Økonomiske data fra Europa og USA denne uken kan avgjøre sentralbankenes renteavgjørelser.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Økonomiske data fra Europa og USA denne uken kan påvirke sentralbankers renteavgjørelser.
- Tysk forbrukertillitsindeks og inflasjonstall er særlig viktige for ECBs potensielle rentekutt i desember.
- Amerikanske inflasjonstall kan ha innflytelse på Norges rentepolitikk før mars.
- Black Week ventes å gi indikasjoner på den økonomiske stemningen blant forbrukere i Norge og USA.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Etter at Donald Trump ble valgt i USA har stemningen her i Europa vært preget av at det nå kommer tariffer på europeiske varer. Det blir interessant å se hvordan dette slår ut på forbrukertilliten i Europa, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.
Denne uken kommer tysk og europeisk forbrukertillitsindeks, som sier noe om hvordan forbrukerene ser på fremtiden.
De europeiske PMI-tallene som kom forrige uke var veldig svake, særlig de tyske. Denne uken kommer det en rekke andre tall som sier noe om Europas største økonomi: Inflasjonstall, arbeidsledighetstall og forbrukertillit.
Kan føre til rentekutt i desember
Her i Europa uken kommer det også en rekke inflasjonstall, både fra eurosonen, Tyskland, Frankrike og Italia.
Hvordan prisveksten var i oktober kan avgjøre hva den europeiske sentralbanken (ECB ) gjør med renten i desember.
– Det har vært 50/50 om det blir rentekutt fra ECB i desember. Inflasjonstallene i europa denne uken kan være avgjørende, sier Anders Johansen.
Prisveksten i eurosonen har beveget seg nedover jevnt siden toppen for rundt to år siden, og i takt med det har også rentekuttene begynt å komme. I september kuttet ECB renten med 0,25 prosentpoeng til 3,5 prosent.
Amerikanske inflasjonstall
Prisveksten i USA har roet seg gradvis siden inflasjonen nådde en topp i juni 2022. Da viste PCEPCEPersonal Consumption Expenditures reflekterer prisene som forbrukerne faktisk betaler for varer og tjenester. Det er den indeksen sentralbanken i hovedsak bruker for å styre pengepolitikken.-inflasjonen, som er det viktigste inflasjonstallet for amerikanske sentralbanken, 7,2 prosent. I september hadde PCE-inflasjonen falt til 2,1 prosent.
Onsdag får vi vite hvordan USAs prisvekst var i oktober. Ifølge Bloomberg har analytikere disse forvenintgene:
- PCE-indeksen på 2,3 prosent
- PCE-kjerneinflasjonen, som tar vekk de mer ustabile mat- og energiprisene, på 2,8 prosent
Federal Reserve foretrekker PCE som sitt mål for inflasjon, blant annet fordi det gir en bredere og mer nøyaktig representasjon av forbruksmønstre.
Johansen i Danske Bank mener inflasjonstallene fra USA kan påvirke renteutviklingen her i Norge.
– Hvis inflasjonstallene er svake, så øker sannsynligheten for et rentekutt før mars i Norge, sier han.
Black Friday
Denne uken vil det være fullt av tilbud i butikkene og på nett. Black Week starter allerede på mandag og avsluttes med Black Friday.
I løpet av fjorårets Black Friday slo betalingstjenesten Vipps ny rekord i antall kjøp i varehandelen. Rekorden for antall kroner vi kjøpte for, var på 318 millioner kroner, opp fra 290 millioner kroner i 2022, ifølge Vipps.
Les på E24+
Black Friday: Slik ser du om prisen egentlig er god
Anders Johansen sier det blir spennende å følge med på hvor mye penger som brukes gjennom Black Week, både i Norge og USA.
– Det er veldig ofte en indikasjon på hvordan julesesongen går, og sier noe om det økonomiske sentimentet blant forbrukere, sier Johansen.
Equinors høstkonferanse
Den årlige høstkonferansen til Equinor holdes i Det Norske Teateret i Oslo tirsdag 26. november. Årets tema er «at global crossroads» som kan oversettes til «Ved et globalt veiskille».
«Utfordringen vil være å avkarbonisere energisystemet vårt, samtidig som vi sikrer energisikkerhet i en situasjon med begrensede finansielle ressurser», skriver Equinor på sin hjemmeside.
Samtidig ble det forrige uke kjent at Equinor kutter 250 årsverk i fornybarvirksomheten. Det utgjør 20 prosent.
Olav Thon bisettelse
Forretningsmannen Olav Thon gikk bort 16. november, 101 år gammel. Onsdag 27. november bisettes han i Oslo Domkirke.
Olav Thons enke Sissel Berdal Thon ønsker at så mange som mulig skal få være med å hedre hennes avdøde ektemann. Derfor er bisettelsen åpen.
– Det er omkring 400 spesielt inviterte til seremonien, og de vil slippe inn først. Deretter er det åpent for andre som ønsker å være til stede, sier familiens talsperson, Morten Thorvaldsen, til NTB.
Det er omkring 800 plasser i domkirken. Sissel Berdal Thons ønsker også at pressen skal få være til stede og dokumentere bisettelsen.
Sissel Berdal Thon giftet seg med Olav Thon i 2019, etter 30 år som kjærester.
Les også