Mann dømt til tvungen omsorg for sverddrap i Trondheim

2 hours ago 3


 Ole Martin Wold / NTBEn 24 år gammel mann er dømt for å ha drept en kvinne med sverd i Trondheim i fjor. Trøndelag tingrett. Foto: Ole Martin Wold / NTB

En mann (24) er dømt til tvungen omsorg for å ha drept Elisabeth Karete Bjørkavåg Ravnå med sverd i Trondheim i april i fjor.

mandag 23. september kl. 14:52

Kortversjonen

  • En 24-åring dømt til tvungen omsorg for drapet på Elisabeth Bjørkavåg Ravnå med sverd.
  • Retten konkluderte at han var utilregnelig ved drapstidspunktet.
  • Mannen må betale 44.500 kroner i erstatning til hver av tre etterlatte.
  • Drapet skjedde i en kommunal leilighet på Byåsen i Trondheim.

24-åringen erkjente at han i april i fjor drepte den 45 år gamle kvinnen med flere sverdstikk. Rettssaken startet 10. september. Stridsspørsmålet i retten var om han var tilregnelig eller ikke.

Retten konkluderte med at mannen var utilregnelig på gjerningstidspunktet, skriver Nidaros.

Han ble også dømt til å betale erstatning til tre av de etterlatte på 44.500 kroner hver.

Les også: Aktor ber om forvaring for sverddrap i Trondheim

Det var den 17. april i fjor politiet rykket ut til en kommunal leilighet på Byåsen i Trondheim. Inne i leiligheten ble 45 år gamle Elisabeth Karete Bjørkavåg Ravnå funnet drept. Han som bodde i leiligheten, en 24 år gammel mann, ble pågrepet på stedet.

I leiligheten fant politiet et sverd som viste seg å være drapsvåpenet. Ifølge tiltalen ble Bjørkavåg Ravnå stukket fire ganger med sverdet, og døde etter kort tid av skadene.

24-åringen ble pågrepet på stedet.

Uenighet om tilregnelighet

Den tiltalte har tidligere erkjent straffskyld for å ha drept Bjørkavåg Ravnå.

Rettssaken har tidligere blitt utsatt to ganger grunnet tiltaltes helsesituasjon. Hans forsvarer bekrefter at mannen er alvorlig syk, men ønsker ikke å kommentere hvilken sykdom det er snakk om.

Ifølge de rettspsykiatrisk sakkyndige har mannen flere diagnoser. Aktor Per Morten Schjetne mente at han var tilregnelig i drapsøyeblikket.

Bilde av Per Morten SchjetnePer Morten Schjetne

Statsadvokat

Det var mannens forsvarer, Jasmin Gheshlaghi, uenig i.

– Jeg mener at loven skal tolkes slik at personer med IQ over 60 med dårlig fungering, også kan anses som høygradig psykisk utviklingshemmede, sa hun til VG rett før rettssaken startet.

Dommen ble altså likevel at mannen var utilregnelig da han drepte Bjørkavåg Ravnå.

Nå venter tvungen omsorg, som er en strafferettslig særreaksjon for lovbrytere som var utilregnelig på grunn av høygradig psykisk utviklingshemming.

– Falt mellom to stoler

Allerede i 2018 ble den drapstiltalte registrert i et prosjekt hos politiet som omfattet personer med særlig høy voldsrisiko. To år senere konkluderte de med at mannen kan utføre drap, ifølge Adresseavisen.

Han ble likevel vurdert som for frisk til å kunne tvangsinnlegges og fikk kommunal bolig hvor han skulle klare seg selv.

Les også: 24-åring tiltalt for sverddrap: – Mange bekymringsmeldinger

Adresseavisen har fått tilgang til en rapport ført i pennen av Trondheim kommune og St. Olavs hospital. Rapporten er sendt til Statsforvalteren i forbindelse med at det ble opprettet en tilsynssak.

– Moren og andre har sendt mange bekymringsmeldinger knyttet til hans fungering. Min klient har utvilsomt falt mellom to stoler, sa forsvarer Gheshlaghi til VG før rettssaken begynte.

Read Entire Article