Mange gruer seg til å gå til tannlegen. Det gjør ikke helseminister Jan Christian Vestre. Han kommer uten tannverk og med milliardrabatt i bagasjen.
fredag 28. juni kl. 21:18Kortversjonen
- Helseminister Jan Christian Vestre utvider rabatten på tannbehandling til å omfatte 25- og 26-åringer fra 1. juli.
- Ordningen gir 75 prosent rabatt på offentlig tannbehandling for unge voksne.
- Tannlegeforeningen mener pengene burde gått til eldre og sårbare pasienter i stedet.
- Vestre forsvarer prioriteringen og lover en gradvis utvidelse av tjenesten.
Unge fra 20 til 24 år har kunnet nyte 75 prosent rabatt på offentlig tannbehandling. Fra og med 1. juli utvides ordningen til å gjelde 25- og 26-åringene også. Nyheten kommer som et resultat av forhandlingene om revidert statsbudsjett.
– Jeg hadde ikke gått hit hvert år hvis det hadde vært full pris, sa 22 år gamle Mathias Lynghaug Sellevold til ministeren.
22-åringen var én av fire unge voksne som var innom Lillestrøm tannklinikk for en rutinesjekk da ministeren tok turen innom.
Senker «lista»
Utsagnet er i tråd med trenden Vestre har mistenkt. Økonomi er en av barrierene som hindrer unge i å gå til tannlegen. Nå håper han rabatten skal bidra til at Sellevold og andre unge går til tannlegen oftere.
– Rabatten er god forebygging. Jeg har tenkt at jeg ikke drar hit ofte nok før. Nå blir det billigere og «lista» senkes. Er man innom hvert år slipper man forhåpentligvis å bruke veldig mye penger på tennene senere, sa Henrik Allstrin til ministeren.
Klinikkleder Lars-Christian Rebne forklarer at full pris for en vanlig undersøkelse med bilder hos en privat klinikk ligger på mellom 1000 og 1200 kroner. Med den utvidede støtteordningen vil en tilsvarende undersøkelse hos en offentlig klinikk ligge på mellom 200 og 300 kroner.
En milliard friske kroner bruker regjeringen på å gi unge voksne rabattert tannbehandling. Av milliarden skal 300 millioner gå til å utvide ordningen til og med man har fylt 26 år.
Men det er ikke bare fryd og gammen. For mens regjeringen smiler bredt, biter tannlegeforeningen fra seg. «Velferdspopulisme» er den knallharde dommen fra tannlegeforeningen, som gjerne skulle sett større midler og andre prioriteringer.
Begynner i feil ende
I en uttalelse til NRK slaktet Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforeningen, prioriteringen. Foreningen mener pengene heller burde gått til pleietrengende eldre, sårbare pasienter og «de som trenger det mest».
Helseministeren tar kritikken med fatning.
– Jeg tenker det er bra med en engasjert debatt, og så har vi nok litt ulike synspunkter. Politikk handler om å prioritere. Vi mener det er riktig med de ressursene vi har tilgjengelig å gjøre det på denne måten.
Vestre mener i motsetning til Olsen-Bergem at det er naturlig å starte med ungdom og unge voksne siden mye av den fremtidige tannhelsen defineres av tannpleien disse årene.
– Det er logisk at vi følger deg opp kontinuerlig fra du er ung, i stedet for at det blir store hull i velferdsstaten, svarer Vestre. Pun intended eller ei.
– Og så ville det vel blitt dyrere å gi støtte til grupper som antageligvis trenger mer behandling?
– Det er litt avhengig av hvem du spør, og hvor man bruker ressurser. Vi har valgt å utvide tilbudet til barn, ungdom og voksne til og med 26 år.
Vestre anfører at det vil bli en helhetlig gjennomgang av tannhelsetilbudet etter at tannhelseutvalget kommer med sine anbefalinger i høst.
– Jeg kommer til å hive meg over rapporten fra utvalget i høst.
Ministeren lover at Regjeringen skal jobbe med en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten. Videre tror han tannhelse blir viktig inn mot Arbeiderpartiets programprosess før neste valg.
– Vi kommer til å øke- og innlemme stadig flere i ordningen.
Mange om benet
Det mangler ikke på stemmer på venstresiden av norsk politikk som ønsker å ta eierskap til et rimeligere og mer omfattende tannhelsetilbud.
Rødt har varslet at de vil gjøre tannhelse til hovedsak i deres valgkamp, mens det var SV som sto i bresjen for økt støtte til unge voksne under forhandlingene om det reviderte statsbudsjettet.
Innad i Arbeiderpartiet er det også sprikende oppfatninger om tannhelse, og AUF har for eksempel markert seg som en tydelig stemme for mer omfattende velferdsordninger. Vestre ønsker engasjementet velkommen.
– Alle som har lyst til å bygge en bedre tannhelsetjeneste er hjertelig velkommen.
Han vil ikke være med på at han soler seg i glansen av SVs politiske håndverk.
– Vi har et veldig godt budsjettsamarbeid med dem, og dette har vi fått til sammen. Det er jeg veldig glad for.
Denne metoden anbefales nok ikke av hverken Lillestrøm tannklinikk eller andre norske tannklinikker: