Nordmenns feriefavoritt stemples som «klimaversting»

4 months ago 32


Kortversjonen

  • Kanariøyene, en populær feriedestinasjon for nordmenn, bruker svært klimaskadelig energi.
  • Strømmen på øyene er 35 ganger mer forurensende enn i Norge, ifølge Electricity Maps.
  • Hovedårsaken er utstrakt bruk av dieselaggregater for energiproduksjon.
  • De som har lengre opphold på Kanariøyene bør være bevisste på sitt klimaavtrykk
  • For turister på korte opphold er flyreisen den største miljøsynderen.

India, Indonesia, Sør-Afrika og Polen. Utskjelte klimaverstinger som brenner kull og forurenser for å gi industrien energi og folk strøm i stikkontakten.

Verst i klassen tenker du kanskje?

Nei. Der finner vi en kjent og kjær feriefavoritt for mange nordmenn.

Vanskelige forutsetninger

Electricity Maps rangerer 205 land og strømregioner ut ifra hvor klimavennlig energien er. Der har feriefavoritten Kanariøyene en lite ærerik sisteplass.

De spanske øyene har ifølge oversikten den mest klimaskadelige energien i hele Europa.

– Det er ikke så lett når man er på en øy, er den enkle dommen fra energi- og bærekraftsekspert Thina Margrethe Saltvedt.

Energisystemene på Kanariøyene er fullstendig atskilt fra systemene på det spanske fastlandet.

Bilde av Thina Margrethe SaltvedtThina Margrethe Saltvedt

Sjefanalytiker for Global sustainability i Nordea

Befinner du deg på Østlandet eller i Trøndelag og skrur på vannkokeren, hårføneren eller et annet elektrisk apparat er utslippene knyttet til energiforbruket minimale. På ferieøya Lanzarote eller Fuerteventura må du gange utslippene med 35-gangeren.

– Det er en helt annen energisammensetning, så det er naturlig at det blir sånn. I Norge er vi heldige som har hatt tilgang på mye grønn kraft til billig penge, forklarer Saltvedt.

Fakta:

Hvem er Electricity Maps?

Electricity Maps er et København-basert selskap som spesialiserer seg på å kartlegge klimaavtrykket av elektrisitet.

Selskapet har som mål å organisere verdens elektrisitetsdata for å fremme overgangen til et fullstendig dekarbonisert elektrisitetssystem, og leverer data om karbonintensitet fra elektrisitetsforbruk i over 200 soner verden over.

Hva viser tallene?

Tallene viser elektrisitetens karbonintensitet, altså hvor stort CO₂-utslippet er i forhold til konsumert elektrisitet.

I 2023 var karbonintensiteten på henholdsvis 901 og 1014 gram per kilowatttime for Tenerife og Fuerteventura, mens tilsvarende tall fra vest- og sørøstlandet i Norge var på henholdsvis 27 og 29 gram.

Hvor kommer dataene fra?

Electricity Maps henter inn data fra offisielle kilder, og gjør egne beregninger der offisielle data ikke foreligger eller blir offentliggjort.

På Kanariøyene baserer data seg på data direkte fra Red Electrica, nettselskapet i Spania. Kalkuleringer av karbonutslipp gjøres på grunnlag av beregninger med utgangspunkt i anerkjent klimaforskning.

Hvordan rangeres stater og strømregioner?

Strømregionene rangeres etter elektrisitetens karbonintensitet. Mer presist rangeres områdene etter antall gram karbondioksid-ekvivalenter utslipp per kilowattime elektrisitet forbruk.

* Fra enkelte land og strømregioner i Europa, som for eksempel Belarus, Ukraina og Albania finnes det ikke tilgjengelige data.

Bør vi stole på oversikten?

Thina Saltvedt i Nordea mener kilder som Electricity Maps gir en god indikasjon på klimaavtrykket fra elektrisitet i ulike regioner. Oppfatningen støttes av Odin Eikeland fra Rystad Energy som mener kredibiliteten til dataene er god. Eikeland understreker at dataene er tatt direkte fra offentlige kilder.

