Nordea-strateg om renteheving: – Skal ikke så mye til

5 months ago 39


Onsdag kan bli avgjørende for renten. Økonomer er usikre på veien videre.

Lars Mouland, rente- og kredittstrateg i Nordea. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Isolert sett skaper det tvil om det blir noe rentekutt i år.

Det sier rentestrateg i Nordea, Lars Mouland, om rammen på frontfagsoppgjøretfrontfagsoppgjøretDette er en modell i norsk lønnsdannelse der lønnsoppgjøret for industrien, som kalles "frontfaget", legger retningslinjer for lønnsoppgjør i andre sektorer..

Den kom inn på 5,2 prosent, etter at Fellesforbundet søndag ble enige med Norsk Industri i lønnsforhandlingene. Norges Bank ventet 4,9 prosent i 2024.

– Det må de ta inn over seg nå. Det skal mye til for at lønnsveksten ender lavere, sier Mouland.

Høyere lønninger kan bidra til å legge press på prisene fordi folk får mer penger mellom hendene. Norges Bank forsøker å dempe prisveksten.

Tror svak krone kan gi heving

– Ser du noen sjanse for renteøkning?

– Det skal ikke så veldig mye til. Hvis vi legger inn en kronesvekkelse opp mot 12 kroner på euroen, kan en heving komme på programmet igjen.

I Norges Banks rentebane ligger det en sannsynlighet på mellom 5 og 10 prosent for at renten heves igjen i andre kvartal. Handelsbanken har tidligere advart om at en fortsatt svekket kronekurs kan gjør det aktuelt.

– Oppsiderisiko på høsten

Mouland sier de har forventninger om at prisveksten på årsbasis vil falle en del fremover.

– Men så tror vi det er en oppsiderisiko når vi kommer ut på høsten.

Det er kjerneinflasjonen kjerneinflasjonen ser bort fra energipriser og avgiftsendringerNorges Bank er mest opptatt av når de setter renten. Onsdag kommer det nye inflasjonstall for mars fra SSB. I februar falt kjerneinflasjonen til 4,9 prosent.

Mouland sier lønnsvekst, stigende tjenesteinflasjon og høyere leiepriser er noe av bakgrunnen for at risikoen for høyere kjerneinflasjon øker utover høsten.

– Det gjør det vanskelig å få kjerneinflasjonen under 4 prosent, sier han.

Norges Bank venter på sin side at kjerneinflasjonen skal falle til 3,9 prosent i juni, ifølge de siste prognosene.

Tror på kutt i september

Seniorøkonom i DNB Markets, Oddmund Berg, ser heller ikke helt bort ifra muligheten for renteheving, men understreker at han «på ingen måte» mener det er mest sannsynlig. Han tror mer på at vi får rentekutt i september.

– Vi har ikke endret vår prognose på dette, sier han.

Likevel påpeker han at inflasjonstallene som kommer på onsdag vil bli spennende å følge med på. Ifølge Bloomberg venter økonomene en kjerneinflasjon på 4,2 prosent i mars. I februar landet den på 4,9 prosent.

– Hvis vi får prisvekst som tilsier at vi er på vei ned mot målet, så tror jeg det vil være naturlig å kutte rentene litt uansett. Mer som en slags justering i forhold til hvor prisveksten er, sier han.

– Trekker i forskjellige retninger

Seniorøkonomen sier at det ikke er lett å lage tydelige scenarioer for veien videre slik situasjonen er nå.

– Både fordi tallene som kommer kan tolkes litt på forskjellige måter, men også fordi at det er litt opp til sentralbanken hva de foretrekker, sier han.

På spørsmål om hva som blir mest avgjørende for renten fremover, for eksempel kronen, rentenivået i utlandet eller inflasjonstallene sier han at det er noe «vi tenker mye på».

– Og som vi kanskje er litt usikre på. Det er mange faktorer som beveger seg litt om dagen, og trekker litt i forskjellig retninger, sier Berg.

– Hvordan tror du vi kommer til å beskrive lommebokåret 2024?

– Foreløpig så synes jeg egentlig det budskapet vi hadde i januar står seg godt. At 2024 forhåpentligvis blir et år hvor pilene snur og peker i riktige retninger. Altså hvor man går fra å ha en svekket kjøpekraftsutvikling til at den blir bedre.

– Når du ser på hele 2024 så vil det nok i praksis se litt flatt ut. Fordi vi har hatt renteøkninger mot slutt av fjoråret og fortsatt høy inflasjon, sier han.

Read Entire Article