Kronen styrker seg marginalt etter at kronesalget kuttes med 150 millioner.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Saken oppdateres
Norges Bank nedjusterer kronesalget med 150 millioner til 400 millioner kroner per dag i juli, ifølge en melding fra sentralbanken. På samme tid i fjor lå kronesalget på 1,0 milliarder per dag.
Kronesalget (vekslingen) skjer for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Det må ikke forveksles med valutaintervensjon, som betyr at sentralbanken selger eller kjøper kroner for å påvirke kronekursen.
Betydelige kronesummer fra oljeselskapenes skatteinnbetalinger selges hver dag. Norges Bank har som regel forsøkt å jevne ut kronetransaksjonene utover i året, for å unngå unødig uro og store endringer i valutamarkedet.
Les på E24+
Spørsmål og svar om Norges Banks kronesalg
Kronen har styrket seg litt det siste året, men er fortsatt rundt ti prosent svakere enn for to år siden, målt mot både euro og dollar.
Det betyr at det har blitt dyrere å kjøpe varer fra utlandet eller reise ut. Samtidig blir norskproduserte varer billigere for utlendinger, og dermed lettere å få solgt.
Kronesalget balanseres stort sett over tid av oljeselskapenes kronekjøp for å betale skatt. Nyheter om salget kan likevel påvirke kronekursen, både på grunn av størrelsen og fordi vekslingene ikke nødvendigvis skjer samtidig.
Norges Bank kjøpte i flere år kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kunne brukes over statsbudsjettet. Men fra april 2022 snudde situasjonen, da kronestrømmene overgikk beløpet som skulle inn i statsbudsjettet.
Les også