Ny rapport: Bryggen i Bergen vil ligge under vann

1 month ago 11


Kortversjonen

  • Ny rapport foreslår milliardtiltak for å beskytte Bryggen og andre kystområder i Bergen mot kronisk oversvømmelse grunnet økt havnivå og stormflo.
  • Ekspert regner med 81 cm havnivåstigning innen 100 år.
  • Permanente tiltak som sluser og sjøutfyllinger foreslås for å beskytte Bergen sentrum.
  • Det blir opp til politikerne i Bergen kommune å ta stilling til tiltakene.

Bergen er truet av kronisk oversvømmelse fram til 2100 på grunn av økt havnivå.

Det slår en ny rapport fra COWI , som legges fram for Bergen kommune i morgentimene onsdag, fast.

– Den høye frekvensen på oversvømmelser i framtiden krever tiltak for å forhindre ødeleggelser, sier Gerard Dam, miljørådgiver innen hydrologi i COWI og hovedforfatter av den nye rapporten.

Dam er ekspert på havnivåendringer og har jobbet 15 år i Nederland med stormflo, beskyttelse av kyst og bølger.

Nå advarer han om at Bergen vil få nederlandske tilstander.

 Miljørådgiver innen hydrologi i COWI og hovedforfatter av rapporten, Gerard Dam, ber Bergen handle. Og det raskt.ADVARER: Miljørådgiver innen hydrologi i COWI og hovedforfatter av rapporten, Gerard Dam, ber Bergen handle. Og det raskt.

Økt havnivå og stormflo

Rapporten spår at stigende havnivå, som følge av klimaendringer, og stormflo vil kunne få dramatiske konsekvenser for kystområder i Bergen.

– Vi regner med 81 cm havnivåstigning innen 2100, sier Dam.

Og før vi når år 2100, vil bygninger, veier og store områder oversvømmes dersom stormflo tiltreffer, fastslår rapporten.

Det mest sårbare området ligger i hovedsak rundt ikoniske Bryggen, midt i Bergen sentrum. Bryggen, med sine verdenskjente trehus, har fått plass på UNESCOS verdensarvliste - og ligger også lavt over havet.

– Hver gang det blir sterk storm, vil vannstanden øke så mye at Bryggen oversvømmes, sier Dam, og legger til:

– Det vil skje nokså ofte i fremtiden.

Så ofte at Dam og medforfatteren av COWI-rapporten nå foreslår permanente tiltak for å hindre at turistmagneten Bryggen og andre nærliggende områder skal forsvinne under vann.

Foreslår mobile «pølser» og permanente sluser

– De første årene kan mobile tiltak være gode nok, sier Dam.

Dette er for eksempel «pølser» og mobile plastdemninger.

På lenger sikt, derimot, forventer forskerne at det vil bli så mye oversvømmelse av Bryggen at mer permanente tiltak må til.

Her foreslår rapporten stormflobarrierer/sluser for å stenge av Vågen under en stormflo-hendelse.

Andre områder i Bergen sentrum beskyttes ved hjelp av mobile flomvern, murer, jekking av gamle bygninger og sjøutfyllinger.

Dam understreker at tiltakene kun er forslag.

– Så er det opp til politikerne hva de vil gå videre med, sier Dam.

 Hallgeir Vågenes / VGHer er Bryggen fylt av liv, men UNESCO-verdensarven vil trolig havne under vann, som følge av klimaendringer. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Ble nesten beroliget

Det var Bymiljøetaten i Bergen kommune som bestilte rapporten. De har lenge gått med en voksende uro i magen for hva som kommer til å skje når vannet stiger.

– Vi ville se hva vi kan gjøre for å beskytte oss. Økte havnivåer og stormflo skaper alvorlig risiko som vi må ta høyde for i byplanlegging, sier Stina Ellevseth Oseland, klimasjef i Bymiljøetaten, til VG.

Oseland er ikke overrasket over de dystre scenariene rapporten spår.

– Jeg ble nesten litt beroliget, for rapporten viser at det her kan vi sikre oss mot. Vi har tid og rom til å gjøre tiltak, til å innarbeide dem i utviklingen av Bergen, sier hun.

Til politisk diskusjon

Klimasjefen mener rapporten gir et godt kunnskapsgrunnlag for nødvendige tiltak kommunen må ta for å beskytte Bryggen og andre sårbare kystområder mot flom i framtiden.

– Nå får vi invitere til dialog og diskusjon, sier hun.

Og diskusjoner blir det mest sannsynlig når politikerne i Bergen kommune skal ta stilling til tiltakene rapporten foreslår.

Prislappen deres varierer, men for de permanente løsningene er den skyhøy.

Dyre løsninger ...

En enkel sluse kan bygges for omtrent 600 millioner kroner, mens en løsning som beveger seg over hele bredden av Bryggen har en forventet kostnad på rundt 4 milliarder kroner.

– Bergen kommune har lagt ned klimaetaten for å spare penger. Det virker vel lite sannsynlig at de vil betale den høyeste summen her hvert fall?

– Vi får se. Det kreves store og langsiktige investeringer for de mest permanente tiltakene rapporten foreslår, og dette må flere aktører enn kommunen på banen for å løse, sier hun.

– Hvilke andre aktører?

– Jeg tenker at når vi snakker om de store klimatilpasningsinvesteringene, både hva gjelder havnivåstigning og for andre risikoer, vil det være nødvendig at også stat, fylke og andre er med på å finne finansieringsløsninger.

... Og dyrt uten

Klimaendringene vil koste Bergen kommune uansett.

Rapporten spår at hvis ingen tiltak blir iverksatt, kan skadene på bygninger i Bergen sentrum beløpe seg til 2,1 milliarder kroner innen 2100.

Resten av Europa merker allerede konsekvensene storflom:

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article