Nå er Tryvannstårnet lagt ut for salg

4 months ago 47


Antatt verdi? Mellom 14 og 42 millioner kroner. Ett av vilkårene for kjøpet er at tårnet kommer allmennheten til gode.

Tryvannstårnet er nå til salgs. Foto: Jan Tomas Espedal

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Det 118 meter høye ikoniske tårnet eies av Oslo kommune. Onsdag ble det lagt ut for salg i det åpne markedet.

– Jeg er spent på mottagelsen, men trygg på at vi finner en ny eier som makter å løfte dette nasjonale kulturminnet og ta det inn i fremtiden på den måten det fortjener, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) i en pressemelding.

Tryvannstårnet ble bygget i 1962 som et spleiselag mellom Oslo kommune, Forsvarets fellessamband, Telegrafverket og NRK. Tårnet skulle sende kringkastingssignaler til hele Norge.

Kommunen har hele tiden stått som eier, men etter at Telenor-eide Norkring pakket ned sendere og mottagere i 2018, har det ikke vært drift i tårnet.

Kommunen har ikke funnet ny kommunal bruk av eiendommen. Derfor har det lenge vært kjent at tårnet skal selges.

Tryvannstårnet ble bygget i 1962 for å sende kringkastingssignaler til hele Norge. I 2017 ble FM-radiosenderne slått av. Siden da har tårnet stått tomt. Foto: Stein J. Bjørge

Vil sikre allmennheten tilgang

I Finn-annonsen anslås det en markedsverdi på mellom 14 og 42 millioner kroner. Kjøpet kommer ikke uten vilkår:

«Oslo kommune ønsker å sikre at både dagens og fremtidige generasjoner får tilgang til å se og oppleve Tryvannstårnet, selv om bygget og eiendommen går over i privat eie», skrives det i Finn-annonsen.

Eiendommen selges derfor med vilkår om at allmennheten skal ha tilgang til tårnet og ferdselsrett på eiendommen.

Blant dem som tidligere har meldt sin interesse, er kjendisinvestor Christian Ringnes. Han ser for seg kafé og restaurant i tårnet, har NRK tidligere skrevet.

Da Aftenposten slo på tråden til Ringnes i desember, var han imidlertid ikke helt sikker på hva bygget kan brukes til.

– Det er litt problemer knyttet til asbest og mangel på rømningsveier i det tårnet. Vi er veldig interesserte i å kjøpe det, men vi regner med at et eventuelt salg innebærer en del føringer på hva som kan gjøres med det, sa han den gangen.

Skal behandles som om det var fredet

Synsfeltet fra tårnet dekker 30.000 kvadratkilometer. På klare dager kan man se helt til Sverige.

Tårnet er tegnet av arkitekt Peter Andreas Munch «P.A.M.» Mellbye. Han hadde opprinnelig også planer om restaurant i de tre øverste etasjene, ifølge Finn-annonsen. Men dette ble aldri realisert.

Eiendommen har senere vært sentral både for TV-kringkasting og for Nato-overvåkning under den kalde krigen.

I dag er tårnet et ikonisk landemerke for hovedstaden. Byantikvaren mener Tryvannstårnet har nasjonal verdi som kulturminne, og har bestemt at det skal behandles som om det var fredet.

I forbindelse med salget er det skilt ut 12 mål tomt rundt tårnet. Dette følger med på kjøpet. I tillegg ligger det et kioskbygg, en kontorfløy og store underjordiske arealer på eiendommen.

«Disse kan ny eier selv bestemme om skal åpnes opp for publikum eller ikke, men selve tårnet får vedkommende ikke ha helt i fred», skriver Oslo kommune i pressemeldingen.

Read Entire Article