I alle 60 prøver som ble testet, fant forskerne 14 av 16 metaller de testet for. De fant giftige metaller i alle.
– Jeg ble overrasket over at vi fant bly i hver eneste tampong vi testet!
Det sier forsker Jenni A. Shearston ved Berkeley universitet til NRK.
– At vi fant bly var også det som bekymret meg mest, fordi det ikke finnes noe sikkert nivå for å være utsatt for bly, legger hun til.
Lite forskning
Shearston er hovedforfatter av den ferske studien. Hun jobber ved Institutt for folkehelse ved University of California Berkeley.
Forskeren sier at så vidt forskergruppen vet, er dette den første studien på metaller i tamponger.
– Til tross for det store potensialet for folkehelse-risiko, er det gjort veldig lite forskning som måler kjemikalier i tamponger, påpeker hun.
I rapporten står det at mellom 52 og 86 prosent av alle i USA som menstruerer bruker tampong.
Hva tenker du om metaller i tamponger?
Fant alle metallene
Tidligere har KK og VG skrevet at rundt 70 prosent av menstruerende i USA og Vest-Europa bruker tampong. De oppgir Folkehelseinstituttet som kilde.
Ifølge nyhetssaken på Berkeleys nettside, testet forskerne tamponger fra merker som potensielt millioner av mennesker bruker månedlig.
Forskerne oppgir ikke navn på merkene, men de testet tamponger fra 14 ulike tampongmerker de beskriver som «veldig vanlige» og «mestselgende».
Av totalt 30 tampongtyper, var 3 innkjøpt i Storbritannia og EU.
Sherston sier til NRK at det er flere grunner til at de ikke kan oppgi merkenavn. Hun mener det viktigste er hvor stort samsvar det var i resultatene på tvers av merkene.
– Vi fant sporbare mengder av alle metallene vi testet for, inkludert giftige metaller som arsen og bly, understreker forskeren.
– Noe man absolutt ikke ønsker å få inn i kroppen
Lege Anne-Lise Bjørke Monsen har sett nyheten om studien, og sier den er interessant.
– Kadmium, bly og arsen er giftige grunnstoffer, og det skal veldig lite til for å gi helseskader, sier hun og understreker:
– Alle disse har kjente negative helseeffekter og er noe man absolutt ikke ønsker å få inn i kroppen. Alle nivåer av bly er farlig i få inn i kroppen.
Monsen er også spesialist i medisinsk biokjemi og styremedlem i interessegruppen Miljøgifter og folkehelse.
Vet ikke om stoffene lekker til vagina
Legen understreker at vi likevel ikke vet om metallfunnene i tampongene er helseskadelige.
– Det vil avhenge av om sporelementene lekker ut av tampongen under bruk. Og også om de blir tatt opp av slimhinnen i vagina og går over i blodsirkulasjonen, påpeker hun.
Dette understreker også hovedforfatter Jenni A. Shearston til NRK.
– Kan vi si at én type tampong er tryggere enn en annen?
– Vi kan bare fastslå at det var ulike mengder metaller i de ulike tampongene. Vi vet ikke ennå om metallene kan lekke ut og bli tatt opp av kroppen, sier hun.
– På tide å bryte tabuet
Et stort hinder i å vurdere mulig helserisiko, er at det mangler studier på hvordan slimhinnen i vagina tar opp kjemikalier.
– Vi trenger definitivt mer forskning på dette svært understuderte området. Spesielt fordi det kan påvirke millioner av mennesker, sier Shearston.
Folkehelse-forskeren peker på at mensen generelt har vært tabubelagt historisk sett. Det har ifølge henne bidratt til manglende vitenskapelig forskning på området.
– Nå er det på tide å bryte tabuet og begynne å snakke om og studere mensen og mensprodukter, sier Shearston.
Hun mener det er veldig viktig å studere dette videre. Både for å finne ut hvilke kjemikalier som finnes i mensprodukter, og om disse utgjør noen helserisiko.
Mangler regelverk
En utfordring er også manglende regelverk for mensprodukter.
I rapporten står det at både USA, Storbritannia og EU har lite av regelverk rundt tamponger. Og ingen av dem krever jevnlig testing.
Ifølge Miljødirektoratet reguleres tamponger i produktkontrolloven. Det europeiske kjemikalieregelverket Reach gjelder også i Norge.
Men det finnes i dag ikke lovgivning, hverken i Norge eller EU, spesielt for tamponger.
– De som selger slike produkter har ansvar for at de ikke inneholder farlige stoffer.
Det forteller fungerende seksjonsleder for kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet, Ingunn Correll Myhre.
Oppfordrer til å kjøpe miljømerket
– Vi oppfordrer generelt forbrukerne til å kjøpe produkter som er miljømerket, sier Myhre.
Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden. Det forvaltes av stiftelsen Miljømerking Norge som også styrer EU Ecolabel i Norge.
– Miljømerket er per nå en frivillig ordning. Når vi utvikler krav så er det produsentene som tester, ikke vi, opplyser pressesjef for Svanemerket, Nina Margareta Høie.
For å bli Svanemerket, stiller Miljømerking Norge krav til produksjon av råvarer og krav til kjemikalier og tilsetninger i produksjon og produktene.
Høie oppgir at de også gjør kontrollbesøk på fabrikker og er en garantist for at produsenten overholder Svanemerkets krav.
– Det er ikke reguleringer for hva tamponger kan inneholde. Men de ligger tett innpå huden, til og med inne i kroppen vår. Derfor er det spesielt viktig å unngå helseskadelige kjemikalier i disse produktene, sier Høie.
I 2020 gjennomførte NRK en stor test av tamponger, og kartla blant annet dioksiner i dem:
NRK har vært i kontakt med Forbrukerrådet og spurt hva de mener om manglende merking av tamponger. På grunn av ferie henviser de til Miljødirektoratet.
NRK har også kontaktet Folkehelseinstituttet med spørsmål om menstruasjon og tampongbruk, men deres fagperson på området er på ferie.
Hei!
Har du innspill etter å ha lest denne saken? Eller innspill om andre gode saker? Jeg er åpen for gode historier fra flere felt.
Send meg gjerne en e-post!
Publisert 10.07.2024, kl. 15.36