Nekter å kjøpe ny TV: – Jeg kommer til å slutte å bruke NRK 

2 hours ago 4


16. september var det over og ut for NRK TV og NRK Super-appen for en rekke produkter:

  • LG Smart-TV fra 2015–2017.
  • Samsung Smart-TV fra 2016–2017.
  • Eldste Apple TV.
  • Samt PlayStation 4 og 5.

Kjøp deg en strømmeboks til mellom 500 og 2000 kroner, skriver NRK til egne brukere.

Uaktuelt, sier Christian Kristiansen, som nylig oppdaget at NRK-appen har takket for seg hjemme hos ham.

– Jeg kommer til å slutte å bruke NRK.

Grunnleggende mistillit til teknologi

Kristiansen forteller at hans fjernsyn er omtrent 10 år gammelt.

– NRK-appen har fungert helt ypperlig, helt til den plutselig var borte.

Til vanlig bruker han NRK sporadisk, men ekstra mye i jula.

Nå blir kanskje juleribba stekt uten Donald Duck & Co. i bakgrunnen.

App

NRK TV-appen har sluttet å fungere

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er helt uaktuelt å kjøpe dingser som jeg heller ikke vet hvor lenge kan brukes. Det ender jo opp med en grunnleggende mistillit til teknologi. Endelig har du klart å oppgradere deg nok, og så slutter det å fungere.

Kristiansen argumenterer for at det er en problematisk samfunnsutvikling at forskjellige aktører bestemmer om hardwaren du har hjemme virker, eller ei.

Dette mener han er spesielt kritikkverdig, siden NRK har et varslingsansvar i krig og katastrofer, og at de gikk fra FM-nettet til DAB for noen år tilbake.

– Vi er prisgitt en veldig sårbar teknologisk struktur, og funksjonen påvirkes av ulike folks dagsform. I et miljøperspektiv er det også svært interessant da dette bidrar til at vi kaster enda mer.

Distribusjonssjef i NRK, Bjarne Andre Myklebust sier at han har full forståelse for at brukere som mister tilgang til appen er frustrerte.

Vi skulle selv ønske at det ikke var slik. Jeg er den første til å beklage at det. Dessverre er det slik at teknologi blir utdatert over tid.

Han sier videre at dette gjelder ikke bare smart-TV funksjoner, men også for eksempel PC-er, telefoner og nettbrett.

De kan fortsatt brukes, men enkelte funksjoner holder ikke tritt med utviklingen.

Les resten av svaret til Myklebust lenger ned i saken.

Mener et TV bør vare i 44 år

Anja Bakken Riise, leder for Fremtiden i våre hender, er i stor grad enig med Kristiansen.

Og følgelig lite imponert.

– Den her praksisen er veldig dårlig nytt for miljøet. NRK må gå sin egen miljøstrategi i sømmene, sier hun og poengterer at en TV kan inneholde en rekke verdifulle ressurser som kobber, jern, gull og sølv.

– Og alt dette er hentet ut gjennom prosesser som krever både energi og kjemikalier, som da fører til høye klimautslipp.

 Anja Bakken Riise

– NRK bør ta dette på alvor og virkelig undersøke hvordan man kan bidra til å gjøre det enkelt for folk å beholde ting de har.

Foto: Renate Madsen / Fremtiden i våre hender

– Hvor lenge mener du en TV bør holde?

Riise svarer at det er gjort analyser på hvor lenge en PC bør leve.

– De burde vare i minst 20 år, men faktisk i 44 år om det skal gi mening i et klimaperspektiv. Det tenker jeg er ganske overførbart til TV-er. De er laget for å vare lenge og vi bør beholde de så lenge som mulig.

Mye av det som finnes i en TV hentes ut av gruver. Riise mener overforbruk av elektronikk fører til at vi har behov for mer gruvedrift.

Hun spør:

– Vil NRK knytte seg til en slik praksis? Eller vil NRK hjelpe oss til å holde ressursene i bruk så lenge som overhodet mulig?

– Ingen grunn til å kjøpe ny TV

Distribusjonssjefen i NRK sier at det er selve smart-TV-delen som ikke er i stand til å levere den opplevelsen NRK ønsker og er forpliktet til å levere. Dette sier han kan løses med en strømmeboks.

Ingen grunn til å kjøpe ny TV.

Videre sier han at NRK oppdaterer sine systemer for å kunne holde tritt med folks forventninger. Likevel må det ses opp mot hva som er fornuftig bruk av statlige kroner.

Når enkelte TV-modeller oppnår en vis alder blir dette en utfordring. Vi prøver å støtte så lenge det er forsvarlig. Eldre enheter støttes nødvendigvis ikke lenger av produsenten og får ikke nødvendige sikkerhets- og funksjonalitetsoppdateringer etter en viss tid.

Bjarne Andre Myklebust

Distribusjonssjef i NRK, Bjarne Andre Myklebust.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Men hvorfor kan ikke folk få beholde den gamle versjonen av appen?

For NRK blir det krevende, og veldig kostbart, å opprettholde og vedlikeholde spesialversjoner som kun brukes av et mindretall TV-er og som ikke møter dagens krav.

– Ekstra ansvar

Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet, forteller at det er vanskelig å klage på eldre produkter der apper slutter å fungere.

I mange tilfeller finnes det løsninger som gjør at du likevel kan få tilgang til ulike tjenester. Dette krever imidlertid ofte både innkjøp av nytt utstyr og kunnskap om hvordan dette fungerer, sier han.

Portrettbilde av mann i mørkeblå dress med lys skjorte. Han har skjegg og halvlangt svart hår.

Thomas Iversen sier NRK som allmennkringkaster har et ekstra ansvar når det gjelder tilgjengelighet.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Han sier han har forståelse for at det er krevende for NRK å skulle tilby appen på mange ulike plattformer i ulike versjoner, men:

– Samtidig hviler det opplagt et ekstra ansvar på en statsfinansiert allmennkringkaster når det gjelder tilgjengelighet i ulike kanaler – også over tid.

Publisert 18.10.2024, kl. 12.04

Read Entire Article