De neste årene skal verneverdiene gjennomgås på nytt i 390 vassdrag i Norge, som er vernet mot utbygging av vannkraft.
I ei ny stortingsmelding åpner regjeringa for kraftutbygging i enkelte verna vassdrag, men kun hvis dette bedrer flomsikringa.
I Verdal er kommunen positiv til å vurdere kraftutbygging i det verna Verdalsvassdraget, for å få mer kraft og bedre flomvern.
Nå viser en fersk rapport gjort for kraftselskapet NTE at flommer ikke vil dempes vesentlig i Verdalsvassdraget – med ei skånsom utbygging.
Vil ha bedre oversikt
Mange av vassdragene i Norge ble vernet for flere tiår siden. Nå skal statusen oppdateres.
– Målet er å få oversikt over verneverdiene, og at informasjonen gjøres lett tilgjengelig for forvaltninga og andre interesserte.
Det opplyser seniorrådgiver Tore Opdahl i NVE. Han sier at det har vært planlagt en stund, og at det ikke har sammenheng med stortingsmeldinga der regulering av verna vassdrag er omtalt.
Åpner for å oppheve vern
Da Høyre la fram ei liste med ti elver de ville slutte å verne for to år siden, skapte det stor debatt.
Nå åpner også Arbeiderpartiet og Senterpartiet for at noe kraftutbygging kan skje, men bare der muligheten for flomdemping er vesentlig. Det står i ei stortingsmeldinga om flom og skred.
– Forutsatt at man ikke ødelegger de naturverdiene som skal vernes i vassdraget. Det kan være mulig noen steder, og derfor har vi også åpnet opp for det, sa energiminister Terje Aasland (Ap) til NRK da planen ble lagt fram i slutten av mai.
- Her kan du lese mer: Regjeringa åpner for å bygge ut verna vassdrag
Kritisk til anbud
Fagsjef for vassdragsforvaltninga i Norske lakseelever, Christian Hagstrøm, har sett anbudet NVE har lyst ut.
Her går det fram at NVE skal kjøpe ekstern bistand for å få utredet de verna vassdragene. NVE bekrefter over NRK at de har satt av fire millioner kroner til dette, og arbeidet skal foregå over fire år.
– Jeg er betenkt over den anbudskonkurransen NVE har lyst ut. Særlig den økonomiske rammen. Det er altfor lite. Fire millioner kroner fordelt på drøyt 400 verna vassdrag. Det er altfor lite til å gi et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag, mener Hagstrøm.
I mange av de verna vassdragene er det laks, det gjelder også Verdalsvassdraget, som er ei nasjonal lakseelv. Nylig ble fiske etter laks stengt midlertidig både her og i 33 andre elver og sjøer på grunn av svært dårlige fangster.
– Vi ser nå hvor mye mindre laks det tas i dag, enn det har vært tidligere. Så laksen har altfor mange trusler fra før. En ny trussel ønskes selvfølgelig ikke velkommen, sier leder i Elveutvalget i Verdal jeger – og fiskerforening, John Olav Larsen.
Demper ikke flom i Verdalsvassdraget
Det er kommunestyret som har bedt kraftselskapet NTE om å vurdere ei kraftutbygging i Verdalsvassdraget.
Nå har Sintef og NTNU laget en rapport på oppdrag fra NTE.
– Vi har vurdert hvilket kunnskapsgrunnlag som må ligge til grunn for å vurdere en utbygging, som politikerne eventuelt må beslutte. Det dreier seg om å lage elvekraftverk, uten store naturinngrep som store demninger, og da vil det ha liten flomdempingseffekt.
Det sier seniorforsker Atle Harby ved Sintef Energi.
Vannkraft har redusert flommer i flere vassdrag, men det skjer ikke ved alle utbygginger, sier Sintef – forsker Atle Harby. Dette avhenger av hvordan man bygger ut vassdraget, og at man kan lagre vann.
– Det kommer an på hvordan man legger opp kraftutbygginga. Det krever at man har et reguleringsmagasin som lagrer vann, det vil si en demning. Man må ha mulighet til å ta vare på flomvann og det er det ikke gitt at man kan alle steder, sier han.
Legger ikke vekk planer
Kraftselskapet NTE legger ikke vekk planene for ei kraftutbygging i Verdalsvassdraget. Dette er et av de få store vassdragene i Midt-Norge som fortsatt er vernet.
I stortingsmeldinga åpnes det for utbygging i enkelte vassdrag, om det gir betydelig flomdempende effekt. Sammen med kommunen ble NTE i forrige uke enig om å se på planene for utbygging på nytt:
– Sammen med kommunen regner vi på ulike alternativer, som kan gi mer flomdemping, sier leder for ny energi i NTE Energi, Astrid Svarva.
Tidligere har de hatt planer om elvekraftverk, men nå kan det bli aktuelt å se nærmere på ei regulering lenger opp i vassdraget av både Veressjøen og Innsvatnet.
Ei kraftutbygging kan gi om lag 200 GWh, og det tilsvarer strømforbruket til 10.000 husstander i ett år.
Flomutsatt
Svarva sier at Verdalselva er avhengig av flomdemping og at Vuku sentrum er flomutsatt.
– Med ei kraftutbygging håper vi å bedre forholdene, sier hun.
NTE har ennå ikke bestemt om de skal søke om kraftutbygging i det verna vassdraget.
– Det er veldig vanskelig å svare på. Vi ser på om dette er mulig å ivareta naturmangfoldet, og så er dette en lang vei å gå før vi har kraftproduksjon i Verdalselva, sier Svarva.
Ordfører Knut Snorre Sandnes er positiv til at NVE skal utrede alle verna vassdrag på nytt.
– Vi er veldig positiv til det. Vi ser at da får vi kanskje mulighet til å få utredet det som vi ønsker også i et verna vassdrag, som egentlig har vært ganske låst så langt.
De to siste årene har NVE arbeidet med flomsikring langs elva i Vuku, etter mange store flommer. Det jobbes nå med å sette opp en 500 meter lang flomvoll i sentrum.
– Det betyr at vi sikrer hele Vuku sentrum mot en 200 års flom. Den samme flommen som var i 2006, forteller prosjektleder i NVE, Geir Bendik Hagen.
– Jeg tenker at de er jo i gang med flomvern, og kanskje må de først se om det fungerer etter hensikten, før en vurderer ytterligere tiltak da, sier Terje Vik, leder i Verdal jeger – og fiskerforening.
Publisert 28.06.2024, kl. 11.38