Norsk lege minnes drept medisinstudent i Gaza

2 months ago 21


Kortversjonen

* Abdulrahman Alnajjar (21) fra Gaza ble arrestert av israelske soldater og deretter drept i et rakettangrep.

* Alnajjar var medisinstudent og jobbet frivillig ved et sykehus.

* Norsk lege Thor-Erling Engemyr jobbet sammen med ham og beskriver Alnajjar som nysgjerrig og varm.

* Minst 40.927 mennesker har dødd i Gaza siden konflikten startet i fjor.

Den norske Norwac-legen, Thor-Erling Engemyr, har vært i Gaza to ganger, mens krigen pågått.

Minst 40.927 mennesker i Gaza har blitt drept siden 7. oktober i fjor da Hamas gikk til angrep på Israel. 1200 ble drept i angrepet på israelsk side og 250 tatt som gisler.

Angrepet førte til en kraftig eskalering i den langvarige konflikten i regionen, og massive israelske angrep på Gazastripen.

En av dem som nylig ble drept i et slik angrep var 21 år gamle Abdulrahman Alnajjar.

– Han var veldig nysgjerrig, og positiv. Høflig og interessert. Et varmt menneske, som delte mye av seg selv og en ydmyk person, sier Engemyr om Alnajjar.

VG snakket med 21-åringen i mars i år. Fem måneder senere traff en israelsk rakett huset til tanten, hvor han oppholdt seg.

Ung mann i Gaza

Abdulrahman Alnajjar vokste opp i Gaza og var stolt av sitt hjem. Han gikk tredje året på medisinstudiet da krigen brøt ut.

Alnajjar og Engemyr møttes etter at Alnajjar hadde meldt seg til å jobbe frivillig på Det Europeiske sykehuset i Gaza. 

– Jeg har studert medisin i tre år og tenkte at jeg mest sannsynlig kan bidra med noe, så jeg dro dit og spurte om de trengte en frivillig, sa han til VG.

 PrivatSTUDENTEN: Dette bildet sendte Abdulrahman Alnajjar til VG da han var i live. Foto: Privat

Alnajjar var god i engelsk. Til VG forklarte han at det var fordi alle fagene han hadde på universitetet var på engelsk. Det var noe Engemyr la merke til.

Sammen ville de stå rundt operasjonsbordet på Europeiske sykehuset i Gaza. De snakket mye sammen mens de var på jobb.

Engemyr, som utsendt fra NORWAC og Norge, og Alnajjar som frivillig medisinstudent.

Samtalene skulle bære preg av hva Alnajjar hadde opplevd i sitt 21 år unge liv. Et helt annerledes liv enn Engemyr, som til daglig er kommuneoverlege i Lillesand kommune.

21-åringen hadde allerede flyktet flere ganger, i tillegg til å bli arrestert og holdt fanget av israelske soldater. Selv om Alnajjar trodde han var nær døden da dette skjedde, så skulle han overleve en stund til.

Ble arrestert

I desember i fjor var 21-åringen i onkelens hus. Nabolaget var helt tomt etter flere dager med bombing. Alnajjar, onkelen, fettere og kusiner bestemte seg for å bli. Noen dager i forveien hadde allerede 21-åringens foreldre flyktet til et annet området i Gaza.

De gjemte seg i flere dager, hørte bombingen utenfor, men en dag hørte de noe helt annet utenfor huset.

 Abdulrahman /privatBOMBING: Slik så det ut i huset til onkelen mens det ble bombet i nabolaget. Foto: Abdulrahman /privat

– Vi hadde ikke mat, drikke og spiste et måltid og drakk et glass vann hver dag, det var trangt, dette fortalte 21-åringen VG i mars.

Videre fortalte Alnajjar at han først trodde det var noen som snakket arabisk utenfor, men han skjønte fort at det var et annet språk.

– Jeg trodde de snakket arabisk, men så skjønner jeg at det er hebraisk. Vi gjemte oss og prøvde å ikke lage en eneste lyd, sa han til VG etter hendelsen. 

 – De begynte å skyte mot døren. Da skrek jeg. Jeg skrek «slutt vi er sivile, det er barn og kvinner her». 

 Abdulrahman /privatPapirer fra studietiden fulle av støv Foto: Abdulrahman /privat

– Sivile? spurte den israelske soldaten, ifølge Alnajjar.

