Nekter for falsk forklaring etter Pride-terroren: – Er helt sikker på at jeg ble skutt

3 hours ago 2


 Espen Bolstad / VGTERROR: Slik så det ut etter angrepet ved Per på Hjørnet i juni 2022. Foto: Espen Bolstad / VG

I avhør viste kvinnen i 20-årene frem det som skulle være en skuddskade etter terroren i 2022. Men ingen av sykehusene i Oslo hadde registert henne som pasient denne helgen.

Rapporterer fra Oslo tingrettmandag 23. september kl. 12:14

Mandag måtte kvinnen i 20-årene møte i Oslo tingrett tiltalt for uriktig forklaring. I juli 2022 forklarte hun i politiavhør at hun ble skutt mot og påført skuddsår utenfor London pub 25. juni 2022, til tross for at dette ikke var sant, står det i tiltalen.

Hun risikerer inntil to år fengsel.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa kvinnen i retten mandag morgen.

– Har sett helsepersonell ta ut kulen

Tre minutter før skytingen startet klokken 01.12 den 25. juni 2022, er det sendt flere tekstmeldinger mellom tiltaltes telefonnummer og en annen.

– Basestasjonen som er registrert, dekker det området der tiltalte bor, sa aktor Anne Cathrine Aga i sitt innledningsforedrag.

Bilde av Anne Cathrine AgaAnne Cathrine Aga

Aktor

Kvinnen i 20-årene mener derimot at telefonen hennes var hjemme og at hun hadde med seg en annen mobiltelefon til Oslo sentrum denne kvelden, og at det derfor må ha vært noen andre som må ha sendt meldingene fra hennes telefon.

Etter barskytingen i Oslo i juni 2022 omtalte flere norske medier kvinnens historie. I artiklene skrev Aftenposten, NRK, TV 2 og Avisa Oslo om kvinnes opplevelse fra Oslo-skytingen. Det sto blant annet at hun var blitt skutt.

Kvinnen hevdet at en kamerat lå over henne mens de begge var skutt, og at de hørte skrik og skudd rundt seg.

 Hallgeir Vågenes / VGPolitisperringer og nødetater utenfor London pub 22. juni 2022. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

I retten fortalte hun at hun er usikker på visse øyeblikk fra junikvelden, men hun fastholdt sin forklaring om at hun ble skutt og dratt ned mot bakken.

– Jeg er helt sikker på at jeg ble skutt.

Ifølge aktor har tiltalte fortalt til politiet at hun hadde oppsøkt legehjelp etter skytingen, og i avhør viste hun frem et sår og et pasientarmbånd.

Men sykehusene i Oslo har opplyst til politiet at det ikke var noe registrert på kvinnen den helgen, ifølge aktor. T

iltale hevder imidlertid at hun ble operert på Akershus universitetssykehus, men sa at hun ikke fikk en epikrise av sykehuset.

– Såret du viste frem i avhøret, er det en skuddskade? spurte Aga.

– Ja, jeg husker å ha vært der under skytingen, og jeg har sett helsepersonell ta ut kulen.

Skal ha kastet kjole

Kjolen hun skal ha brukt den aktuelle kvelden skal hun ha kastet.

– Det var en påminnelse om det som hadde skjedd, sa kvinnen under sin forklaring.

To personer ble drept og ytterligere 21 skadet i Oslo-skytingen. I juli ble Zaniar Matapour (45) dømt til 30 års forvaring for grov terror – en dom som var historisk. Han har anket dommen.

 Hallgeir Vågenes / VGZaniar Matapour i Oslo tingrett i mars. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Politiet har gjennomgått videoovervåking fra området der skytingen skjedde.

– Ingen av videoene viste tiltalte slik politiet ser det. Det var en i rullestol og det var ikke tiltalte, fortalte aktor.

I ettertid av medienes publisering om kvinnen trakk de sakene sine. Artiklene er ikke en del av tiltalen.

I retten fortalte kvinnen at hun trodde at media ikke ville publisere sakene uten bevis.

– Jeg trodde aldri at mediene kom til å publisere intervjuet, da de ikke hadde bevis på at jeg hadde blitt skutt. Jeg trodde de ville vente til de fikk epikrisen fra sykehuset, men de gjorde ikke det.

Ifølge aktor forklarte hun en lik historie i avhør med politiet som den hun hadde gitt til media. Det ble blant annet gjennomført et avhør i november 2022, der kvinnen viste frem et bilde.

– Da viste hun frem et bilde som skulle være fra kvelden den 25. juni, men det var høstlyng på bildene. Bakken fremsto våt, dette var en sommerdag.

VG jobbet over tid for å faktasjekke opplysningene i saken uten å publisere. Vurderingen som ble gjort, kan du lese mer om her:

Aktor har fortalt at på generelt grunnlag at det er «svært alvorlig» å gi en falsk forklaring til politiet.

– Det er totalt bortkastet ressurser for politiet i en innledende fase av en etterforskning hvor vi måtte konsentrere oss om det som var sant.

Read Entire Article