Oda-nedbemanningen: – De fleste føler seg usikre

5 months ago 31


270 ansatte skal bli til 120. Odas massive nedbemanning er et konstant samtaleemne blant de ansatte, forteller programvareingeniør Thor Høgås.

 Thor Høgås er blant de 270 som skal nedbemannes med 150. Han håper, men vet ikke om det er plass til ham selv i den nye organisasjonen. Foto: Hans M. Jordheim

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det blir en veldig stor omveltning for alle sammen, uansett om man forlater Oda eller blir med i den nye organisasjonen.

Det sier programvareingeniør Thor Høgås (31), som har vært i selskapet i litt over to år. I forrige uke fikk han, sammen med de øvrige ansatte, beskjed om at 150 stillinger skal nedbemannes.

Utenlandssatsingen legges på is, kostnader skal kuttes. Det innebærer mer enn en halvering av den delen av Oda som driver produkt- og teknologiutvikling.

Ledelsen og HR jobber nå på spreng for å legge kabalen. De ansatte har fått beskjed om at fremtiden deres skal være avklart før sommeren.

– Det er jo et puslespill. Det er nok slik at de fleste føler seg usikre på utfallet, sier Høgås.

Les på E24+

Kongsberg-aksjen: – Minste motstands vei er oppover

– Kan føles veldig skummelt

31-åringen jobber ved dagligvareutfordrerens hovedkontor på Tøyen i Oslo. Omtrent 120 av de 150 som må gå, sitter der. Den siste uken har praten mellom ansatte i stor grad handlet om nedbemanningen, sier han.

– Det blir diskutert mye både rundt lunsjbordet og overalt ellers. Det er veldig vanskelig ikke å prate om hvordan organisasjonen blir etterpå. Noen ser frem til å få en ny og enda mer fokusert organisasjon, samtidig som det er kjempekjipt å være i den posisjonen her akkurat nå.

 Høgås, som er utdannet informatiker, vet at han har en annen jobb å gå til om han må forlate Oda. Foto: Hans M. Jordheim

– Det kan føles veldig skummelt når man er i en posisjon der man kan miste jobben, eller få rollen sin endret.

Høgås forteller om det som oppleves som en ryddig prosess fra Odas side. Selv er han ikke så bekymret, selv om han helst blir med videre. Han vet at han har andre jobbmuligheter. Skulle det finnes plass til ham i den nye organisasjonen, er det én ting Høgås kommer til å kjenne ekstra på.

– Det vil bli trist å miste så mange dyktige folk og gode medarbeidere.

Les på E24+

Investor Jens Ulltveit-Moe (81): – Jeg har vært dum og privilegert

Linkedin-frierier

Om ikke lenge vil altså rundt 120 Oda-ansatte i Norge være på utkikk etter ny jobb. Det er blant annet utviklere, designere, dataanalytikere og -ingeniører. Ergo er det mange med IKT-kompetanse som skal skifte beite.

Allerede samme dag som nyheten om kutt ble offentliggjort, stakk en rekke norske bedrifter hånden frem.

På LinkedIn kom det frierier fra eksempelvis tegne- og skrivebrettselskapet Remarkable, gjenbruksappen Tise og matkassefirmaet Cheffelo.

– Det var ganske drastisk støtte fra bransjen rundt. Det sier kanskje noe om at det fortsatt er mangel på teknologifolk, sier Høgås.

President Elisabet Haugsbø i fagforeningen Tekna, som organiserer blant annet teknologer, kan bekrefte det.

– Det er selvfølgelig kjedelig for alle som blir rammet av en nedbemanning. Vi håper de fleste raskt kommer seg i jobb igjen. Heldigvis ser vi at arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt for våre medlemmer innen teknologi og IKT, og det er foreløpig lav ledighet.

Som følge av nedbemanningen blir det i en periode flere om de ledige jobbene, sier hun.

– Men vi tror etterspørselen etter attraktive teknologer fortsatt vil holde seg sterk.

Elisabet Haugsbø

President i fagforeningen Tekna.

Read Entire Article