Nei, Høyre, troende betaler også skatt

3 weeks ago 10


Høyres Nikolai Astrup er direkte kunnskapsløs når han vil kutte støtten til trossamfunn.

 Gisle Oddstad / VGFÅR KJEFT: – Astrups forslag om kutt i støtten til trossamfunn utenfor Den norske kirke er å snevre inn vår kristne arv til å kun handle om en institusjon. Det er å bomme grovt, skriver KrFs Joel Ystebø. Foto: Gisle Oddstad / VG
tirsdag 17. september kl. 10:43
Bilde av JOEL YSTEBØJOEL YSTEBØ

gruppeleder, Bergen KrF

Høyres programkomité har i sitt forslag til stortingsprogram gått inn for å kutte i støtten til trossamfunn. Medlem i komiteen, Nikolai Astrup, mener troende må begynne å betale for seg.

Det er direkte kunnskapsløst, all den tid trossamfunn i høyeste grad allerede er finansiert av egne medlemmer. Astrup må heller begynne å ta innover seg at troende også betaler skatt.

Høyres programkomité er riktignok delt i synet på den nye innretningen. Et nokså stort mindretall i komiteen, med Astrup i spissen, foreslår en modell med fjerning av støtten til alle trossamfunn utenfor Den norske kirke (DNK) og innføring av frivillig kirkeskatt.

Det virker som om den mangeårige støtten til menigheter og trossamfunn er noe av det første Høyre vil ofre, i møte med usikre tider og en velferdsstat med manglende bærekraft.

Det er å ikke anerkjenne de mange tusen troende i Norge sitt bidrag til fellesskapet.

 Gisle Oddstad / VGPREKE-FINGER: – Den nye Høyre-politikken til Nikolai Astrup avvikler støtten som blir gitt til frivillig arbeid i regi av kristne aktører, tordner KrF-politiker Joel Ystebø. Foto: Gisle Oddstad / VG

Dette utfordrer vår felles samfunnskontrakt, som baserer seg på at vi alle får noe igjen av de pengene vi betaler inn til statskassen. Det gjelder selvsagt i form av tjenester og velferdsordninger, men også støtte til viktige fellesskap og arbeid i våre lokalsamfunn.

Det er verdt å utfordre Høyre på om det samme dramatiske kuttet skal gjøres på finkultur og dyre kulturinstitusjoner. Hvorfor skal troende ifra hele landet betale for Astrups operabesøk i Oslo når Astrup ikke vil støtte trossamfunnene deres?

Sett bort fra det prinsipielle i Høyres foreslåtte kutt i støtten til trossamfunn, avvikler denne nye Høyre-politikken støtten som blir gitt til frivillig arbeid i regi av kristne aktører.

Vi vet at én krone gitt til frivilligheten, gir ti kroner tilbake i form av viktige møteplasser og nyttig diakonalt arbeid. Dette virker Astrup å fullstendig sette til side i sitt forslag.

Mener Høyre at frivillighet i regi trossamfunn er mindre verdifull enn annen frivillighet?

Les også: Høyres Nikolai Astrup vil strupe pengene til kirken: – Mulig å tro uten statsstøtte

Heldigvis løfter Astrup og mindretallet i programkomiteen DNKs betydning og funksjon i landet vårt. Kristendommen har en særstilling, og det bør også gjenspeile våre økonomiske prioriteringer.

Astrups forslag om kutt i støtten til trossamfunn utenfor DNK, er likevel å snevre inn vår kristne arv til å kun handle om en institusjon. Det er å bomme grovt.

Vår kristne kulturarv handler om verdier, fellesskap og et menneskesyn med grunnlag i kristen tenkning. Det er verdier som er like sterke i trossamfunn utenfor DNK.

I kjølvannet av Hans Nielsen Hauge-vekkelsen så vi mennesker i hopetall komme til tro og bedrifter ble etablert over hele landet.

Dette har både preget DNK, men mange bedehus og andre kristne fellesskap er også en direkte konsekvens av denne vekkelsen. Dette er også en del av våre røtter og kristne kulturarv.

En arv Høyre med disse forslagene, virker å enkelt se bort ifra.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article