Petronor mistenkt for grov korrupsjon

4 months ago 30


Økokrims mistenker børsnoterte Petronor for grov korrupsjon og markedsmanipulasjon. – Det er vanskelig å helt forstå, svarer advokat.

Petronors lokaler i Oslo. Foto: Fredrik Solstad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Økokrim har siden 2021 etterforsket en sak knyttet til det Oslo Børs-noterte oljeselskapet Petronor.

Nå har det kommet en ny omdreining i saken.

I en børsmelding mandag kveld gikk det frem at selve selskapet nå er mistenkt i saken.

– Selskapet har fått mistenkt-status for grov korrupsjon og markedsmanipulasjon fordi vi etterforsker om det er grunnlag for foretaksansvar for dette i konsernstrukturen til Petronor, opplyser statsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til E24.

For å kunne gi foretaksstraff kreves det at «noen har handlet på vegne av» selskapet, påpeker Djupesland.

E24 har forsøkt å få kontakt med Petronor og konsernets advokat Liv Stubholt, men har foreløpig ikke lyktes tirsdag ettermiddag.

Da etterforskningen ble kjent, meldte Petronor at saken etter det selskapet forsto gjaldt personer med tilknytning til selskapet, og ikke selskapet som sådan.

Økokrim: Har kommet langt

Økokrim har den siste tiden utvidet etterforskningen til å også gjelde markedsmanipulasjon. Det betyr at Økokrim mistenker at Petronor har villedet investorer. Dette gjelder meldinger til markedet om en oppkjøpssituasjonen oppkjøpssituasjongjelder en såkalt "reverse take-over" av selskapet African Petroleum Corporation Limited og etterfølgende meldinger.

Petronor får innsyn i alle sakens dokumenter og kan for eksempel lese avhør. Selskapet kan også komme med eventuelt supplerende opplysninger. Det kan også be om ytterligere etterforskningsskritt, opplyser Djupesland.

Også et datterselskap av Petronor er mistenkt i saken.

Djupesland sier at Økokrim har kommet langt i etterforskningen, men at det gjenstår noen ting som de fortsatt vil undersøke.

– Hva er disse tingene?

– Det er for eksempel enkelte avhør som vi ønsker å foreta, både i Norge og i utlandet. Det er hovedsakelig av utenlandske borgere.

Økokrim har som en del av etterforskningen blant annet ransaket Petronors lokaler i Oslo.

Tidligere har Økokrim meldt at etterforskningen er knyttet til prosjekter i Afrika. Petronor har virksomhet utenfor Afrikas vestkyst, i Kongo-Brazzaville (Brazzaville), Gambia, Guinea Bissau, Nigeria og Senegal.

Internasjonalt samarbeid

– Hvorfor tar etterforskningen så lang tid?

– I en internasjonal korrupsjonssak som denne har etterforskningen egentlig ikke tatt så lang tid. Tidsbruken har sammenheng med at mye av bevismaterialet ligger delvis utenfor Norges grenser. Da må vi sende rettsanmodninger. Det tar tid. Når man så mottar svar, vil disse ofte medføre behov for nye etterforskningsskritt andre steder som man deretter må gjennomføre.

Djupesland sier at Økokrim har gått gjennom, lest og studert tusenvis av sider med dokumentasjon.

– Mye av materialet er ikke på norsk. Vi har videre gjennomført avhør av personer både i Norge og i utlandet. Vi har hatt meget godt samarbeid med noen utland, noe som har vært positivt for fremdriften. Sakens internasjonale karakter gjør imidlertid at Økokrim er avhengig av bistand fra flere hold underveis i etterforskningen.

– Er avvisende

I børsmeldingen går det frem at Økokrim mistenker styreleder Eyas Alhomouz for markedsmanipulasjon.

– Han er avvisende til at det skal være grunnlag for en slik mistanke. Det er vanskelig å helt forstå hvorfor dette kommer på dette tidspunktet i saken, når den har vært etterforsket så lenge, sier Alhomouz‘ advokat Frode Sulland.

Han representerer Alhomouz sammen med advokat Henriette Willix.

E24 har tidligere skrevet at ekssjef Knut Søvold og en annen person er siktet for grov korrupsjon. Begge har nektet straffskyld.

Advokat Halvard Helle i Schjødt representerer den andre personen som er siktet.

– Han mener at det ikke er grunnlag for mistanken om at det er gitt uriktige opplysninger til markedet for noen år tilbake. Hans posisjoner er tydelig kommunisert til Økokrim og han har en klar forventning om at saken blir henlagt, skriver Helle i en tekstmelding til E24.

E24 har forsøkt å få kontakt med Søvolds advokat Arild Dyngeland, men har foreløpig ikke lyktes.

Read Entire Article