Induct tapte søksmål – dømt til å betale erstatning

2 hours ago 4


Induct krevde én million kroner fra gründeren. I stedet er de dømt til å betale erstatning.

Tidligere daglig leder Alf Martin Johansen (nummer to fra høyre), her da Induct ble børsnotert. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det børsnoterte selskapet saksøkte gründer Jan Olav Ryfetten. Tidligere daglig leder i selskapet Alf Martin Johansen har beskrevet for E24 at søksmålet baserer seg på det de mener er en «svertekampanje».

I dommen fra Follo tingrett blir Ryfetten frikjent fra hele erstatningskravet. I stedet dømmes Induct til å betale Ryfetten en erstatning på 653.500 kroner. Beløpet er et utestående konsulenthonorar.

– Jeg er glad for at retten ga meg rett i alle mine påstander. Motparten fikk ikke medhold i noen av sine påstander, hverken erstatning eller tilbakeholding av honorar. Så jeg er godt fornøyd, sier Ryfetten til E24, og legger til at han synes rettssaken har vært unødvendig.

– Jeg synes det er rart at de bruker aksjonærenes penger på en rettssak de åpenbart ikke kan vinne fram med.

Induct ble likevel frifunnet fra et motsøksmål på 281.227 kroner for manglende utbetalt lønn og feriepenger.

– Vi er veldig fornøyde med at Induct frifinnes fra motsøksmålet. Ellers tar vi nå en grundig gjennomgang av dommen i sin helhet, og jeg har ingen ytterligere kommentar, sier daglig leder Synnøve Jacobsen i Induct.

E24 har spurt om Jacobsen ønsker å kommentere Ryfetten utsagn der han kritiserer selskapet for å bruke aksjonærenes penger på en rettssak. Hun ønsker ikke å kommentere.

Induct-ledelsen da de ble børsnotert i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB

Saksmålet dreier seg om en konflikt som startet etter at Ryfetten sendte et varsel til ledelsen i Induct om at han mener selskapet og folkefinansieringsplattformen Bidra nedprioriterer blant annet lovpålagte funksjoner knyttet til antihvitvaskingsregler.

Ryfetten stiftet Bidra i 2011, og solgte det til Induct i 2022. Bidra har vært en konkurrent av folkefinansieringsplattformen Spleis. I likhet med Spleis kan man på Bidra gi penger til prosjekter man ønsker å støtte, eller legge ut pengeinnsamlinger.

I stevningen Induct sendte til Ryfetten varslet Induct at de ville kreve 13 millioner kroner av Ryfetten. Før rettssaken sa tidligere daglig leder Alf Martin Johansen at dette tallet var basert på en påstand Ryfetten selv har fremført i en e-post.

– Ryfetten har selv skrevet i e-post at han har skadet selskapet for 13 millioner. Han har påført stor skade, og vi vil dokumentere faktiske tap Ryfetten har påført selskapet, sa han.

På spørsmål om søksmålet var gjengjeldelse overfor en varsler, svarte han avvisende.

– Dette er gjengjeldelse fra Jan Olav sin side. Alt har kommet etter at hans engasjement ble sagt opp. Det er han som prøver seg på gjengjeldelse overfor meg, sa han, og la til at selskapet ikke så noen andre muligheter enn søksmål.

Induct har hatt en tøff periode på børs.

Markedsverdi har falt med 80 prosent de siste tre årene. Bare det siste året er verdien i selskapet mer enn halvert på børs. De har i dag en markedsverdi på i underkant av 46 millioner kroner.

Read Entire Article