Da Vilde Malmin skulle kjøpe billetten sin fra Lillehammer til Gjøvik, trodde hun noe var galt i reiseappen.
Turen kostet bare ti kroner!?
– Jeg hadde tenkt å betale flere hundre kroner, sier hun lattermildt.
Mandag startet tikronerskampanjen til Innlandstrafikk. I hele juli frem til skolestart i august koster en bussbillett skarve ti kroner, uansett hvor langt du skal i fylket.
For eksempel kan man ta buss fra Magnor, helt sør i Innlandet, og 40 mil nordover til Bjorli på grensen til Møre og Romsdal. Turen innebærer seks forskjellige busser og vil ta over et døgn med alle byttene, men koster fortsatt det samme.
Vellykket kampanje
Det er tredje året på rad Innlandstrafikk kjører sommerkampanjen. Målet er blant annet å bidra til å redusere biltrafikk og utslipp i regionen, melder de på egne nettsider.
I fjor ble resultatet 51.000 flere reisende, en økning på nesten 15 prosent.
Så langt i år har Innlandstrafikk 5,8 prosent flere ordinære reisende sammenlignet med fjoråret, ifølge Stine Fredriksen, enhetsleder i Innlandstrafikk.
Det mener hun viser at den positive trenden fortsetter.
– Det er det aller viktigste med kampanjen. Å få flere til å prøve bussen nå i sommer, for at de skal ta gode valg til høsten.
- Det ble oppstyr da Stavanger innførte gratis kollektivtilbud for innbyggerne i fjor. Prøveprosjektet varte bare i et halvt år, og har gitt effekt.
Sommertilbud og faste tilbud
Innlandet er ikke det eneste reisefylket som slår til med kampanjepriser.
Bla i bildekarusellen for å se flere kollektivkampanjer fra rundtomkring i landet:
Direktør Jonas A. Kårtveit Olsen i Østfold kollektivtrafikk sier at de har hatt positive erfaringer fra tidligere sommerkampanjer med at kunder blir mer fornøyd med tjenesten.
– Samtidig har dette en kostnad som vi ikke har mulighet til å bære akkurat nå. Det blir som regel noen flere passasjerer, men ikke nok til at det svarer seg økonomisk.
I Finnmark koster en enkeltbillett på bybussene 10 kroner etter klokken fem på ettermiddagen.
– Denne billetten er for alle, det er blant annet et ønske å gjøre det lettere for barnefamilier å sende barna på bussen for fritidsaktiviteter, opplyser Sunniva Tønsberg Gaski i Finnmark fylkeskommune.
- Regjeringen halverte flyprisene i distriktene, men for barnefamilien i Kjøllefjord ble billettene dyrere
Forsker: – Håper kampanjen også erstatter bilreiser
Nils Fearnley ved Transportøkonomisk institutt (TØI) tror 10-kronerstilbudet kan være et effektivt markedsføringstiltak for at folk skal bli kjent med busstilbudet i Innlandet.
– Ti kroner var billig og symbolsk. Det kommer nok til å få litt oppmerksomhet.
At rabatten skal få flere til å la bilen stå oftere, tror han Innlandet vil klare å oppnå, med en såpass heftig rabatt.
– En må håpe på at det ikke bare er gang- og sykkelturer som nå blir tatt med bussen, men også bilreiser.
Effekten kan også bli langvarig, selv om han ikke tror den blir stor.
– Man har sett andre steder at for eksempel gratis kollektivtransport i en periode har gjort at noen har fått øynene opp for at kollektivalternativet er bedre enn man trodde, sier han.
– At det er tidsavgrenset er greit det og, for kollektivtransporten er avhengig av finansiering, og billettinntektene utgjør en viktig del av den.
- Hvorfor er kollektivprisen så dyr? Og hvorfor er det dumt å gjøre den gratis? Se hva politikerne og eksperten svarte under valget
Måtte dobbeltsjekke prisen
Tilbake på Lillehammer skysstasjon sier Vilde Malmin, hun som ble positivt overraska over prisen på bussbilletten, at hun først trodde prisen var feil.
– Jeg måtte inn og søke på om det kunne være feil, egentlig. Så fant jeg ut av dette tilbudet, da.
Hun tror kampanjen vil få flere til å ta buss.
– En av grunnene til at man ikke bruker buss ofte er at det er for dyrt. Det burde vært billigere, vanligvis.
Selv skal hun videre til Eidsbugarden i Jotunheimen, fra Gjøvik. Og tror det ikke blir den siste turen hennes i Innlandet.
– Jeg satt og vurderte at vi kanskje må være litt mer i Innlandet nå i sommer, når det er så billig å komme seg rundt.
Publisert 05.07.2024, kl. 09.50