Milliard-forskjellen Norge ikke utnyttet: – Enkelt å peke på sånne ting

1 month ago 11


RETT MANN?: Ståle Solbakken etter uavgjort mot Kasakhstan i Nations League-åpningen.  Foto: Bjørn S. Delebekk / VGRETT MANN?: Ståle Solbakken etter uavgjort mot Kasakhstan i Nations League-åpningen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

(Kasakhstan - Norge 0–0) Ståle Solbakken har et mannskap med anslått verdi på fire og en halv milliarder kroner. Det er 29 ganger så mye som laget man ikke greide å slå.

Almaty og Oslofredag 6. september kl. 20:26

VG har sammenlignet de to startelleverne i fredagens 0–0-kamp gjennom nettstedet Transfermarkt, som tar for seg markedsverdier av fotballspillere.

Norge – med stjernespillere fra Premier League og storkjøp fra tysk Bundesliga og spansk La Liga – scorer betydelig mer på markedsverdi enn de greide på stadion i Almaty.

Målt mot hjemmelagets fire utenlandsproffer (tilhørende i Tyrkia, Danmark og Russland) er det rått parti:

Laget til Stanislav Tsjertsjesov, mannen som ledet Russland til kvartfinalen i hjemme-VM i 2018, rådde over et lag til 153 millioner kroner. Det er 29 ganger lavere enn Solbakkens ellever.

På banen var lagene altså jevngode i scoringsprotokollen. Til tross for at Solbakken mønstret disse fire superstjernene i de offensive rollene:

Dette er Transfermarkt

Transfermarkt er en av verdens største fotball-nettsider, grunnlagt av den tyske dataingeniøren Matthias Seidel i 2000.

Siden har frivillige over hele verden som innhenter data og statistikk på fotballspillere. Denne dataen brukes til å lage estimater på hvor mye en fotballspiller er verd på overgangsmarkedet. Estimatene oppdateres ved jevne mellomrom, men det er ingen automatikk i at prisen på Transfermarkt ville speilet den reelle overgangssummen om en spiller hadde blitt solgt nå.

I et intervju med nettsiden «Follow the Money» i 2020 hevdet NEC Nijmegens sportsdirektør Nick Kersten at alle speidere aktivt bruker Transfermarkt for å se på spilleres kontrakter, alder og agentinfo.

I pressesonen etter kamp måtte den norske landslagssjefen tåle spørsmål om seg selv:

– Er du rett mann for jobben?

– Den diskusjonen går jeg ikke inn i. Dette var første kampen, svarer Solbakken til VG.

Samtidig erkjenner han at de som har vært kritiske til landslagets fremgang fikk vann på møllen etter uavgjort i Almaty:

– Det får dem jo litt rett i, i og med at det ikke blir tre poeng. Vi driver jo med dette for å få full uttelling. Det er en kamp vi skal vinne, men vi kan ikke legge oss ned og dø, for det er ikke sånn at alt var dårlig. Vi dominerer en kamp som blir som ventet, oppsummerer Solbakken.

Men til tross for dominansen med 71% ballbesittelse, 12 hjørnespark og to stolpetreff og et langt mer verdifullt mannskap på papiret reiser Norge hjem fra Kasakhstan med kun ett poeng.

På spørsmål om Solbakken får nok ut av dette norske laget, svarer kaptein Martin Ødegaard slik:

– Ser man på kampen i dag så skaper vi mer enn nok til å vinne. Vi spiller oss opp i gode situasjoner, holder nullen og kontrollerer alt. Det som mangler er at vi klarer å sette ballen i mål, så det blir enkelt å peke på sånne ting. Vi må bli hvassere i sånne situasjoner. Det er det som mangler, mener Arsenal-stjernen.

 Bjørn S. Delebekk / VGFoto: Bjørn S. Delebekk / VG

Alexander Sørloth spilte 70 minutter i Almaty før han ble byttet ut. Inn kom den ferske Wolverhampton-spilleren Jørgen Strand Larsen.

– Folket lurer nå på om Ståle er rett mann til å lede Norge gjennom en VM-kvalifisering. Hva mener spillerne?

– Jeg har full tillit til Ståle. Det har vært personlige feil og mye sjanser misbrukt. Det er mye mer opp til oss enn til Ståle. Vi spillerne er nødt til å fortsette. Vi kan ikke gi opp, mener Atlético-spiss Alexander Sørloth.

Mandag venter Østerrike, gruppens tøffeste motstander, på Ullevaal.

– Vi må se videre. Vi har en lang reise og det er viktig å ta vare på hode og kropp. Så kommer det en stor og fin kamp på mandag som vi må være klare til, konkluderer Martin Ødegaard.

Nations League kan være en potensiell vei til VM i 2026. Se hvordan Norge kan ta seg til mesterskapet her:

Read Entire Article