På Kanariøyene har nok mange sett synet av vindmøller langs veien fra taxivinduet eller oppe i fjellskrenten fra hotellbalkongen. Likevel er det slik at fornybar energi kun står for en brøkdel av energien som produseres på Kanariøyene.

Det er spesielt bruken av oljekraftverk som gjør energien på ferieøyene så skitten. Olje var kilden til 77 prosent av energien på Gran Canaria i 2023, og 87 prosent av energien på Lanzarote og Fuerteventura.

– Dette gir et veldig høyt karbonavtrykk, forklarer Odin Foldvik Eikeland, analytiker i Rystad Energy.

Bilde av Odin Foldvik EikelandOdin Foldvik Eikeland

Analytiker i Renewables & Power-teamet i Rystad Energy

En annen øy og feriefavoritt, Kypros, kommer også svært dårlig ut, ifølge oversikten fra Electricity Maps. Bare Kanariøyene og Polen hadde mer forurensende energi i 2023 enn Middelhavsperlen som får store deler av sin energi fra olje.

De norske strømregionene befinner seg i motsatt ende av skalaen blant de mest klimavennlige.

Langtidsboende bør være bevisste

– Hvis man har ferieleilighet, for det er det jo en del som har – og er der over lengre perioder, vil energibruken selvfølgelig være en større del av klimaavtrykket dit.

Canarijournalen anslår at flere titalls tusen nordmenn overvintrer på Kanariøyene, mens rundt 4000 nordmenn er registrert som fastboende.

Vindturbiner blir et stadig vanligere syn på Kanariøyene, men det er fortsatt fossile energikilder som står for majoriteten av energien. Foto: Goami / Shutterstock

Med energi som er 35 ganger mer forurensende utgjør elektrisiteten du bruker en langt større andel av klimaavtrykket ditt på Kanariøyene enn hjemme i Norge.

– Ved langtidsopphold har man større mulighet til å påvirke avtrykket sitt. Man kan påvirke hvilken elektrisitet man kjøper fra strømselskaper, eller benytte seg av solcellepaneler.

På kort Syden-besøk?

Som turist på korttidsopphold påvirker ikke Kanariøyenes verst-i-klassen-energi klimaavtrykket ditt nevneverdig. Da er det en helt annen klimaversting som er mest ødeleggende for klimaavtrykket ditt.

Nemlig flyturen dit.

– Det har selvsagt noe å si, hvor elektrisiteten kommer fra, og om det er fra fornybar energi eller kull og olje. Men for en vanlig turist, som er på ferie en kort periode, er det flyreisen som er den store verstingen, forklarer Tore Furevik fra Nansensenteret.

Bilde av Tore FurevikTore Furevik

Administrerende direktør ved Nansensenteret

Utslipp fra flytrafikk har de fleste soldestinasjonene til felles. Derfor mener Saltvedt det er ekstra viktig å være konkurransedyktig på andre områder innen miljø og klima.

Da er det uheldig å ha Europas mest skitne energi.

– Jeg tenker det er en omdømmeutfordring. De aller fleste ønsker i økende grad å fremstå mer fokusert på klima og miljø, sier Saltvedt.

GODT BESØKT: Ifølge Canariajournalen besøker over 400.000 nordmenn Gran Canaria årlig. Mange av dem har nok tatt turen innom Amadoresstranda. Foto: Maren Olava Ask Hütt / VG

Fornybar energi er imidlertid på sterk fremmarsj på ferieøyene, og utgjør en stadig økende del av energien.

– Kanariøyene jobber med å få på plass fornybar energi. De er en del av EU-systemet som er fremoverlente med tanke på å få byttet ut fossile energikilder.

Klimaangst til side, å møte en hai er for mange et verre marerittscenario:

Drømmer du om å reise til en gresk øy i sommer? VGs store reisemagasin består av 100 sider om Hellas, og kan bestilles i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article