LO Stats medlemmer stemte nei til lønnsoppgjøret

5 months ago 34


Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør. Nå går partene til frivillig lønnsnemd.

 Javad Parsa / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Det største LO-forbundet i staten, NTL, har hele tiden vært imot resultatet av lønnsoppgjøret i staten. Samtidig er det ikke spesielt attraktivt å gå ut i streik i starten av sommerferien. Ledelsen i LO Stat drøfter derfor hva som kan skje videre.

Lønnsoppgjøret i staten skjedde i mai, og Akademikerne og Unio gikk ut i streik. Disse streikene ble stanset med tvungen lønnsnemnd etter henholdsvis én og to uker.

Det er særlig uenighet om den lokale potten. NTL er svært uenige i at kun 25 prosent av årets tillegg skal gis sentralt, mens hele 75 prosent skal gis lokalt.

Nå melder Riksmekleren at LO-Stat og Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har gått videre med frivillig lønnsnemd.

Riksmekler Mats Ruland sier på teksmelding at partene har blitt enige om frivillig lønnsnemd.

– Blir ikke streik, skriver han.

I en melding skriver LO Stat at det mandag ble vedtatt å be om at årets tariffoppgjør i staten skal behandles i frivillig nemnd. Staten har sagt ja, og Rikslønnsnemnda har fått ansvaret for å gjennomføre prosessen.

– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier leder i LO Stat, Egil André Aas. 

Les også

Lønnsoppgjøret i staten: Kan bli komplett kaos

Før det ble kjent at LO-stat ikke gikk til streik, slik som Unio og Akademikerne, sa fagforeningen at de ville ta ut ut 1097 ansatte dersom det blir streik. De alle fleste av dem er medlemmer i NTL.

Disse holder til i Oslo og er fordelt utover regjeringsapparatet, samt nærmere 550 ansatte på Universitetet i Oslo og Oslo Met. NTL sto fast at «både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket» dersom det ble streik på universitetene.

TV 2 omtalte saken først.

Gikk til streik

Det har vært konflikt rundt lønnsoppgjøret i staten. På den ene siden ønsker LO stat seg én tariffavtale. Fagforeningen ble i utgangspunktet enige med staten om en avtale.

Akademikerne og Unio gikk til streik for å beholde dagens system med to avtaler. For de to sistnevnte endte saken i tvungen lønnsnemd der partene ikke har kommet i mål.

Read Entire Article