Nei til narkohunder på skolen!

1 month ago 34


Narkorazzia i skoletiden er det dårligste forslaget på lang tid.

 Hallgeir Vågenes / VGNARKOTIKAHUND: «Det er ingen kunnskap som støtter opp under at narkotikarazziaer i skoletiden vil redusere verken rusbruk eller kriminalitet blant norske ungdommer», skriver Omar Svendsen-Yagci i Unge Venstre. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
torsdag 5. september kl. 13:21

Dette har skjedd:

  1. Fremskrittspartiet vil at politiet skal få bruke narkotikahunder på skoler igjen. Dette vil i så fall gjelde på videregående og helt ned til barneskolene.
  2. Dette er en praksis som ble stoppet i 2021.
  3. Frp mener at økt narkotikabruk blant ungdom, og at yngre barn trekkes inn i kriminalitet, krever sterke tiltak som for eksempel bruk av narkotikahunder.
  4. Elevorganisasjonen og Unge Venstre er blant dem som mener at bruk av narkotikahunder skaper utrygghet og stigmatisering blant elever, og at det bryter med deres personvern og ødelegger trygghetsfølelsen på skolene.
Bilde av OMAR SVENDSEN-YAGCIOMAR SVENDSEN-YAGCI

2.nestleder i Unge Venstre

I en årrekke gikk politiet inn på norske skoler med narkohunder for å ransake norske elever.

Politiet trampet på personvernet, stigmatiserte enkeltelever og skapte et utrygt skolemiljø.

Skoleelver skal åpenbart ikke være et ofre for statlig maktmisbruk. Derfor skulle det bare mangle at politidirektoratet satte en stopper for praksisen i 2021.

I desperasjon foreslår FrP å gjeninnføre ransaking av norske ungdommer.

FrP hopper bukk over menneskerettighetene og elevenes rett til et trygt skolemiljø.

I debatten om narkorazzia er det påfallende hvordan unges rettsikkerhet ignoreres totalt og fremstår mindre viktig enn voksenes.

Man kan stille spørsmålstegn ved om FrP ville støttet politirazzia på alle landets arbeidsplasser?

Det ville i så fall vært en tragedie for rettssikkerheten til norske borgere.

Det eneste vi oppnår med narkorazzia på norske skoler er menneskerettslig tilbakeslag, stigmatisering og et utrygt skolemiljø.

Hva tenker du?Bør det bli lov med narkotikahunder på skolen?aJa, det er et viktig tiltak mot rusbruk og kriminalitet.bJeg vet ikke helt.cNei, det er helt feil vei å gå.

Skolen skal være et trygt sted som fremmer læring og trivsel. Det vil på ingen måte være forenlig med at politiet kan ransake elevene i skoletiden foran deres medelever.

Unge vil bli utsatt for maktmisbruk som tvert imot vil dytte vekk de vi så sårt ønsker å hjelpe.

 Xueqi Pang / VGVIL HA HUNDENE TILBAKE: Partileder i FrP, Sylvi Listhaug, vil gjeninnføre muligheten for at politiet kan gjennomføre narkorazzia med hunder helt ned til barnetrinnet. Foto: Xueqi Pang / VG

Det er ingen kunnskap som støtter opp under at mistenkeliggjøring og systematisk narkotikarazziaer i skoletiden vil redusere verken rusbruk eller kriminalitet blant norske ungdommer.

De som allerede står i står i fare for å falle utenfor, vil oppleve seg fremmedgjort, stigmatisert og uverdige ovenfor både medelever, lærere og storsamfunnet.

Dørstokkmila tilbake vil være uendelig lang.

 Helge Mikalsen / VGKAN VIRKE MOT SIN HENSIKT: «Det er nettopp denne stigmatiseringen av unge som gjør at de ikke søker hjelp, men heller finner trygghet i kriminelle gjenger», mener Omar Svendsen-Yagci. Foto: Helge Mikalsen / VG

Det er nettopp denne stigmatiseringen av unge som gjør at de ikke søker hjelp, men heller finner trygghet i kriminelle gjenger. Narkorazzia vil dermed være en gavepakke til disse gjengene.

Det ikke mangelen på reaksjoner som gjør at unge mennesker blir løpegutter for kriminelle nettverk. Gjengene utnytter sårbare barn som har falt utenfor, har dårligere oppvekstvilkår og lever i fattigdom.

Ungdommene blir offer for et kynisk svart marked.

Vi må løse problemet fra roten. Da nytter de vi ikke å etterfølge barn framfor de ansvarlige.

For å knuse de kriminelle gjengene må vi tenke nytt.

Derfor har vi i Unge Venstre i lang tid kjempen for å regulere cannabis i ordnede og kontrollerte former. Slik struper vi de kriminelle sin viktigste rekrutterings- og inntektskilde.

Staten har i dag frivillig gitt fra seg kontrollen på unges bekostning og kriminelles vinning – nå må politikerne ta ansvar.

Narkorazzia på norske skoler er den beste måten å undertrykke elever uten å løse noen verdens ting. Man gjør bare vondt verre.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article