Ordkrigen om doping bare tiltar i styrke. Nå er spørsmålet om amerikanske stemmer lar seg true til taushet.
søndag 11. august kl. 13:34Sportslig kommer de 33. olympiske sommerlekene til å bli husket som en suksess. Med unntak av kontroversene rundt svømming i Seinen og litt styr etter åpningsseremonien, har det mest gått på skinner i Paris.
WADA statement on Reuters story exposing USADA scheme in contravention of World Anti-Doping Code
Men ett stridstema bare nekter å roe seg; Kampen om sannheten rundt dopingtesting og kinesiske svømmere.
De siste dagene har det utartet til en «pressemeldingskrig» mellom Verdens antidopingbyrå (WADA) og det amerikanske byåret USADA, som ledes av den frittalende Travis Tygart.
USADA CEO Response to WADA’s Statement Regarding Informants
Bakteppet er den merkelige saken om hva som skjedde - eller rettere sagt ikke skjedde - med 23 kinesiske svømmere.
De testet positivt foran lekene i Tokyo, men ble aldri sanksjonert mot, fordi WADA aksepterte den kinesiske forklaringen om at det må ha dreid seg om kontaminert mat.
Hvordan noe testutløsende trimetazidine (TMZ) skal ha funnet veien til et kinesisk hotellkjøkken, forblir et ubesvart spørsmål som blant andre USADA nekter å akseptere. Selv om en gransking frikjenner WADA; er det utløst et skred av beskyldninger.
USADA angriper WADA for unnfallenhet og at de svikter oppdraget med å beskytte fair play i idretten. Saken har direkte relevans for lekene her i Frankrike, fordi flere av svømmerne konkurrerer i disse dager. Da Kina vant 4x100 meter medley, var to av fire svømmere blant de 23 som avga positiv test.
WADA er på den annen side oppgitt over at de mener amerikanerne politiserer dopingkampen. Nå under OL tok saken en ny vending.
Denne gangen var det WADA som tok av hanskene og gikk til angrep. Nå beskyldes amerikanerne for å ha brutt reglene, ved å la dopingtatte slippe straff om de går med på å jobbe undercover for å ta andre juksemaktere.
Dette har Tygart slått hardt tilbake mot, han er opptatt av å verne varslerisntituttet.
Det hele som fremstår som en evig og fullstendig fastlåst verbal pingpong-kamp.
Det som uansett er synd med den betente striden, er at det går utover tilliten til et enhetlig og robust antidopingarbeid i idretten.
Den internasjonale olympiske komité har ikke blandet seg så mye direkte inn i disputten, men det foreligger noe som ligner en trussel som kan få konsekvenser for kommende leker. Ringenes herrer liker ikke hvordan amerikanske myndigheter har blandet seg inn på antidopingfeltet. I tildelingen av lekene i 2034 til amerikanske Salt Lake City, skal det foreligge en klausul om å bakke ut dersom WADAs autoritet ikke blir tilstrekkelig respektert. Det skal mye til at vi kommer så langt, men det viser tydelig hvor betent antidopingspørsmål er blitt.
Dessverre er dette blitt OLs vondeste sak.
Les også
Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning. PS! Som en del av et redaksjonelt samarbeid med Warner Bros. opplyser VG i alle OL-saker at man kan se alt av OL på strømmetjenesten Max.