Hele familien fikk så beskjed om å gå ut av huset med hendene på hodet. Soldatene skilte så mennene fra kvinnene. Ifølge Alnajjar fikk de hendene sine stripset og bind foran øyenene.

Han skjønte fort at han var tatt av israelske soldater. Han ble kjørt bort til et ukjent sted, arrestert og holdt fanget.

I avhørene med de israelske soldatene skal han bli stilt flere spørsmål. 

– Hvor var du 7. oktober? var ett av spørsmålene han ble stilt.

– Jeg var hjemme, gjorde meg klar for universitetet som startet mandagen. Jeg er medisinstudent. Jeg bryr meg om meg selv, og ingen andre, svarte Alnajjar.

– Nei, du er Hamas. Du vil drepe oss, sa soldaten til Alnajjar.

Han fikk beskjed om å samarbeide, lytte til og svare på alt soldaten spurte om. I ettertid fortalte han VG at han trodde han skulle dø. Han var livredd. Ifølge Alnajjar holdt en soldat et våpen mot hodet hans, han ble sparket og spyttet på.

Men det var ikke døden som ventet Alnajjar denne gangen.

21-åringen ble sluppet fri av soldatene. Han gikk i flere timer. Til slutt hadde han kommet seg til det Europeiske sykehuset i Gaza.

– Vi gikk inn på sykehuset. Legene og sykepleierne var i sjokk. Det er få som blir sluppet ut av israelsk fangenskap. Jeg var en av dem, fortalte han VG,

VG har snakket med ansatte ved sykehuset som kan bekrefte Alnajjar historie.

Senere skulle 21-åringen bli gjenforent med moren og faren.

– I løpet av denne krigen er det mitt lykkeligste minne, sa han til VG om møtet.

 PrivatSTOLT: Abdulrahman Alnajjar (21) sendte dette bildet til VG for å vise han og Thor-Erling Engemyr sammen på operasjonsbordet. Foto: Privat

På operasjonsbordet

Det er her nordmannen og palestineren blir kjent.

– Jeg fikk høre historien om at han var blitt tatt til fange mens vi gjorde en operasjon sammen, sier han, sier Engemyr.

– Da vi var der jobbet han som medisinstudent og assisterte meg og vårt team på operasjonsstuen. Han var veldig god i engelsk og fungerte som tolk overfor pasientene våre. Jeg var opptatt av undervisning og lærte han å sy, og om ortopedisk kirurgi. Han jobbet tett med vårt team, sier Engemyr.

Les også: 40 meldes drept i israelsk angrep mot teltleir

De ble venner og glad i hverandre. Alnajjar sendte flere meldinger til nordmannen for å høre hvordan ting var i Norge. 

 – Vi holdt en del kontakt med etter at jeg dro. Han var nysgjerrig på Norge og vi snakket sammen på WhatsApp, sier Engemyr. 

Drept i rakettangrep

For litt over to uker siden fikk han beskjeden fra sine kolleger. Et bilde fra samme kvelden Alnajjar ble drept og en melding om hva som hadde skjedd. 

En ansatt for NORWAC hadde hatt en lang samtale med Alnajjar natt til 30. august. NORWAC hadde behov for en tolk, for inn på sykehuset skulle engelskspråklige leger som jobber frivillig.

De ville ha med seg 21-åringen fordi han ville være til stor hjelp.

Dette var noe 20-åringen gledet seg til. De ble enige om å ringes opp igjen, i mellomtiden sendte den ansatte i NORWAC og Alnajjar hverandre meldinger. 

 PrivatI GAZA: Dette er ett av de siste bildene som ble tatt av Abdulrahman Alnajjar før han ble drept- Foto: Privat

Siste melding kom klokken 01.32. 

Klokken 01.49 kom melding om at han ble drept i et rakettangrep. 

– Det er urettferdig at en som er helt uskyldig oppi dette mister livet. Abdulrahman var helt uskyldig. Han ville aller helst bare studere medisin og bli en god lege, sier Engemyr om 21-åringen.

– Jeg har vært mye og er mye lei meg på grunn av det som skjedde ham, rett og slett, sier han videre. 

Abdulrahman Alnajjar fortalte VG i mars hva drømmen hans var. Det var å få tittelen «lege».

– Jeg gir ikke opp, sa Abdulrahman, da VG snakket med ham tidligere i år.

Read Entire Article