30 flyteknikere i tre flyselskaper kan gå ut i streik midnatt torsdag dersom partene ikke blir enige.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Onsdag tar riksmegler Mats Wilhelm Ruland imot delegasjonene fra NHO Luftfart og Norsk Flyteknikerorganisasjon (NFO) i Oslo.
Målet er å finne en enighet innen fristen, som er midnatt torsdag.
Hvis ikke blir det streik fra fredag.
Det er hovedsakelig teknikere ved Oslo Lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn Flesland som tas ut i første omgang, opplyser leder Jan Skogseth i NFO til E24.
Han sier samtidig at det første uttaket på 30 teknikere er fordelt likt på de tre flyselskapene SAS, Widerøe og Norwegian.
Les på E24+
Lirking, pruting og humor: Dette er Riksmeklerens verktøykasse
Berørte passasjerer varsles
Hos SAS skriver pressesjef Irena Busic i en tekstmelding at streiken i første omgang ikke vil ramme passasjerene.
– Vi ser foreløpig ikke at en eventuell streik kommer til å medføre noen særskilte utfordringer for SAS, sier Busic.
For Widerøe blir seks flyteknikere eventuelt tatt ut ved den tekniske basen i Bergen mens fire tas ut i Bodø.
Men Widerøe planlegger også å fly som normalt, opplyser pressevakt Lina Lindegaard Carlsen.
– Skulle det oppstå enkelte driftsforstyrrelser, så blir berørte passasjerer kontaktet med informasjon. Vi oppfordrer passasjerene til å møte som normalt, med mindre de har fått annen beskjed, sier Carslen.
I Norwegian sier senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari at de håper meglingen fører til enighet før det kommer til streik.
– Utover det er det for tidlig å si hva slags konsekvenser en eventuell streik vil få, sier Skari.
Les også
– Forsøk på å tvinge frem tvungen lønnsnemnd
Reagerte sterkt
I en pressemelding søndag gikk NFO hardt ut mot det de mener er et forsøk fra NHO Luftfart på å tvinge frem tvungen lønnsnemnd dersom streiken blir et faktum.
NHO Luftfart meldte 10. juni inn plassoppsigelseplassoppsigelseEn del av prosedyren i en arbeidskonflikt. Arbeidstakerorganisasjonen, eller arbeidsgiverorganisasjonen, melder oppsigelse for alle eller deler av de organiserte innenfor et område. Må gjøres senest 14 dager før streiken kan starte. for de øvrige medlemmene berørt av NFOs avtale, noe som dermed også kan ramme flyteknikerne i Avincis, som drifter luftambulansen.
NFO-leder Jan Skogseth sa til E24 at han mener dette er et forberedende grep før en såkalt «lockoutlockoutLockout skjer når en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening beordrer arbeidsstans for å tvinge fram en løsning. Dette e arbeidsgivernes fremste pressmiddel.», som i så fall vil medføre fare for liv og helse når luftambulansene settes på bakken.
Leder Erik Lahnstein i NHO Luftfart avviste kritikken, og understreket at en slik plassoppsigelse er helt normal prosedyre og ikke ensbetydende med noen lockout fra arbeidsgiversiden.
Samtidig frykter Skogseth og NFO en gjentagelse fra streiken i 2022, da nettopp luftambulansene ble rammet av lockout, og daværende arbeidsminister Marte Mjøs Persen varslet tvungen lønnsnemnd kort tid etter.
NFO er et frittstående forbund tilsluttet Aircraft Engineers International. De ikke en del av LO-familien, men har en egen hovedavtale med direkte forhandlingsrett mot NHO Luftfart.
Forbundet har oppunder 500 medlemmer i Norwegian, SAS, Widerøe, Avincis, Norse Atlantic Airways og Kongsberg Aviation Maintenance Services.