Navalnaja i Oslo for å kjempe mannens sak videre: – En blodig gangster

4 months ago 35


Julia Navalnaja kommer til Oslo. Her fra et besøk i Sveits i mai under St. Gallen Symposium. Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / NTB

I dag er Julia Navalnaja (47) i Norge for å motta Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris på vegne av sin avdøde mann. Hun har bestemt seg for å føre hans kamp mot Vladimir Putin videre.

mandag 3. juni kl. 03:04

Kortversjonen

  • Julia Navalnaja er mandag i Oslo for å motta Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris på vegne av sin avdøde ektemann, den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.
  • Navalnyj døde i en straffeleir i Sibir i år, etter å ha blitt fengslet i 2021, da han og kona vendte tilbake til Russland etter en lengre tids sykehusopphold i utlandet. Prøver har vist at Navalnyj ble forgiftet med nervegiften Novitsjok i august 2020.
  • Julia lover å fortsette ektemannens kamp mot Russlands president Vladimir Putin og kritiserer vestlige ledere for utilstrekkelige sanksjoner.
  • 17. januar 2021: Aleksej Navalnyj og kona Julia lander på Sjeremetjevo-flyplassen utenfor Moskva. Da de nærmer seg passkontrollen, vet begge innerst inne hva de går til.

Politiet kommer og forteller Aleksej Navalnyj at han er arrestert. Han gir Julia en klem og forsvinner.

Navalnyj har vært Putins fremste politiske rival. Siden han ble pågrepet i 2021, har han fått dommer på til sammen 28 år. Nå er død.

Enken Julia skriver senere på X at hun ikke skjønner hvordan hun skal kunne leve uten Aleksej Navalnyj. Hun beskriver «26 års absolutt lykke».

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal leve uten deg, men jeg skal prøve å gjøre deg glad og stolt. Jeg vet ikke om jeg kan klare det, men jeg vil prøve.

– Vi møtes helt sikkert en dag, skriver hun.

2013: Julia Navalnaja sammen med ektemannen Aleksej Navalnyj under en demonstrasjon i Moskva i september 2013. Foto: Evgeny Feldman / AP / NTB

Hverken hun eller datteren Darja (22) tør å dra tilbake til Moskva for å være til stede i begravelsen. Datteren uttrykker sin sorg:

– Pappa, du har vært et eksempel for mange rundt om i verden. Din optimisme og smittende, oppriktige smil. Din nysgjerrighet og tørst etter ny kunnskap, skriver Darja på Instagram – og fortsetter:

– Din fantastiske evne til å finne et felles språk med alle. Vidd. Sans for humor. Standhaftighet. Evnen til å velge ord i riktig øyeblikk (eller en vits for å slappe av i en vanskelig situasjon). Din vennlighet. Tro på godhet, på deg selv, på mennesker.

Julia Navalnaja sier ganske snart at hun vil videreføre mannens arbeid. Magasinet Time satte henne på sin «100 mest innflytelsesrike personer»-liste. I et intervju med Time forteller hun at hun valgte å gå inn i politikken for å gi håp til Aleksej Navalnyjs tilhengere og vise Kreml at hans død ikke vil stoppe motstanden mot Vladimir Putin.

Hun avslører også at hun og Aleksej aldri snakket om at hun skulle inn i politikken.

– Jeg tenkte bare at dette ikke kan tillates å skje. Hvis de tror de kan drepe Aleksej og at det er det, da tar de feil.

Hun uttrykker også frustrasjon over vestlige ledere, som ifølge henne har unngått å innføre sanksjoner mot president Vladimir Putins rike indre sirkel. Hun kaller sanksjonene som ble innført etter Navalnyjs død for «latterlige».

Til Europaparlamentet to uker etter mannens død sier hun klart ifra hva som må til for å beseire Putin-regimet:

– Du skader ikke Putin med nye resolusjoner eller sanksjoner. Du har ikke med en politiker å gjøre, men med en blodig gangster. Det viktigste er menneskene nær Putin, hans venner, samarbeidspartnere og forvalterne av mafiapengene. Vi må alle kjempe mot denne kriminelle gjengen, sier hun.

Julia Navalnaja snakker i Europaparlamentet i Strasbourg 28. februar i år. Foto: RONALD WITTEK / EPA / NTB

Julia Navalnaja ble født i Moskva i det daværende Sovjetunionen den 24. juli 1976. Hun er utdannet fra det såkalte Plekhanov-akademiet i økonomi. Hun skal også ha begynt på doktorgradsstudier.

Hun og Aleksej møttes sommeren 1998 da begge var på ferie i Tyrkia. De giftet seg i 2000. Darja ble født i 2001 og broren Zakhar i 2008.

Rundt 2007 begynte Aleksej Navalnyj å bli en kjent figur som blogger, korrupsjonsjeger og etter hvert opposisjonspolitiker. Julia ble assistent for sin mann. Hun ble den russiske opposisjonens førstedame.

Inntil hans død i 2024 har hun likevel aldri prøvd å posisjonere seg som selvstendig politiker. Hun var sin manns støttespiller i tykt og tynt. Det var viktig ettersom Putin-regimet i stadig større grad begynte å stikke kjepper i hjulene for Navalnyj.

I august 2020 ble Navalnyj alvorlig syk under et valgbesøk i Sibir. Han ble først innlagt på et sykehus i Omsk med en mistenkelig forgiftning. Julia Navalnaja krevde at mannen skulle frigis til Tyskland for behandling og henvendte seg direkte til president Putin. Etter hvert fikk hun hjelp av internasjonalt press. Ektemannen ble fløyet til Charité-sykehuset i Berlin – i en lukket spesialbåre, produsert i Fredrikstad.

Et militært tysk laboratorium konkluderte tidlig med at Navalnyj var forgiftet av nervegiften Novitsjok fra sovjettiden. Siden ble dette bekreftet av tester gjort i både Frankrike og Sverige.

Navalnyj avslørte selv de som sto bak forsøket på giftdrap på ham. Han lurte en FSB-agent til å innrømme at de sto bak angrepet. Han utga seg for en russisk byråkrat og ringte FSB-agenten, som ble lurt trill rundt – en scene som senere gikk verden rundt i den Oscar-vinnende dokumentarfilmen «Navalny».

I januar 2021 var Aleksej Navalnyj frisk nok til at han og Julia kunne dra hjem til Russland. De visste begge at det trolig ville ende med at han ble pågrepet av politiet.

Likevel valgte de å dra. Det endte fatalt.

Read Entire Article