Næringsministeren frir til Sveits-farerne: – Tar dem imot med åpne armer

4 months ago 43


Cecilie Myrseth (Ap) ser gjerne at utflyttede rikinger vender hjem igjen fra Sveits. Foreløpig er det bare statssekretæren hennes som har vært i møte med Sveits-milliardærer.

BORTE BRA?: Hvis du er milliardær, men begynner å bli lei av Sveits, ønsker næringsministeren deg hjertelig velkommen i ankomsthallen på Gardermoen. På utfordring fra E24 stilte Cecilie Myrseth opp med egne velkomstplakater. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det er et drøyt år til neste stortingsvalg. Kan den nye næringsministeren rekke å lokke Norges rike skatteflyktninger tilbake til fedrelandet før folket går til valgurnene?

Det skal i alle fall ikke stå på retorikken. Cecilie Myrseth (Ap) kan skilte med klare budskap:

– Jeg har ikke tenkt å stemple de som har flyttet fra Norge til Sveits. Det jeg vil si er at alle er veldig hjertelig velkomne tilbake, sier næringsministeren.

Les på E24+

Milliardæren flyttet til Sveits: – Føler meg truffet av kritikken, men har ikke dårlig samvittighet

Parterapi

Akkurat hvordan noen av Norges rikeste skatteflyktninger skal lokkes hjem, er foreløpig uklart. Men det foregår dialog, kan Myrseth forsikre.

Nylig var statssekretær Tore Sandvik i Sveits. Han benyttet sjansen til å kalle inn til et møte med utflytterne. Fire møtte opp: Link Mobility-gründer Jens Rugseth, IT-milliardær Rune Syversen, investor Tord Ueland Kolstad og investor og TV-pianist Trond Myhre. Alle fire bor i Luzern, hvor møtet ble holdt.

– Jeg tror dialog er veldig viktig, sier Myrseth.

– Hva fikk de snakket om?

– Nei, jeg var jo ikke der, da. Men det som er viktig for oss, er å ha dialog. Selv om man kan være uenige i politiske saker, så tror jeg at det å ha forståelse for hverandres posisjon og situasjon er klokt.

Skatteflukt

Kjell Inge Røkke startet for alvor strømmen av norske Sveits-farere høsten 2022.

Siden har en rekke formuende nordmenn vært tydelige på at skattetrykk og motarbeidelse fra norske myndigheter har stått sentralt for utflytting.

– For oss koster det opp mot 40 millioner kroner bare for å dekke skatten, sa Jens Rugseth.

– Det er mye teknikaliteter å komme seg ut av klørne til norske myndigheter. I Sveits tok de imot oss med åpne armer, sa Rune Syversen.

– Det er ikke tvil om at den norske formuesskatten, og særlig den økningen det har vært på arbeidende kapital, spiller inn, sa Tord Ueland Kolstad.

 Det synes i alle fall næringsminister Cecilie Myrseth. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Hard tone

– Det har vært ganske hard tone og mye stempling av folk som tjener penger. Jeg tror debatten er tjent med at vi snakker til hverandre, i stedet for om hverandre. Og jeg tror ikke de som har flyttet, har snakket så mye med politikere.

Myrseth, som er utdannet psykolog, avslår at hun skal bruke det hun eventuelt har lært om parterapi på studiet i fremtidige møter med utflyttede kapitaleiere. Men hun kan forsikre om at det ikke bare blir statssekretæren hennes som skal snakke med dem fremover.

– Vi må forstå hverandres ståsted. Men de er altså velkomne hjem, vi tar dem imot med åpne armer. Vi trenger folk som skaper verdier i Norge. Jeg heier på jobbskaperne, sier Myrseth.

Formuesskatten består

Debatten om Sveits-farerne dreier fort inn på eierbeskatning, altså formuesskatt og utbytteskatt. Da masterstudenter fra NHH undersøkte årsakene til flytting, trakk respondentene frem skattehensyn.

Myrseth påpeker at formuesskatten trolig vil bestå, uansett om regjeringen er rød eller blå.

– Så har jo både min forgjenger og andre sagt at man er åpen for å se på innretninger på skatt, og det er man jo alltid. Men det er også viktig å si at grunnen til at vi har formuesskatt, er at vi skal sikre omfordeling av store verdier. Skattesystemet vårt skal være rettferdig.

– Politikk handler om å prioritere, og akkurat nå prioriterer vi jo sykehus og forsvar rimelig høyt. Det å sitte nå og garantere at vi skal ta ned skatter, er ikke noe jeg vil gjøre. Akkurat nå pågår det en programprosess i Arbeiderpartiet, utover det skal jeg ikke gå for hardt inn på skattepolitikken. Det er ikke mitt felt, sier den nye næringsministeren.

Myrseth lar seg ikke provosere av «næringsfiendtlig»-stempelet både politiske motstandere og deler av næringslivet har gitt regjeringen. Hun peker på at tallene går i riktig retning. Oljeeksporten var rekordhøy i april, veksten i Fastlands-Norge var større en Norges Bank forventet i første kvartal 2024, og arbeidsledigheten er fortsatt lav.

Les også

Nordmenns tro på egen økonomi stiger videre: – Fortsatt store utfordringer

Næringsministeren skal fortsette sin forgjengers arbeid med å øke fastlandseksporten med 50 prosent innen 2030.

– Mye er bra i Norge. Det handler om sikkerhetsnettet vi har, som gjør at det er mulig å ta risiko i Norge. Og det handler om spleiselaget hvor staten bidrar med gratis utdanning og et helsevesen som tar vare på deg hvis du blir syk. Vi trenger alle med på dette spleiselaget.

– Et av argumentene som blir brukt i skattedebatten, er at bedriftseiere blir en mindre byrde for eget selskap når de flytter ut, fordi de ikke må ta penger ut av bedriften for å betale eierskatt. Kjøper du det argumentet?

– Det må de svare på selv, det er deres argumentasjon. Men jeg mener jo at Norge er et fantastisk land å skape verdier i. Jeg oppfordrer til dialog og utvikling av landet sammen, fremfor å flytte ut.

Cecilie Myrseth ønsker også velkommen hjem uten skilt og flagg. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Read Entire Article