Narve Gilje Nordås seiret i Stockholm – ny personlig rekord

4 months ago 33

Sandnes-løperen leverte et strålende løp på 3000-meteren i solsteken i Stockholm.

• Bilde av Synne Sofie Christiansen
søndag 2. juni kl. 18:48

Narve Gilje Nordås var klar i talen om at han gikk for personlig rekord på distansen i søndagens Diamond League-stevne. Og var tydelig på at om forholdene lå til rette for det, ville det være muligheter for et vinnerløp rundt 7:30.

Det ble bare nesten, men Narve Gilje Nordås var sterkest i Stockholm og parkerte sveitiske Dominic Lobalu med tiden 7:33.49.

Gilje Nordås plasserte seg tidlig innerst ved listen og tok ryggen til svenske Andreas Almgren som jaktet ny svensk rekord.

Etter en runde slapp løperne harene. Det mente ekspertene var overraskende, og tvilte derfor på om noen av løperne ville løpe over målstreken til sub 7:30.

Vinden i Stockholm ble peket på som en årsak til det.

– Litt dårlig nytt for 3000-meteren at det blåser såpass, sa NRKs kommentator Jann Post like før start.

Likevel var det duket for en sterk avslutning.

Med 500 meter igjen la han seg ut og jobbet seg oppover, og ble sterk nok i avslutningen.

Fakta 3000 meter utendørs

Jakob Ingebrigtsen innehar både norsk og europeisk rekord. Tiden er 7:23.63 og ble tatt i Diamond League-finalen i Eugene i USA 17. september 2023.

Verdensrekorden er på 7:20,67 og ble satt av kenyanske Daniel Komen 1. september i 1996 i Rieti i Italia. Den nest beste verdensrekorden ble tatt av Hicham El Guerrouj og er på tiden 7:23.09.

Narve Gilje Nordås personlige rekord på distansen før Diamond League i Stockholm var 7:35,75. Den løp han inn til under Trond Mohn Games forrige måned.

Gilje Nordås’ 3000 meter på Stockholm stadion var hans femte løp for sesongen. Han var den eneste nordmannen som sto på startlistene i årets «Bauhaus-galla».

Løpet søndag kom bare dager etter Bislett Games, som gikk av stabelen i Oslo torsdag. Der var Sandnes-løperen uheldig på 1500-meteren da han løp nærmest hele løpet med én sko, og endte sist i mål på tiden 3.34,86.

Nå vender Gilje Nordås og resten av teamet snuten mot EM i Roma, hvor 5000 meter venter neste lørdag.