Kortversjonen
- I en 160 siders rapport kritiserer Terje Liverød NFF og NTF for å ignorere hvor dårlig situasjonen er i norsk fotball.
- Rapporten hevder norske klubber mangler økonomisk konkurransekraft og at mange spillere selges for lave priser, og i for ung alder.
- Liverød mener å kunne dokumentere at få norske spillere lykkes internasjonalt og foreslår færre lag i Eliteserien for økonomisk bærekraft.
- Liverød angriper også eksportmålet på salg av spillere for én milliard kroner og peker på at halvparten av pengene fra dem som ble solgt i de siste overgangsvinduene, var ikke-norske spillere.
Det sier fotballeksperten mens halve Europa forbereder seg på fotball-EM i Tyskland. Norge må på sin side nøye seg med privatlandskamp mot Kosovo i kveld.
Liverød har i flere måneder gransket overgangsmarkedet, samt norske spillere i utlandet, de siste to årene.
Resultatet er en fersk rapport på 160 A4-sider. Den inneholder både objektiv statistikk og knusende kritikk av måten norsk fotball drives på.
– Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball fornekter fakta. De nekter å erkjenne sannheten. I stedet skrytes av det de kaller en fantastisk eksport av norske spillere. De mener det bekrefter hvor godt det jobbes i norsk fotball. Men ser man bak tallene, vil man oppdage noe helt annet, sier Liverød til VG.
Blant de nye oppdagelsene han peker på, er blant annet:
- Nær halvparten av pengene fra spillersalg til utlandet, kommer fra salg av ikke-norske spillere. Disse betales ifølge Liverød dobbelt så mye for som de norske
- Norsk eliteserie tappes for stadig yngre spillere, som ifølge Liverød selges langt under globale markedspriser
- Få norske spillere lykkes på høyere nivå i utenlandske klubber
- Bærekraften i norsk klubbfotball er ifølge Liverød altfor dårlig
Til det første først:
Norske fotballedere jublet i fjor, da det ble eksportert spillere fra den norske eliteserien for nærmere én milliard kroner. I Norsk Toppfotball ble det snakket om at tallet viste at Norge gjorde noe riktig med utviklingen av spillere.
Terje Liverød har en helt annen tilnærming når han har studert 108 overganger fra Norge til utlandet i 2023, samt vintervinduet tidlig i 2024:
– Salget av utenlandske spillere som hadde vært i Norge i mindre enn to år utgjorde 47 prosent av den samlede eksporten fra Eliteserien i fjor. Legger man på tre norske spillere (Vetlesen, Mvuka og Mannsverk), så utgjør det 68 prosent av eksportsummen. Hele målet om en eksport på én milliard kroner er jo fullstendig idiotisk. Eksporten NTF og NFF skryter av, er jo ikke en konsekvens av arbeidet i norsk fotball, argumenterer han.
– Hva er det en konsekvens av?
– Arbeidet som er gjort i utlandet, en eksplosjon i global spillermigrasjon, flaks med noen utlendinger og det faktum at alle vil vekk. Norske klubber er helt uten økonomisk konkurransekraft, har et bunnlavt lønnsnivå og er uten kompetanse på rekruttering av spillere. Halvparten av klubbene har ikke engang sportssjefer, sier Liverød.
Han har arbeidet for klubber som Bayern München og Schalke 04, og spesialiserte seg på det søramerikanske markedet som rådgiver og konsulent for klubber i Europa.
Nå liker han ikke den utviklingen han ser i Norge: Lave lønninger gjør ikke ligaen konkurransedyktig, mener Liverød.
Han peker på få utenlandske spillere i Eliteserien, sammenliknet med andre europeiske toppdivisjoner han har studert. Det bekrefter lave lønninger og en lite attraktiv liga, mener han.
– Norske spillerne som selges blir yngre og yngre, og stadig flere. De kommer i tillegg til alle som går som «Bosman-spillere», til ligaer norsk fotball aldri skulle mistet spillere til, men hentet dem fra. Det er ikke noe å skryte av. Tvert imot er det noe å skamme seg over, sier Liverød.
– Hvorfor er det ikke bra at det selges unge, norske spillere til utlandet?
– Fokuset skal ikke være på å miste flest mulig tidligst mulig, til lavest mulige priser. Tvert imot. Det bør være hvordan man kan beholde flere av de beste litt lenger for å heve nivået og få bedre betalt.
– Når klubbene er tvunget til å selge langt under globale priser tappes «bedriften Eliteserien» for netto ressurser. For å erstatte alle emigrantene i 2023 og januar 2024, også de utenlandske, så må Eliteserien i år rekruttere 108 nye spillere, som skal være bedre enn de som dro, sier han.
