Kortversjonen
- Siri Nordby er ny «direktør for landslag og toppfotball» i Norges Fotballforbund.
- Hun svarer på kritikken som har kommet etter at hun fikk jobben og forteller hvordan hun vil utvikle norsk fotball.
- Nordbys lederfilosofi handler om å få det beste ut av hver enkelt ansatt slik at alle føler seg verdsatt. Hun mener det er avgjørende for å nå målsettingene.
- Nordby mener samtidig at Norges herrelandslag bør opptre mer kynisk og ha mer fokus på forsvarsspillet.
«Siri Nordby er på ingen måte kvalifisert for jobben.»
Det uttalte agent, rådgiver og norsk fotball-kritiker Terje Liverød sist uke.
Adressa-kommentator Birger Løfaldli var overrasket og mente det var «grunn til å problematisere om hun har den bakgrunnen Norges Fotballforbund var ute etter. Først og fremst om hun har oppdatert fotballfaglig kompetanse på høyeste nivå.»
Nordby starter i stillingen 1. august, men den tidligere Røa-kapteinen har allerede fått nøkkelkortet til Ullevaal stadion. Med et smil ønsket hun onsdag VG velkommen til Norges nasjonalarena hvor hun blir leder for blant andre landslagssjefene Ståle Solbakken og Gemma Grainger.
– Jeg er «direktør for landslag og toppfotball». Det er nå den offisielle tittelen – nettopp for å synliggjøre hva dette faktisk gjelder. Det er en direktørstilling og ikke en fotballfaglig sjef, sier Nordby om kritikken idet vi ser utover gressmatten hvor prestasjonene fra landslagene i stor grad vil avgjøre om hennes jobb blir sett på som en suksess eller ikke.
Nordby mener hennes viktigste oppgave blir å få det beste ut av de ansatte i Norges Fotballforbund – inkludert landslagssjefene Solbakken og Grainger. Hennes førsteprioritet er å løfte de ansatte, få alle til å føle seg verdsatt og skape «et lag» som sammen innfrir NFFs målsettinger.
Dette var NFF på jakt etter
«Vi søker en leder som har erfaring og gode resultater fra relevant virksomhet innen fotballen. Det er helt sentralt at du har innsikt i hva som kreves internasjonalt og evner å se muligheter til å skape konkurransefordeler ut ifra norske forhold og ressurser. Du vil ha fullt ansvar for toppfotballen på både kvinne- og herresiden, og erfaring fra og kunnskap om begge sider vil derfor være viktig.»
Sentrale arbeidsoppgaver:
- Lede arbeidet med å utvikle NFFs sportslige filosofi og høyprestasjonskultur, herunder lede arbeidet med å sluttføre NFFs nye sportsplan
- Overordnet utviklingsansvar for toppfotballen
- Ansvarlig for avdelingens funksjoner og personale
- Lede arbeidet med å sette prioriteringer og ambisjoner for avdelingen
- Være rådgiver for generalsekretæren, øvrig administrasjon og Forbundsstyret på området toppfotball
- Sammen med direktør for avdeling utvikling og aktivitet, utvikle helhetsperspektivet for norsk fotball og bygge strukturer som styrker relasjonen og samarbeidet mellom bredde og topp
- Sørge for at avdelingen arbeider innsiktsbasert og med ledende internasjonale standarder og referanser, tilrettelagt for norske forhold og ressurser
- Opprettholde og utvikle tette relasjoner og samarbeid i aksen landslag – toppklubb
Samtidig har hun tanker om hvordan Norges landslag bør spille og hva som må gjøres for at herrene skal kvalifisere seg til det første mesterskapet siden år 2000.
Hun har gjort seg tanker fra utsiden rundt områder hvor det er forbedringspotensial, både administrativt og sportslig. Hun gleder seg til å komme tettere på organisasjonen.
– Vi skal utvikle oss, tørre å «pushe» grenser og tenke nytt. At det kommer inn en person med en litt annen bakgrunn, syn og erfaringer, tror jeg kan være nyttig. Nettopp fordi det er så mange med enorm fotballkompetanse her fra før, sier Nordby.
Hun har blant annet lang erfaring fra Varner-gruppen
og Microsoft .– Så i stedet for at man gjerne hadde en toppfotballsjef som var opptatt av sin egen fotballkompetanse, vil du i stedet fokusere på å få det beste ut av Graingers og Solbakkens kunnskap?
