Foruten Hamas deltok også Islamsk hellig krig (Jihad), Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP), Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina (DFLP) og al-Aqsa-martyrenes brigader.
Det kommer frem i den omfattende HRW-rapporten.
Al-Aqsa-martyrenes brigader ble tidligere ansett for å være underlagt Fatah, partiet som ledes av palestinernes president Mahmoud Abbas.
Ifølge HRW begikk de fem palestinske gruppene hundrevis av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under angrepet.
Flest sivile
Ifølge nyhetsbyrået AFP ble 1195 mennesker ble drept under angrepet, blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk. De øvrige var sivile, 79 av dem utenlandske statsborgere.
Et ukjent antall sivile ble drept i skuddveksling da israelske styrker rykket inn for å slå tilbake angrepet, blant dem israelere som var tatt til fange.
De israelske sikkerhetsstyrkenes eventuelle ansvar for drap på israelere blir nå etterforsket av israelske myndigheter.
251 mennesker ble tatt som gisler av de palestinske angriperne, og 116 av disse antas fortsatt å befinne seg i Gaza. Ifølge den israelske hæren er 42 av dem etter alt å dømme døde.
Israelske og internasjonale medier har tidligere omtalt mange overgrep som ble begått 7. oktober.
Noen har underslått omfanget, mens andre har rapportert om overgrep som beviselig ikke fant sted, ifølge HRW.
Utallige krigsforbrytelser
Blant krigsforbrytelsene som utvilsomt ble begått, var vilkårlige angrep på sivile, likvidasjoner av personer i fangenskap, seksuelle overgrep, gisseltagning, skjending av lik, bruk av sivile som menneskelige skjold og plyndring, heter det i rapporten.
– Det er helt umulig for oss å tallfeste de enkelte forholdene, sa HRWs nestleder Belkis Wille da hun la fram rapporten på en pressekonferanse.
Wille avviste påstander om at det var sivile fra Gazastripen som fulgte etter da militante palestinerne rykket inn i Israel, som sto for de verste overgrepene mot sivile.
– Det var i realiteten ikke de sivile fra Gaza som sto for de verste overgrepene, sa Wille.
Det var en påstand Hamas tidlig kom med for å distansere seg fra hendelsene, og som Israel har benyttet for å rettferdiggjøre sin gjengjeldelsesoperasjon.
Nærmere 39.000 mennesker er ifølge palestinske helsemyndigheter drept og 90.000 er såret i israelske angrep mot Gazastripen siden oktober, flertallet av dem barn og kvinner.
Utrolig organisert
Angrepet mot israelske militærbaser, byer, kibbutzer og andre mål ble utvilsomt ledet av Hamas, konstaterer HRW, som beskriver det som «utrolig organisert og koordinert».
– På mange steder ble det skutt, ofte fra kloss hold, direkte mot sivile som forsøkte å flykte til fots og mot personer som tilfeldigvis kom kjørende, slår rapporten fast.
– De kastet håndgranater og skjøt mot tilfluktsrom, og de skjøt rakettdrevne granater mot boliger, heter det videre.
– Noen hus ble påtent, mennesker ble brent og kvalt til døde, og andre som flyktet, ble drept eller tatt til fange, konstaterer rapporten.
Ikke beviser for voldtekter
HRW slår videre fast at det er funnet beviser for seksuelle overgrep, blant annet at folk ble tvunget til å kle av seg, og at seksualiserte bilder av dem ble lagt ut i sosiale medier.
FNs spesialrapportør for seksuell vold i konflikt har tidligere intervjuet mennesker som hevder å ha vært vitne til «voldtekt og massevoldtekt på minst tre steder».
HRW konkluderer på sin side med at det ikke er funnet beviser for at voldtekter fant sted.
– Human Rights Watch har ikke vært i stand til å finne troverdig informasjon gjennom intervjuer med overlevende eller øyenvitnebeskrivelser av voldtekter under angrepet 7. oktober, heter det i rapporten.
Israelske myndigheter har heller ikke bidratt med informasjon som underbygger at det fant sted voldtekter, heter det videre.
Usannheter
Hamas reagerer sterkt på rapporten fra Human Rights Watch og hevder at den er full av usannheter.
– Vi avviser disse løgnene og den åpenbare skjevheten til fordel for okkupasjonen, samt mangelen på profesjonalitet og troverdighet i Human Rights Watch-rapporten, heter det i en uttalelse, gjengitt av AFP.
– Vi krever at den trekkes tilbake, og at det gis en unnskyldning, heter det videre.
Hamas er også sterkt kritisk til at rapporten bare tar for seg hendelsene 7. oktober og ikke Israels krigføring mot Gaza i tiden etter.
Arrestordre
Sjefaktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ba 20. mai om at det ble utstedt arrestordre på Hamas-bevegelsens øverste politiske leder Ismail Haniyeh.
I tillegg på politiske leder i Gaza Yahya Sinwar og lederen for bevegelsens militære gren Mohammed Deif for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
Khan ba samtidig om at det blir utstedt arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans forsvarsminister Yoav Gallant for forbrytelser mot menneskeheten, nærmere bestemt «utrydding og/eller drap» på sivile, samt «utsulting av sivile» i Gaza.
Et dommerpanel skal ta endelig stilling til begjæringen, noe som ennå ikke har skjedd.