Slankegigant kjøper norsk luselaser: – Avtalen er veldig god

3 hours ago 5


Danske Novo Holdings blir majoritetseier i Stingray etter kjøpet, som er gjort til en pris den norske gründeren er veldig godt fornøyd med.

 I år er de helt utsolgt og neste år regner Stingrays gründer John Arne Breivik med en omsetning på opptil 1,4 milliarder kroner. Foto: Stingray Marine Solutions

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Prisen Novo Holdings betaler for å bli hovedeier i det Groruddalen-baserte selskapet Stingray Marine Solutions holdes hemmelig, men det er ikke snakk om småpenger.

– Det er ingen tvil om at både selger og kjøper er godt fornøyde. Det er en veldig god avtale, sier gründer John Arne Breivik til E24.

Stingray lager laserverktøy for å skyte lakselus, som er en av hovedutfordringene for lakseoppdretterne. Lusa er ikke bare skadelig for laksen, men koster selskapene milliarder av kroner.

Stingrays løsning baserer seg på maskinlæring og AI-teknologi, og skal være mer skånsom for laksen. De tradisjonelle lakselusbehandlingene, som børsting/spyling og varmtvannsbehandling, er ubehagelige og ofte skadelige for laksen.

Helt utsolgt

De største oppdretterne er i full gang med utrulling av luselaseren. Breivik forteller at de er helt utsolgt for i år etter salg av 730 enheter, og regner med å selge 1100–1200 neste år.

Hvis det går etter planen, vil omsetningen øke til mellom 1,2 og 1,4 milliarder kroner fra rundt 800 millioner i år.

Stingray tok patent på verktøyet i 2010 og har økt fra 3–4 personer til rundt 200 ansatte nå. Neste år regner Breivik med å øke til 250–275. Han er svært fornøyd med at han og mange andre både har forpliktet seg, og fått lov til å være med selskapet videre.

– Det har vært en voldsom vekst. Nå er det utrolig kjekt å ha en bunnsolid eier i ryggen som har lyst til å være med videre, sier han.

 Tanker er at laseren skal fjerne den plagsomme og kostnadskrevende lusa på en måte som i motsetning til tradisjonell lusebehandling ikke skader laksen. Foto: Illustrasjonen er laget av Stingray

Ny strategisk prioritet

Novo Holdings, som nå blir hovedeier, står bak det danske helseselskapet Novo Nordisk, som har hatt enorm suksess med slankemedisinen Ozempic.

– Vi er glade for å investere i et selskap som ikke bare tilbyr en innovativ løsning innen akvamarinteknologi for å imøtekomme bransjens behov, men som også setter bærekraft i sentrum – en viktig faktor i oppdrettsindustrien, sier Cynthia Kueppers i Novo Holdings’ Planetary Health Investments team (NHPH) i en uttalelse.

Avtalen markerer det første kjøpet til NHPH i oppdrettsteknologi. Det har blitt en ny strategisk prioritet, blant annet på grunn av sine vekstmuligheter, innovasjonspotensial og planetens helse, skriver Novo.

NHPH strekker seg over tre kontinenter (Europa, Nord-Amerika og Asia), og investerer der «vitenskap og teknologi kan levere avkastning samtidig som de takler globale utfordringer, inkludert å brødfø en voksende verdensbefolkning, bekjempe klimaendringer og tørke, eller skape bærekraftige byer».

Les også

Norsk AI-laserselskap skyter fart: – De syntes det var galskap

Les også

Bruker hundretalls millioner på laserkrig mot lakselus

Read Entire Article