4 months ago 35

(Italia – Norge 1–1) Frida Maanum holdt liv i Norges EM-håp.

• Bilde av Magnus Helle
tirsdag 4. juni kl. 20:10

Frida Maanum har hatt et svært turbulent år. I mars kollapset hun i FA-cupfinalen for Arsenal. I sin første samling tilbake for Norge ble hun avgjørende.

– En spiller for store anledninger, sier TV 2s fotballkommentator Endre Olav Osnes.

Det stanget lenge for Norge som lå under 0–1, men med en drøy time spilt kom Maanum inn og fikk sine første Norge-minutter siden kollapsen.

Med ti minutter igjen av ordinær tid var hun råsterk og stanget en corner inn i mål.

Kampen endte 1–1 og Norge ligger på 2. plass i gruppen med to kamper igjen å spille.

Fakta om EM-kvaliken

Fakta om Norges kamper i EM-kvalifiseringen i fotball for kvinner (norske målscorere i parentes):

5/4: Finland (h) på Ullevaal 4-0-seier (Celin Bizet Ildhusøy, Sophie Román Haug, Thea Bjelde, Elisabeth Terland)

9/4: Nederland (b) i Breda 0–1

31/5: Italia (h) på Ullevaal 0–0

4/6: Italia (b) i Ferrara 0–1

12/7: Finland (b) i Åbo

16/7: Nederland (h) i Bergen

Nederland står med syv poeng og leder gruppen. Italia står med fem poeng sammen med Norge og Finland har fire poeng.

* De to beste i gruppen til EM-sluttspillet i Sveits neste år. De to andre lagene til omspill der man må vinne sammenlagt (hjemme- og bortekamp) i to runder for å løse EM-billett. I første runde blir det en motstander fra C-divisjonen, i avgjørende runde fra B- eller eventuelt fra A-divisjonen.

* Laget som ender sist i gruppen, rykker ned til B-divisjonen.

EM i Sveits 2025 så lenge vanskelig ut. Et eventuelt tap mot Italia ville gjort veien videre langt tråere for å kvalifisere seg direkte.

Norge åpnet kampen i Italia på fryktelig vis. De ble hardt presset og det tok kun fem minutter før Manuela Giugliano satte inn ledermålet. Også etter scoringen var Italia det klart beste laget.

Ti minutter før pause traff Caroline Graham Hansen godt, men Laura Giuliani i Italia-buret fikk vippet ballen i tverrliggeren og ut. Det var det nærmeste Norge kom i en rotet første omgang.

Norge leverte en bedre annenomgang og sørget for å ta med seg et viktig poeng.

Gruppen er fortsatt vidåpen. I den andre kampen i gruppen endte det også 1–1 mellom Finland og Nederland. Det skiller bare tre poeng fra Italia på 4. plass til Nederland på 1. plass.

Norge møtte Italia på Ullevaal på fredag. Den kampen endte 0–0, men Norge var så nære å tape kampen: