Vladimir Kara-Murza (42) er den mest kjente fengslede russiske opposisjonslederen etter at Aleksej Navalnyj er død.
mandag 15. juli kl. 01:52Kortversjonen
- Vladimir Kara-Murza, en fengslet russisk opposisjonsleder, ble dømt til 25 års fengsel for kritikk mot Putin-regimet.
- MDG og Helsingforskomitéen foreslår å bytte Kara-Murza mot spionsiktede Mikhail Mikusjin, som er siktet for grov spionasje i Norge.
- Regjeringen oppfordres av MDG og den norske Helsingforskomitéen til å forhandle med Russland for å sikre Kara-Murzas løslatelse.
Kara-Murza ble i 2022 arrestert av russisk politi for å blant annet ha kritisert Vladimir Putins krig mot Ukraina. I april 2023 dømte en domstol i Moskva den politiske aktivisten og regimekritikeren, til 25 års fengsel.
Mange frykter at hans skjebne skal ende opp som Aleksej Navalnyj. Russland-eksperten, Inna Sangadzhieva, uttrykte det i et intervju med VG i mai at hun frykter at også Kara-Murza skal dø i en russisk straffeleir.
Nå foreslår MDG og Helsingforskomitéen vil bytte den fengslede russiske opposisjonslederen Vladimir Kara-Murza mot spionsiktede Mikhail Mikusjin.
- Kara-Murza ble dømt til 25 år i fengsel for kritikk mot Putin-regimet.
- Regjeringen oppfordres til å samarbeide med allierte om utveksling av aktivisten mot den spionsiktede, Mikhail Mikusjin.
– Norge har et spesielt ansvar. Det ene er at noe av det Kara-Murza er dømt for er innholdet i en tale han holdt for Helsingforskomitéen i Oslo, hvor han kritiserte Putin-regimet, sier Rasmus Hansson, representant for MDG på Stortinget.
– Det gjør at vi føler sterkt for saken. Den norske regjeringen var til stedet, Oslo kommune var til stedet. Det å bli dømt for landsforræderi på bakgrunn av en sånn tale er helt urimelig.
Det sier Gunnar Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.
– Mulighet for utveksling
De begge mener at Norge sitter med et forhandlingskort i saken, nemlig den spionsiktede russeren.
Mikusjin utga seg for å være brasiliansk, og var gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø. I 2022 ble han pågrepet og siktet for spionasje av PST i 2022.
Mikusjin innrømmer at han ikke er den brasilianske gjesteforskeren José Assis Giammaria, men russiske Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, som skal være knyttet til den russiske etterretningstjenesten GRU. Saken mot ham er berammet til 17. september til 25. oktober 2024.
PST har utvidet siktelsen fra etterretningsvirksomhet til grov etterretningsvirksomhet.
– Norge sitter tilfeldigvis på en mulighet for utveksling, nemlig Mikusjin, som er fengslet av norsk politi og anklaget for grov spionasje, sier MDG-politikeren.
MDG mener at Norge i samråd med allierte bør bruke den spionsiktede forskeren som ledd i en byttehandel med Russland for å få Vladimir Kara-Murza løslatt. Den norske Helsingforskomitéen er enige.
– Vi tror at den eneste måten å få ut av fengsel er en utveksling, sier Ekeløve-Slydal.
En rekke kritikere av Putin-regimet har valgt å forlate landet etter at Russland startet sin fullskala krig mot Ukraina. Kara-Murza er den mest fremtredende av opposisjonelle som sitter fengslet.
– Vi har en reell mulighet til å påvirke situasjonen akkurat denne gangen. Dette dreier seg om å redde en mann som sannsynligvis vil bli drept av Putin-regimet fordi han arbeider for frihet, demokrati og menneskerettigheter, sier Hansson i MDG.
Den spiondømte Frode Berg ble i november 2019 utvekslet mot to russere som satt fengslet i Litauen. Den gang ville russiske myndigheter ha en rettskraftig dom før de ville utlevere Berg.
I dette tilfellet er den spionsiktede russeren i Norge ikke dømt eller tiltalt, kun siktet i saken.
MDG mener at regjeringen må ta kontakt med allierte, som USA og Storbritannia mens rettsprosessen mot Mikusjin pågår, slik at disse landene kan gå i felles dialog med Russland om en byttehandel, som også kan involvere flere fengslede på begge sider.
Hvis det kan bidra til å redde Kara-Murzas liv, bør Norge også vurdere å bytte Mikusjin før en dom foreligger, mener MDG.
Den assistere generalsekretæren i Helsingforskomitéen i Norge er enig.
– Saken er jo at han er siktet, og at det er en risiko for at han blir dømt og må være i Norge, og det gir han en viss verdi, sier Ekeløve-Slydal.
– Jeg tenker at dette er en litt unntakstilstand. Det haster og da må vi bruke de realistiske virkemidlene vi har, sier han videre.
VG har kontaktet utenriksdepartementet i saken (UD). De er i så fall de som må gå i dialog med Russland angående et bytte mellom den spionsiktede russeren og Kara-Murzi.
De er tydelige på at saken mot Mikusjin er en politisak, som må følges opp av politiet.
– Vi er bekymret for situasjonen til Vladimir Kara-Murza og alle andre politiske fanger i Russland. Norge har fordømt den svært strenge fengselsstraffen mot Kara-Murza og gjentatte ganger bedt om hans, og andre politiske fangers, umiddelbare løslatelse, sier statssekretær Maria Varteressian.