Prinsesse Märtha og Durek Verrett er tause om ekteskapskontrakt

1 month ago 17


Lørdag blir prinsesse Märtha og Durek Verrett smidd i hymens lenker i Geiranger.

VG oppdaterer fortløpende: Siste nytt om bryllupet

Da prinsessen giftet seg med Ari Behn i 2002, inngikk de to en avtale om særeie. Det bekreftet kongehuset den gangen – og forklarte at det er det som er tradisjonen når de kongelige inngår ekteskap.

Når VG spør kommunikasjonssjef på Slottet, Guri Ofstad Varpe, om det er inngått samme avtale denne gangen, svarer hun på SMS:

– Jeg henviser til prinsesse Märtha Louises talsperson Carina Scheele Carlsen.

VG har rettet gjentatt henvendelser til Carlsen onsdag og torsdag, men har ikke fått svar.

Også Simon Valvik Eriksen, presse- og kommunikasjonsansvarlig for prinsessebryllupet, henviser til Carlsen.

Märtha og Dureks bryllup

Uten ektepakt, gjelder felleseie, altså at formuen i utgangspunktet skal deles likt ved skilsmisse eller død. Ektepakter som inneholder gave mellom ektefellene, må tinglyses for at gaven skal få rettsvern, skriver Brønnøysundregistrene på sine nettsider.

Det er ikke tinglyst noen avtale i Ekteskapsregisteret, får VG opplyst fra Brønnøysundregistrene to dager før vielsen i Geiranger.

En ektepakt må ikke tinglyses for at den skal være gyldig mellom ektefellene, men dersom den skal stå seg mot krav fra andre, så må den tinglyses.

Da prinsessen og Behn ble skilt i 2017, ble hun boende i Lommedalen og beholdt familieeiendommen «Bloksbjerg» på Hankø, fordi begge var hennes særeie.

I 2020 solgte Märtha Bloksberg, også kalt kongehytta.

Nytt hus

Märtha har fortsatt sin base i Lommedalen, men i fjor ble det kjent at prinsessen har kjøpt villa på Malurtåsen i Stabekk i Bærum, hvor hun har byggeplaner.

TV 2 skrev tidligere i sommer at de siste skattelistene som er offentliggjort, viser at prinsessen har en nettoinntekt på rett over millionen – nærmere bestemt 1.061.272 kroner – og en nettformue på 5.774.497 kroner.

Durek er amerikansk statsborger og står ikke oppført i norske skattelister.

Om etternavn

Det er ikke vanlig at prinsesser og prinser har etternavn, men kong Olav bestemt i sin tid at døtrene skulle hete prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, og prinsesse Astrid, fru Ferner, etter at de giftet seg.

At prinsesse Märtha skulle komme til å bytte navn etter vielsen, har imidlertid ikke vært sannsynlig. Det gjorde hun heller ikke da hun giftet seg med Ari.

VG møtte Durek på shopping i Ålesund torsdag, og spurte ham da om hans kommende kone kommer til å ta hans etternavn.

– Nei, svarte han da.

Midlertidig opphold

Durek fikk i vår innvilget oppholdstillatelse i seks måneder i Norge, i forbindelse med bryllupet, og flyttingen ble formelt registrert 21. juli.

Den kommende brudgommen tok seg tid til presse og skuelystne i Ålesund (artikkelen fortsetter under):

Durek har tillatelse til å jobbe og drive forretninger i Norge. Tillatelsen gir også adgang til gjentatte innreiser til Norge i løpet av det innvilgede oppholdet.

49-åringen opplyste til VG i juli at alle eiendelene hans nå er i Norge, og at han gledet seg til å etablere «en mer permanent tilstedeværelse etter bryllupet».

Vil flytte permanent

På spørsmål fra TV 2 i Ålesund torsdag, om hvor lenge Durek planlegger å være i Norge nå, svarer han at han ikke vet.

Han sier også at han nå har fått åtte måneders oppholdstillatelse.

Når TV 2 spør om han vil flytte til Norge permanent, svarer han:

– Selvsagt. Jeg vil være nær Märtha og barna, hvor enn de er.

UDIs nettsider står det om reglene for å søke om permanent oppholdstillatelse. Et kriterium er at søkeren må ha hatt sammenhengende opphold i Norge de siste tre eller fem årene.

Det er oppholdstillatelsen søkeren har på tidspunktet han/hun søker, som avgjør om han/hun må ha bodd i Norge i tre eller fem år.

Vedkommende må forsørge seg selv økonomisk, noe som betyr at søkeren må ha hatt egen inntekt det siste året.

Les også

Read Entire Article