Nytt barneombud: Frykter ikke at egen familiebakgrunn blir trøblete

5 months ago 45


PÅ FØRSTE BENK: Det nye barneombudet, Mina Gerhardsen, delte første benk i auditoriet med barneskoleelevene Tomine Tomasdatter og Snø Pålsdatter. Foto: Line Møller / VG

Mina Gerhardsen (49) mener at hverken søster-relasjonen til Oslos utdanningsdirektør eller Ap-bakgrunnen hennes bør by på trøbbel.

VG rapporterer fra Regjeringskvartalet i Oslo fredag 3. mai kl. 15:17

Kortversjonen

  • Mina Gerhardsen (49) er utnevnt som nytt barneombud, og bekrefter at hun vil være «vaktbikkje» også for sitt gamle parti, Arbeiderpartiet.
  • Gerhardsen er søster av Marte Gerhardsen, utdanningsdirektør i Oslo, men mener en dialog mellom barneombudet og Oslos utdanningsdirektør ikke vil bli et «familietreff».
  • Hun er bekymret for økende kriminalitet, vold, mobbing, økonomiske forskjeller og utenforskap blant barn og unge, og ser frem til å arbeide forebyggende.

Det nye barneombudet vakte oppsikt da hun entret pressetreffet i helt prikk lik lyseblå blazer som barneminister Kjersti Toppe.

Høylytt latter på gangen utenfor auditoriet avslørte at valget av antrekk ikke var avtalt på forhånd.

– Jeg fikk beskjed av departementet om å ha på meg blå jakke, fleiper Mina Gerhardsen i et av sine aller første intervjuer som barneombud.

LYSEBLÅ BLAZERE: De fikk seg en god latter på gangen da de oppdaget dagens jakkevalg, barneminister Kjersti Toppe og nytt barneombud, Mina Gerhardsen. Foto: Line Møller / VG

Hun la merke til at barneminister Kjersti Toppe (Sp) i sin lille tale til henne sa at det var viktig å være kritisk – spesielt mot «oss politikere».

Gerhardsen har selv bakgrunn som statssekretær i Ap for både eksstatsminister Jens Stoltenberg og tidligere kulturminister Hadia Tajik.

– Hvordan blir det å være vaktbikkje også mot dine gamle partivenner i Arbeiderpartiet, Gerhardsen?

– Barneombudet må si ifra når det er nødvendig. Så jeg tenker at det er viktig å være både vaktbikkje og samarbeidspartner, litt avhengig av saken. Men vi skal jo selvfølgelig være der og snakke på barns vegne. Og hvis det er behov for en tydelig stemme, så skal jeg få til å bruke den, svarer Mina Gerhardsen.

– Ikke noe familietreff

– Er det tyngende eller en fordel å hete Gerhardsen når du vil ha en sånn jobb?

– Jeg vet ikke om noe annet, svarer hun.

Søsteren hennes, Marte Gerhardsen, er utdanningsdirektør i Oslo – og leder i praksis Norges største samling av barn og unge i grunnskolen og videregående.

GODT HUMØR: En strålende opplagt Mina Gerhardsen beskriver ombudsjobben som en jobb hun virkelig hadde lyst på. Foto: Line Møller / Line Møller

– Hva tenker du om å jobbe opp imot Osloskolen og din egen søster?

– Barneombudet jobber jo først og fremst på statlig nivå. Og i liten grad med enkelte etatsledere i enkeltkommuner. Men som du sier, Osloskolen er stor. Og hvis det er behov for dialog mellom Barneombudet og Osloskolen, så skal vi nok løse det uten at det blir et familietreff, svarer Mina Gerhardsen.

– Du melder deg inhabil i den type saker?

– Det skal vi klare å løse på en formålstjenlig måte, sier det nye barneombudet.

Hun er bekymret over økende kriminalitet blant unge og økende vold og mobbing i skolen. I tillegg: økte forskjeller i barnefamilienes økonomi og mer utenforskap blant barn og unge.

POSERING: Mina Gerhardsen stiller seg opp slik NTB vil fotografere henne. Foto: Line Møller / Line Møller

– Så det er jo mye å ta tak i nå. Jeg ser frem til å komme på plass og komme i gang. Det blir viktig å forstå hvilke trender det er som driver dette her, og hvorfor vi får disse utslagene. Jeg tenker at vi må bli bedre på forebygging, og da må vi skjønne hvorfor dette skjer, sier Mina Gerhardsen.

Hun mener det er essensielt å lære mer og forstå mer for å kunne komme med gode forslag til løsninger.

Trond Viggo drømmeombud

– Har du noe forbilde blant tidligere barneombud?

– Det må bli Trond-Viggo Torgersen. Jeg tør vel å si det.

– Han er drømme-barneombudet?

– Jeg har faktisk lært å reparere sokker av ham på Barne-TV. Men jeg opplevde også at vi som hadde Trond Viggo som barneombud, følte veldig at han var med på laget vårt.

FORBILDET: Tidligere barneombud Trond-Viggo Torgersen – fotografert av VG i 1989. Foto: Bjørn Reese / VG

Barneminister Kjersti Toppe (Sp) tror i likhet med Gerhardsen selv at Ap-bakgrunnen til det nye barneombudet ikke blir noe problem.

– Det har jo vært kjent at hun har en partibakgrunn. Så det har jo selvsagt ikke vært en av grunnene til at hun har blitt innstilt. Overhodet ikke. Dette er avklart. Vi opplever ikke at hun blir oppfattet som politisk, sier Toppe til VG.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) ser frem til å samarbeide med Mina Gerhardsen.

– Jeg har møtt henne i hennes nåværende jobb, og hennes engasjement for barns aktivitet, lek, skolemat og skjermbruk vil komme godt med. Som barneombud blir hun viktig for at barns stemmer skal høres, sier Nordtun til VG.

Hva tenker du?Synes du Barneombudet markerer seg sterkt nok for barn og unges oppvekstvilkår?aNei, Barneombudet trenger mer ressurser og en tydeligere stemme for å tale barn og unges sak med enda større autoritet - og bli tatt mer på alvor.bJa, jeg synes Barneombudet har fått den viktige posisjonen den bør ha i det norske samfunnet.cBåde - og - det har variert litt etter hvem som har blitt utnevnt som barneombud.dBarneombudet? Hvem er det?
Read Entire Article