Pål (54) «snublet» inn i ny hobby – nå løper han maraton flere ganger i året

2 months ago 28


Billettene til Oslo maraton i helgen er revet vekk og til og med løpestjernen Jakob Ingebrigtsen har kastet seg på maratonbølgen.

Pål Heldaas (54) har drevet med løping helt siden han fikk en ryggskade i 2015. Nå merker han at stadig flere kaster seg på maratonbølgen.

– Jeg merker jo at disse løpsarrangementene blir større og større. Det er også økende aktivitet i sosiale medier og i vennegjengen min. Det er midt i blinken for meg, selvfølgelig.

Det tok Heldaas to år fra han fikk beskjed fra legen om at ryggskaden hans skyldtes at han var for dårlig trent til han løp sitt første maraton.

– Jeg snublet inn i en ny hobby, og nå reiser jeg flere ganger i året med venner for å løpe, sier Heldaas.

Norske løpere konkurrerer om gull i mange forskjellige grener, NRKs friidrettsekspert Jann Post tror dette «smitter over» til resten av befolkningen.

Jan Post smiler fra øre til øre.

Jann Post har fulgt løpeutviklingen i Norge tett og ser en klar økning i interessen for løping de siste årene, særlig blant yngre løpere.

Foto: Karwan Noradin Ali / NRK

– Kulere å løpe nå

Post sier det har vært en stor utvikling i løpemiljøene de siste 20 årene.

– Løping har virkelig tatt av de siste årene. Det er både tidseffektivt og tilgjengelig. Du kan løpe når som helst, hvor som helst, sier friidrettseksperten.

Post peker på særlig tre ting når han prøver å forklare hvorfor løping har blitt mer populært. Nemlig at løping har hentet mennesker fra andre aktiviteter, flere løpeprofiler og pandemien.

 et folkehav av løpere i Oslos gater Oslo maraton 2018. Oslo Maraton 2018.

Oslo Maraton tiltrekker tusenvis av deltakere hvert år. Interessen for løping har økt kraftig de siste årene.

Foto: Oslo Maraton

– Triatlon var veldig populært, terrengsykling og annen sykling også, men det tar lengre tid. Vi har også store profiler som gjør at løping er kult, spesielt blant yngre. Jakob Ingebrigtsen spesielt, smitter litt over, sier Post.

– Lytt til kroppen

Under Bergen City maraton i april falt en mann om ved målområdet og måtte ha livreddende førstehjelp. Under samme arrangement for to år siden kollapset og døde en 33 år gammel mann.

Øyvind Senstad Andersen er spesialist i hjertesykdommer og indremedisin ved Aleris. Han er positiv til at folk trener og understreker at det i utgangspunktet er sunnere for de aller fleste å trene enn å la være.

Bilde av Lege Øyvind Senstad Andersen. Spesialist i hjertesykdommer og indremedisin i Aleris.

HJERTEEKSPERT: Øyvind Senstad Andersen understreker viktigheten av å lytte til kroppens signaler under løping for å unngå helserisiko.

Foto: Aleris

– Man må på konkurransedagen, som ellers, lytte til de signalene kroppen gir, og heller la være å løpe eller bryte løpet hvis man blir dårlig.

– Hos personer over 35 er den vanligste årsaken til hjertestans at man har trange blodårer til hjerte. Dette kan føre til brystsmerter ved hard fysisk aktivitet og i verste fall hjerteinfarkt, sier Andersen.

Det viktigste er å løpe

For Pål Heldaas handler ikke løping om å sette rekorder eller å konkurrere mot andre. Det viktigste er å finne glede i aktiviteten, uansett nivå.

Pål Heldaas smiler på løpebanen.

Pål Heldaas har gjort løping til en viktig del av livet sitt og mener alle kan finne sin egen måte å nyte løping på.

Foto: Karwan Noradin Ali / NRK

– Alle som driver med løping, vil at så mange som mulig skal finne sin måte å gjøre det på. Du må ikke løpe maraton eller halvmaraton, eller konkurrere i det hele tatt, sier Heldaas.

Han oppfordrer til å ta ting gradvis og lytte til kroppen, fremfor å presse seg for hardt.

– Det viktigste er å trives med løping. Hvis du får det til, har du en sunn aktivitet som kan gi deg både overskudd og god samvittighet.

Publisert 20.09.2024, kl. 20.01

Read Entire Article