Er det lukten av nudler dere ikke takler, eller er det generasjonen vår?
torsdag 15. august kl. 10:24Ungdommen elsker nudler. De spiser ikke brød. Knapt nok frokostblandinger. Å smøre matpakke til dem på skolen er bortkastet tid (og penger), skriver VG kommentator Hans Petter Sjøli i kommentaren «Når hele huset lukter nudler.»
Det virker som Sjøli virkelig har dratt fram kammen, og horvet den over en hel generasjon.
For, selv om det han tar kampen mot det som framstår som instant-nudler, kan det framstå som undertoner av middelaldrende mann med nedlatende holdninger mot «den late ungdommen».
For all del, det er godt, nå under Arendalsuka, at ikke alt svadaet som dukker opp er direkte politisk, men at det også er spalteplass til litt god gammeldags sutre-svada.
For mens andre er opptatt av de viktige debattene om klimaomstilling, helsereform, og hva Nasjonal Transportplan vil si, er det viktig å få på plass litt unyanserte ord om dagens ungdom.
Man kan påpeke, som man selv vil, at kommentaren inneholder «overdrivelser, ironi og forsøksvis humor» - (jeg lo selv i starten, for å være ærlig).
Det er en kjensgjerning at folk til tider er dårlig på å lese nettopp disse virkemidlene. (Kilde: sjekk et hvilket som helst kommentarfeltet grandtanten din har vært aktiv i).
Hva tenker du?Nudler, yay eller ney?aElsker det!bHuff og huffcHelt ok?Innlegget står seg sånn sett som et skeivfokusert sidespark mot en hel generasjon som tidvis er både prestasjonsdrevne og mer nyanserte enn generasjonen Sjøli tilhører.
I bunn og grunn er fortsatt teksten et symptom på en grunnleggende nedlatende holdning, hvor han skjærer en hel generasjon over den berømte kammen, og ikke akkurat bidrar til å skape et sunt meningsklima for unge, som allerede vegrer seg for å ytre seg.
Men okei da, la meg senke meg til samme nivå.
Skal man først sparke tilbake så kan man jo nevne at det ikke er rart ungdommen framstår som matt, når generasjonene før dem (opp mot og inkludert debattredaktøren sin) har bidratt til å sette jorden på god kollisjonskurs mot katastrofer i både den ene og andre enden.
Klimakrise, økonomi som stadig går i dass, og et boligmarked hvor det kan framstå som man må vente til pensjonsalderen til man har råd til noe.
For å sparke videre på mat-metaforen så er jo sånn sett brødskiver med pålegg (og både cottage-cheese og instant-nudler om du spør meg personlig) jævlig kjedelig, litt sånn som midtlivskrisa enkelte hardbarka forkjempere av denne maten oppholder seg i.
For mens generasjonen ungdommene omtaler som «boomers» (spør tenåringen din hva det betyr
) sikkert har mye de vil endre på i livet, skjer det i sneglefart og ikke tilpasset den virkeligheten vi faktisk lever i hvor ting går fortere.Sånn sett er det ikke rart at ungdommen velger å spise kjapp mat, skal de rekke å tjene nok til å kanskje ha sjans på å kjøpe en bolig en dag må de jo komme seg på jobbmarkedet innen tenårene begynner.
Så kan dere heller kose dere med den tørre skalken og cottage cheese mens dere surmuler om de unge som har det travelt.
NB! Siterer Hans Petter Sjøli: Til alle som eventuelt måtte lure på det: Denne teksten inneholder bruk av overdrivelser, ironi og forsøksvis humor. I tillegg en liten, men ikke uviktig, undertone av dypt, dypt alvor.)