Meklingen for pilotene: - Reell fare for konflikt

4 months ago 37


TRUES AV STREIK: Norwegian-avganger kan bli rammet allerede lørdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Meklingen i lønnsoppgjøret for Norwegian-pilotene nærmer seg fristen.

  • Bilde av Sven Arne Buggeland
fredag 31. mai kl. 23:22

Men Pilotforbundet i Parat og NHO Luftfart kan fortsette forhandlingene hos riksmekleren, om de ikke er enige ved midnatt natt til lørdag.

– Så lenge vi ikke har funnet en løsning, er det reell fare for konflikt, sier riksmekler Mats Ruland til NRK klokken 23.20 fredag kveld.

Han sier at partene har jobbet bra under meklingen, men at de ikke er i mål.

– Det er viktige spørsmål som ikke er avklart ennå, sier Ruland.

Skulle oppgjøret ende i konflikt, kan 17 Norwegian-piloter gå ut i streik fra lørdag. Over helgen blir ytterligere 66 piloter tatt ut i streik.

Norwegian har rundt 400 flyvninger lørdag.

– Det er for tidlig å si hva slags konsekvenser en eventuell streik kan få, sier pressekontakt i Norwegian Silje Glorvigen.

PÅ BAKKEN: Norwegian-maskiner på Gardermoen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

690 piloter er organisert i fagforeningen Norwegian Pilot Union (NPU). Årets oppgjør handler om bedre balanse mellom arbeid og fritid og økt lønn.

Pilotforbundet gikk inn i meglingen med et lønnskrav mellom 25 og 38 prosent over to år. For flykapteiner er kravet inntil en halv million mer i året.

– Pilotene har vært med på å hjelpe Norwegian gjennom en krevende tid økonomisk. Nå er det deres tur, sier forbundsleder Carl Gilbert Rego til VG.

Carl Gilbert Rego<-Carl Gilbert Rego

Leder i Pilotforbundet i Parat

Hans motpart håper at de kan bli enige om rammer i tråd med det som er vanlig i norsk arbeidsliv i år – en lønnsøkning i overkant av fem prosent.

– Vi må dessverre konstatere at det er betydelig avstand, sa administrerende direktør i NHO Luftfart Erik Lahnstein til NRK før meglingen.

Rego gikk et steg lenger før meglingsinnspurten:

– Det er en reell fare for konflikt. Og det pleier jeg nesten aldri å si.

Read Entire Article