Prisene på feriereiser skyter i været

5 months ago 35


Svak norsk krone og høyere fly- og hotellpriser driver opp kostnadene. Det er mye å spare på å bli hjemme, sier toppsjef i OBOS-banken.

Stranden i Marathi på Akrotiri-halvøya ved Chania på Kreta i Hellas. Foto: Halvard Alvik / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Prisveksten i Norge dempet seg til 3 prosent i mai målt mot samme periode i fjor, ifølge SSB.

«Kultur og fritid» bidrar mest til oppgangen. Her er prisene 7,6 prosent høyere enn de var i fjor.

Kategorien omfatter blant annet tjenester som pakketurer, kino, teater, konsert, museum, fornøyelsesparker og TV- og strømmeabonnementer, opplyser Espen Kristiansen, seksjonssjef for prisstatistikk i SSB, til E24.

Les på E24+

Ser bitcoin på over 100.000 dollar i høst

Opp 18,9 prosent

En oversikt over underkategoriene viser at det er særlig prisen på feriereiser og pakketurer som jekker opp prisveksten i kategorien.

Her steg prisene 18,9 prosent i mai, målt mot sammen måned i 2023:

– Jeg vil tro svak norsk krone og økte priser på flyreise og hotell er med på å trekke prisene på pakketurer opp, sier Kristiansen.

Han sier at den svake kronekursen også kan ha vært på å heve prisene på konserter og festivaler, siden det blir dyrere å betale honorar til utenlandske artister.

– Den høye generelle prisveksten kan også ha forplantet seg til høy prisvekst på noen av disse tjenestene gjennom andre økte kostnader.

– Svak norsk krone

TUI opplyser til E24 at de har dynamiske priser på sine pakkereiser, og at disse varierer mye gjennom året.

Prisnivået er høyere i skoleferien når etterspørselen er på topp.

– Viktige faktorer er inflasjonen generelt, men spesielt prisen på flydrivstoff og ikke minst etterspørselen i markedet påvirker prisene, sier kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen.

Landsjef for Ving i Norge, Marie-Anne Zachrisson, sier at prisene på reiser og ferie har økt betraktelig etter pandemien og fremhever blant annet kronekursen.

– Svak norsk krone mot dollar og euro er en stor årsak. I prinsipp alt vi kjøper inn av tjenester er i utenlandsk valuta og med den svake kronen så blir det dyrere med hotell og fly, som er de store postene i en pakkereise, sier hun.

Krig og utslippskvoter

I likhet med TUI peker også Zachrisson på den generelle prisveksten og høye priser på drivstoff til fly.

I tillegg bidrar økte kostnader på utslipp, ifølge landsjefen.

– Utslippskvotene flyselskapene får, blir mindre og mindre, år for år. Dette fører til at kostnaden for utslipp blir høyere.

Hun fremhever også omveier i luften som en årsak.

– Krigen i Ukraina fører til at vi må fly annerledes, ruter som blir lenger fordi vi må fly utenom deler av luftrommet, noe som koster mer penger.

Dette kostet også i fjor, men da tok ikke bransjen ut alle kostnadene i håp om en forbedring, sier Zachrisson.

På spørsmål om Ving har økt marginene sine det siste året, sier hun at reiseselskapet fortsatt ikke er tilbake på nivåene på lønnsomhet de hadde før pandemien.

En av tre blir hjemme

I en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Obos-banken svarer 33 prosent at de velger å være hjemme i ferien på grunn av økte kostnader og kronekurs.

– Prisvekst, rentehevinger og en svak kronekurs har gjort innhugg i folks økonomi og dette gjør at man dessverre må prioritere hardere enn før, sier Øistein Gamst Sandlie, administrerende direktør i OBOS-banken.

Til sammenligning svarte 14 prosent at de valgte bort utenlandsferien på grunn av kronekursen, i en lignende undersøkelse i fjor.

– En kostbar utenlandsferie er noe som fort faller bort hos mange. Selv om det kan være surt, så er det mye å spare på å kutte ned på ferieplanene.

Om det er uaktuelt å kutte ferien har Løwengreen i TUI følgende råd:

– Unngå høysesong og reis gjerne til andre reisemål enn de mest populære som er Hellas og Spania.

Hun fremhever særlig Tyrkia, Bulgaria, Alabania og Montenegro som reisemål dere prisnivået er mye lavere enn i Norge.

Read Entire Article