Manglet oversikt - alle gjort rede for

1 month ago 7


Leteaksjonen på isbreen Breidamerkurjokull sørøst på Island pågikk i et døgn. Foto: AP / NTB

Søket etter to turister som var savnet etter at en ishule kollapset på Island i helgen er avsluttet.

mandag 26. august kl. 18:14

Kortversjonen

  • Turister var savnet etter at en vegg i en hule på isbreen Breiðamerkurjökull kollapset søndag.
  • Én person ble erklæret omkommet, én person var hardt skadd, mens to andre var savnet.
  • Flere fryktet at ytterligere to personer befant seg inne i hulen. Men det er nå klart at flere ikke var under isen, melder Ruv.

Én person ble erklært omkommet på stedet, én person var hardt skadd, mens to andre var savnet etter at en vegg i en hule på isbreen Breiðamerkurjökull kollapset søndag.

Lenge fryktet man at ytterligere to personer befant seg inne i hulen.

Et stort redningsarbeid har pågått siden søndag ettermiddag. Nå er det klart at flere ikke var under isen, melder Ruv.

Det var begrenset informasjon tilgjengelig om hvor mange turister som var i området på tidspunktet for skredet. De ble antatt å ha vært 25, men de viste seg å ha vært bare 23, opplyser politiet.

Over 200 mennesker inkludert spesialtrente redningsmannskaper, helikopter fra kystvakten, ambulanse og politi ble kalt til ulykkesstedet og jobbet søndag med den pågående redningsaksjonen. Foto: Ragnar Axelsson / Ragnar Axelsson

En gruppe turister som var en del av en organisert tur, skal ha vært ved hulen da veggen kollapset. Turfølget består av utenlandske turister, men det er foreløpig ikke kjent hvilke land de er fra og det jobbes nå med å identifisere personene som var involvert i ulykken.

Sveinn Kristján Rúnarsson, politioverbetjent i Sør, sier at det ikke finnes en fullstendig navneliste på alle som var i turfølget.

Når reisende bestiller reisen, lister de bare opp seg selv og hvor mange som er med.

– Vi jobber sammen med selskapene for å grave i bookinglisten og se på den, sier han til Visir.is.

Det har vært spekulert i om ulykken kan være relatert til vulkanutbruddet  som startet på Reykjaneshalvøya sist helg. Foto: Marco di Marco / AP / NTB

Noen timer etter at ulykken ble kjent ble to personer hentet ut. Den ene var død, den andre var alvorlig skadd, men skal nå være utenfor livsfare, melder  Ruv.

De to skal ikke ha vært inne i hulen da ulykken skjedde, men befant seg i en kløft utenfor hulemunningen.

Ytterligere to personer ble antatt å ligge under isen, og letingen etter dem pågikk i over et døgn.
Mandag ettermiddag opplyste politiet at all den sammenraste isen var fjernet, og at det viste seg å ikke være flere personer under isen.

Undersøkes

– Dette er en forferdelig hendelse. Vi beklager denne forferdelige ulykken, sier Garðar Hrafn Sigurjónsson, nestleder i Association of Mountain Guides in Island til visir.is.

Fjellførerforeningen sier breturer om sommeren kan være svært farlige og etterlyser en sikkerhetsplan fra selskapet som tok seg av gruppen som falt under isfjellet, melder nettstedet Visir.is

Ulykken skal nå undersøkes nærmere.

Publisert: 26.08.24 kl. 18:12Oppdatert: 26.08.24 kl. 18:14

Relaterte emner

Read Entire Article