– Ja, for eksempel. Så har jeg veldig mange andre oppgaver med utvikling inn mot kretsene og klubbene. Jeg har kjemperespekt for de som sitter i organisasjonen med de høyeste trenerutdannelsene og sånn sett har en mye tyngre fotballballast enn meg, men jeg kommer inn som direktør. Jeg skal få det beste ut av mine medarbeidere i mitt team.
– Hva solgte du inn som dine styrker i søknadsprosessen?
– Jeg har ledet yngre, eldre og fageksperter i veldig mange år. Jeg har jobbet mye med digitalisering, som blir viktig for forbundet fremover. Hvordan man kan bruke data og teknologi for å skaffe seg mer innsikt og analyse? Det blir viktig å jobbe mer effektivt og i en større skala. Jeg tror NFF så på dette som en stor styrke.
– Hvor mye vil du blande deg inn i det fotballfaglige som Grainger og Solbakken gjør?
– Med tanke på ansvaret og rollen jeg har, er det naturlig å ha en tett dialog med landslagstrenerne på alle nivåer – inkludert Ståle og Gemma. Det er fortsatt de som har det overordnede ansvaret for deres landslag, men hvis de ikke presterer, må vi jo inn. Jeg kommer til å jobbe veldig tett med Karl Petter
. Det er ingen tvil om at vi vil stille krav til våre landslagstrenere. De må levere på sin jobb.– Er det noe du har sett som kan utvikles for at herrene skal kvalifisere seg til mesterskap?
– Jeg har følt at man har gått fra å være veldig fokusert på forsvarsspill, og det er generelt i fotballen internasjonalt, til å bli påvirket av å være ballbesittende og spille seg ut. Jeg har full forståelse for at utviklingen har gått i den retningen. Jeg tror at det passer for noen lag og landslag. Så tror jeg at Norge ikke skal svinge pendelen helt tilbake, men finne en balanse hvor vi setter litt mer fokus på forsvarsspillet, sier Nordby og fortsetter:
– I noen faser av spillet må vi bli litt mer kyniske. Hvordan kan vi greie å tilpasse oss en mellomting? Vi må ha fokus på forsvarsspillet og bli litt råere og kyniske i sentrale faser av spillet uten å glemme at vi skal videreutvikle prestasjonene vi ser med enkeltpersoner som har ekstrem kompetanse med ball.
For to år siden uttalte Nordby at daværende damelandslagssjef Martin Sjögren burde få sparken på grunn av naivitet og mangel på tydelighet. Nå har hun byttet rolle - fra supporter til direktør.
– Jeg har alltid hatt god dialog med mine ansatte. At jeg er direkte og tydelig gjør at de vet hvor de har meg til enhver tid. Som leder tar jeg selvfølgelig dialogen internt og ikke via media som i uttalelsen rundt Sjögren, så der er det en stor forskjell, sier den nye NFF-direktøren, før hun legger til:
– Men jeg har sittet i ledergrupper tidligere hvor de fleste andre var 50 år pluss – og menn, og ser ikke noe spesiell utfordring i det. Jeg har aldri vært redd for å stille spørsmål. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på det tidligere. Mange jatter gjerne bare med fordi de er redde for konsekvensene. Jeg har selvtilliten som gjør at jeg ikke bryr meg så mye om hva folk mener. Jeg syns det er viktig å utfordre «det satte».
– Har du opplevd negative konsekvenser ved å si det du mener?
– Nei, egentlig ikke. Jeg tror at jeg er en god menneskekjenner med tanke på å tilpasse budskapet. Det gjør at de rundt meg oppfatter meg som forutsigbar. De trenger ikke å lure på hvor de har meg, fordi jeg sier akkurat hva jeg mener uansett om det er positivt eller negativt, forteller Nordby.
Hun har spilt VM, EM og OL for Norge.
– Jeg hadde «rake pucker» som kallenavn i Varner. Med Lise
visste jeg at jeg kunne være knallhard i tilbakemeldingene på fotballbanen, mens med andre la jeg gjerne inn en positiv vinkling på det. For noen er mer såre og syns det er vanskeligere med direkte tilbakemeldinger.Nordby beskriver seg selv som nysgjerrig av natur og vil reise både internasjonalt og nasjonalt for å ha oppdaterte referanser i jobben. Hun vil være en synlig fotballdirektør.
– At du er kvinnelig toppleder, er det noe du tenker over?
– Nei, men jeg ønsker å være et godt forbilde for alle, også som kvinne i idretten. Fordi det er færre kvinnelige ledere i idretten. Å synliggjøre det kan gjøre at flere tør å ta sats. Men jeg vet at jeg ikke har fått denne jobben fordi jeg er kvinne.