Forhandlingene fortsetter om ny IA-avtale: Dette må du vite

2 hours ago 5


 Ole Berg-Rusten / NTBPeggy Hessen Følsvik er leder i LO. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

LO og arbeidsgiversiden er blitt enige om å fortsette forhandlingene om ny IA-avtale etter krisemøte hos arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

Mandag 25. november kl. 14:08

Flere fryktet at det gikk mot brudd i forhandlingene, men mandag formiddag er det klart at forhandlingene fortsetter.

Det har vært mye snakk om IA-avtalen og sykelønn de siste månedene. Men hvorfor er den viktig, og hvordan påvirker den deg? Det får du svar på i denne saken.

1 Hva er IA-avtalen?

IA-avtalen står for «avtalen om et inkluderende arbeidsliv». Den ble først inngått i 2001 og har som mål å redusere sykefraværet og frafallet fra arbeidslivet. Avtalen er et samarbeid mellom staten, arbeidstakerorganisasjoner som LO, og arbeidsgiverorganisasjoner som NHO. Den nåværende avtalen gjelder frem til 2024.

Den ble i 2022 videreført uten endringer på grunn av korona-pandemien.

Målet for avtalen er å få ned sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med 2018, samt at frafallet fra arbeidslivet skal reduseres.

Avtalen gjelder for alle landets bedrifter, med visse vilkår.

2 Hvorfor er det uenighet om IA-avtalen?

Uenigheten handler om sykelønnsordningen.

I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.

Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.

LO ønsker å frede ordningen i fire nye år, mens NHO mener at kutt i sykelønnen må være en del av diskusjonen for å få ned sykefraværet.

Begge parter har stilt ultimatum om nettopp sykelønnsordningen, noe som gjør det veldig vanskelig å komme til enighet, selv om det er blitt uttalt at partene er «99 prosent enige».

3 Hva mener LO om sykelønnsordningen?

LO mener at retten til full lønn under sykdom er «hellig» og nekter å gå med på endringer i ordningen. De er villige til å diskutere en utredning av sykelønnsordningen, men bare hvis den fredes i fire år først.

 Stian Lysberg Solum / NTBAdministrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

4 Hva mener NHO om sykelønnsordningen?

NHO ønsker å se på muligheter for å redusere kostnadene knyttet til sykelønnsordningen. De mener at det er nødvendig å vurdere insentiver for både arbeidsgivere og arbeidstakere for å få ned sykefraværet.

NHO vil ikke gå med på en avtale som freder sykelønnen uten videre.

5 Hva skjer hvis partene ikke blir enige?

Hvis LO og NHO ikke blir enige, kan IA-avtalen falle bort. Da vil Stortinget måtte bestemme hvordan sykelønnsordningen skal se ut, uten enighet mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

Dette kan også føre til at sykelønn blir en stor politisk sak, kanskje allerede under valgkampen til neste år.

6 Hvorfor er sykefraværet et problem?

Sykefraværet i Norge er blant de høyeste på 15 år. Målet med IA-avtalen var å redusere sykefraværet med 10 prosent, men i stedet har det økt med nesten 20 prosent. Dette skaper store kostnader for både arbeidsgivere og staten.

7 Hva betyr dette for vanlige arbeidstakere?

Hvis det blir endringer i sykelønnsordningen, kan det bety at arbeidstakere får mindre lønn under sykdom eller at arbeidsgivere må ta en større del av kostnadene. Dette kan påvirke både økonomien til den enkelte og hvordan sykefravær håndteres på arbeidsplassen.

Read Entire Article