– Jeg frykter det kan skremme kvinner fra å ta plass i offentligheten, sier Kimiya Sajjadi, som startet kampanjen som tar justisminister Emilie Enger Mehl i forsvar.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det var et innlegg i ABC Nyheter som utløste kampanjen som har herjet LinkedIn det siste dagene.
I innlegget kritiserer avisens redaksjonssjef Inga Vinje Engvik justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for måten hun fremstår på sin offisielle statsråd-profil på Instagram.
Det har skapt reaksjoner.
Siste sjanse: Kjenner du en dyktig leder under 35 år? Send inn ditt tips til E24s kåring Ledertalentene her før 16. juni!
– Kleine selvportretter
Engvik omtaler i innlegget justisministeren som en «basic bitch». Det er ifølge Wikipedia et begrep som brukes om personer, som oftest kvinner, som har mainstream smak i musikk og mote eller er ueksepsjonelle og uinteressante.
Engvik skriver: «Med vintage-filter, fe-emojier og kleine «mysete» selvportretter virker det som om justisministeren vår prøver å være hvilken som helst annen 30-åring som bare «lever livet med de beste jentene».
Denne kritikken har utløst et ras av poster på LinkedIn som tar justisministeren i forsvar, med emneknaggen #basicbitch.
I skrivende stund har over hundre deltagere hengt seg på, med hovedbudskapet at de «er dritt lei av at alt annet enn kompetansen til kvinner betyr noe».
Rammer kvinner
Gründer og mangfoldskonsulent Kimiya Sajjadi, som tok initiativ til kampanjen, reagerte sterkt da hun leste innlegget i ABC Nyheter.
Sajjadi mener denne typen kritikk rammer kvinner på en helt annen måte enn menn, og frykter at det kan skremme andre fra å ta plass i offentligheten.
– Det er med på å bekrefte en engstelse jeg selv også har hatt for å ikke bli tatt alvorlig hvis jeg er meg selv og pynter meg sånn som jeg liker selv, sier hun.
– Må være legitimt å kritisere
Skribenten bak innlegget som utløste reaksjonene, redaksjonssjef Inga Vinje Engvik i ABC Nyheter, avviser at kritikken har noe å gjøre med at Mehl er kvinne.
Hun viser til at justisminister Emilie Enger Mehl har en profesjonell profil med nesten 100.000 følgere på Instagram.
Innholdet der mener hun må betraktes som en del av Mehls virke som politiker og en del av en bevisst strategi.
– Det må være legitimt å kritisere den strategien, mener hun.
– Opprettholder stereotypier
Engvik synes måten Mehl presenterer seg selv på Instagram er flaut å se på en offisiell statsrådprofil.
– Den stilen de bruker, med kleine selfies og mye bruk av filter, fungerer ikke for meg, sier hun.
Selv om hun medgir at «basic bitch» kan tolkes som et skjellsord, mener hun det er noe helt annet og mer konkret enn å kalle noen en «bitch».
– Det handler om at man opprettholder stereotypier av sitt kjønn, uten å innse det selv, og gi uttrykk for at man er unik, men egentlig er som alle andre, sier hun.
Hun mener stilen til Mehl i sosiale medier bygger opp under stereotypier knyttet til unge kvinner.
– En jeg kan kjenne meg igjen i
Kimiya Sajjadi synes ikke at postene i sosiale medier undergraver Mehls autoritet som justisminister.
– Tvert imot. Dette er en jeg kan kjenne meg igjen i, og jeg synes det er godt å se at også en toppolitiker gjør andre ting på fritiden og ikke må jobbe hele døgnet, sier hun.
Kampanjen hun satte i gang for litt over et døgn siden har fått over hundre kvinner - og også en del menn - til å kaste seg på budskapet.
– Jeg ville bare få frem at det er greit å være et helt menneske i offentligheten. Vi er mange som ikke bryr oss om hva du har på deg eller hva du gjør på fritiden, sier hun.
– En gammel debatt
Omdømmeekspert Peggy Brønn ved BI ser ikke noe kritikkverdig ved måten Emilie Enger Mehl fremstår i sosiale medier.
– Hun er bare en ung dame, sier hun.
Hun har forståelse for kampanjen som vil protestere mot dresskode og krav om konformitet for å bli tatt på alvor.
– Dette er en gammel debatt. Kvinner har i årevis vært under press for å kle seg som menn for å kunne delta og bli tatt på alvor i profesjonelt arbeidsliv, sier hun.
Kvinner må kunne kle seg og presentere seg som de ønsker, mener hun, selv om hun understreker at det i noen jobbsammenhenger vil være krav til en bestemt dresskode.
Synes kampanjen er «dritkul»
Inga Vinje Engvik i ABC Nyheter er ikke redd for at hennes karakteristikker kan få kvinner til å kvie seg for å ytre seg i offentligheten eller ta lederposisjoner.
– Hvis vi unge kvinner skal komme oss opp og frem, må vi tåle å bli kritisert på samme måte som menn. Vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi tenker at vi skal behandle folk mer forsiktig fordi de er kvinner, sier hun.
– Hva synes du om at innlegget ditt har utløst en hel kampanje på LinkedIn?
– Jeg synes kampanjen er dritkul, jeg hyller den. Hvis min kommentar har inspirert dette, så synes jeg det er kjempebra. Og så håper jeg at vi fremover både kan heie på hverandre og kritisere hverandre, uavhengig av kjønn, sier hun.
Emilie Enger Mehl hadde ikke anledning til å kommentere saken, fredag.
Les på E24+