Terje Liverød trekker frem Jens Haugland som nylig snakket om den gode driften i norske klubber. Haugland ble nylig ansatt som ny sjef for Norsk Toppfotball, etter å ha forlatt jobben i sykkellaget Uno-X.
– Sykkelspesialisten i NTF vet ikke hva han snakker om. Men enda verre: Jeg tror han tror på det selv. Han bør fortsette å pumpe sykkeldekk, for dette er ikke bra. Det norske fotballedere skryter av, bør man ikke være stolt over.
Jens Haugland understreker at han ønsker en faktabasert debatt om utviklingen av fotball i Norge velkommen:
– Vi mener jo at når det ble solgt spillere for 950 millioner i 2023, og en betydelig del av det ble reinvestert i norsk fotball og akademistrukturen, så er det bra for den langsiktige utviklingen av fotballen. Det kan han være klink uenig i, men vi mener det er bra for sporten. Men vi endrer ikke vårt syn på grunnmuren i norsk fotball, som vi er veldig stolte av, sier han.
– Hva angår personkarakteristikker så lar jeg forhåpentligvis jobben min i NTF tale for seg selv, og så får Liverød mene hva han vil om hvordan jeg skal pumpe sykkeldekk, legger Haugland til.
NFF ønsker ikke å kommentere Livesrøds nye rapport, får VG opplyst gjennom forbundets kommunikasjonsavdeling.
I den ferske rapporten, som VG har lest, tar 67-åringen også for seg hvordan norske spillere lykkes i utenlandske ligaer. Eller hvordan de mislyktes om du vil:
Liverød bruker Bodø/Glimt som et eksempel:
– Bare 2 av de 18 spillerne som emigrerte fra Glimt har etablert seg og får spilletid: Vetlesen i FC Brügge og Høibråten i Urawa i Japan. Resten har fått lite eller ingen spilletid.
Liverød peker på at spillere nå hentes hjem igjen til norsk fotball:
– Og det skjer til priser som er nesten de samme som det ble solgt for, sier han og viser til egne undersøkelser.
– Hva er løsningen her, slik du ser det?
– Man må styrke den økonomiske bærekraften i klubbene. Det skjer bare på én måte: Færre lag i Eliteserien.
– Hvorfor?
– Det er de ti beste klubbene som generer de største inntektene. Man vil få en sterkere økonomi, samt en konsentrasjon av ressurser, kompetanse og økonomi. Selv om man reduserer inntektene med 20 prosent, så synker kostnadene med 60 prosent. Det er det enkleste og kjappeste man kan gjøre, men det vil aldri skje, sier Liverød.
Han snakker på telefon fra Tyskland, dit han har kommet etter et lengre opphold i Uruguay.
– Med 16 lag og ditto antall munner å mette, så vil ikke økonomien i Eliteserien kunne bli bærekraftig. Det kan aldri bli nok inntekter i ligaen til å dekke kostnadene.
Terje Liverød skrev en lignende rapport om norsk fotball for tre år siden. Den førte til møter med ledelsen i norsk fotball og en offentlig debatt.
Vestfoldingen opplevde likevel ikke at norske fotballedere tok tankene han presenterte på alvor. I dag sammenlikner han Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball med totalitære samfunn der alle går i flokk.
– Landslaget har profiler som Nusa, Bobb, Ødegaard og Haaland: Er ikke dette et signal i positiv retning?
– Norge har én superstjerne og én meget god internasjonal spiller. Under dem, et par spennende spillere, hvorav én er reserve. Og tre-fire ganske bra, men som det i internasjonal fotball i dag finnes «haugevis» av. Når man ser på lagoppstillingene i europeiske ligaer, ser man 11 spillere og 8 flagg. Alle nasjoner har i dag spillere i enhver liga. Uruguay har bøttevis, sier 67-åringen.
– Forskjellen er at norske medier og NTF hauser opp norske spillere så mye at det blir fordummende. Vi tror vi er alene, legger han til.
Suksessen til Bodø/Glimt i Conference League tilskriver Liverød én faktor:
– Hjemmebane. Glimt har vært flinkere enn alle andre norske klubber, de har et lag som er bedre enn spillerne.Men de hadde aldri tatt så mange poeng om de ikke spilte på Aspmyra i mørket og med vinden - og på kunstgress. Når utenlandske spillere kommer dit, så tenker de bare på én ting: Å komme seg fortest mulig hjem igjen. I løpet av tre år i Conference League har Glimt vunnet 11 kamper. Ni av dem er på hjemmebane, sier han.