Kortversjonen
- Sylvi Listhaug innrømmer at Frp sliter med å nå ut til kvinner Hun vil prioritere saker som helse og eldreomsorg.
- FrP har nylig økt sin oppslutning til over 17 prosent, men kvinner utgjør en liten andel av deres velgere.
– Jeg erkjenner at vi har et kvinneproblem, men vi ser nå en positiv utvikling, spesielt blant unge kvinner. Og så har partiet i dag mange kvinner i ledende posisjoner rundt omkring i Norge, sier Frp-lederen.
Vi møter henne i Frognerparken og tusler blant nakne kvinner og menn, formfullendt laget av Gustav Vigeland.
Det er ikke steinkvinner hun er ute etter, men hun trenger kvinnehjelp:
Frp nådde et minstenivå de siste tiårene under stortingsvalget i 2021, like etter at Listhaug hadde tiltrådt som partileder, med 11,6 prosent oppslutning
.Men siden har de sakte, men sikkert klatret.
Frp har i sommer et snitt på over 17 prosent oppslutning på meningsmålingene og hennes Frp har favnet bredere
enn på mange år.Her er kvinne-krisetallene
Men kvinnene svikter.
– Det skal vi gjøre noe med. Vi skal bli flinkere til å vise frem de sakene som kvinner, i større grad enn menn, er opptatt av.
Her er Frps kvinne-krise-tall, svart på hvitt:
VGs maimåling :
- Menn: 21 prosent oppslutning – kvinner ni prosent
Junimålingen:
- Menn 26 prosent – kvinner åtte prosent.
– Dessverre har tallene blant kvinner vært stabilt for lave over lang tid, og det må vi gjøre noe med, fastslår Frp-lederen.
– Hva skal du prioritere for å vinne kvinners gunst?
– Helse- og eldreomsorg har ikke vært spesielt oppe på agendaen siden valget. Det kommer til å komme, spesielt eldreomsorg, fordi det blir så mange flere eldre. Det foregår mye nedverdigende behandling av eldre både på sykehjem og personer som bor hjemme. Det vil vi gjøre noe med.
– Det vil de fleste partiene?
– Nei, det ser ikke ut til å være vilje hverken hos regjeringspartiene eller andre parti, til å prioritere dette. Kvinner er også de som tar seg mest av foreldrene sine når de blir gamle. Og mange kvinner jobber i eldreomsorgen og opplever at de ikke strekker til fordi de ikke får gjort en god nok jobb. De eldre fortjener frihet og trygghet.
Listhaugs liste
Hun har med en liste over andre felt de vil prioritere, som hun mener kvinner bør like.
- Løpende barnehageopptak.
- Fri deling av foreldrepermisjon.
- Sikre helsehjelp gjennom bruk av private.
- En helt ny skolepolitikk som får frem det beste i hver enkelt elev og som gjør læreren til sjef i klasserommet.
- Familiene skal sitte igjen med mer av egen inntekt.
– Hva vil du spesielt nevne?
– Bruk av private i helsetjenesten er helt nødvendig. Det er lange ventelister for kvinnerelaterte sykdommer. En del kvinnesykdommer blir ikke prioritert og kvinner venter lenge i kø i det offentlige, samtidig som det er ledig kapasitet i det private helsevesenet.
Mer om Listhaug her
Hva mener Sylvi Listhaug når hun sier at Frp har et «kvinneproblem»?Sylvi Listhaug, lederen for Fremskrittspartiet (Frp), erkjenner at partiet sliter med å tiltrekke seg kvinnelige velgere. Hun peker på at oppslutningen blant kvinner er betydelig lavere enn blant menn, noe som vises tydelig i meningsmålinger hvor menn ofte støtter Frp i større grad enn kvinner.
Hvorfor har Frp lavere oppslutning blant kvinner?Partiet har hatt politikk som appellerer mer til menn, og at de ikke har prioritert saker som tradisjonelt sett engasjerer mange kvinner, som for eksempel helse- og eldreomsorg.
Hun fortsetter:
– Vi vil slippe til flere private innen helse og omsorg. Dette er et område hvor det er veldig mange kvinner som jobber.
– Mange av dem hegner om det offentlige som en god arbeidsplass?
– Ja, men mange opplever at mye bør gjøres annerledes. En del har startet egen bedrift fordi de opplever at det offentlige ikke leverer gode nok tjenester. Så er det nok slik at menn utdanner seg til snekkere eller murere og der er det lett å starte noe eget, sier hun:
– Men i yrker som er kvinnedominerte, skal det stort sett være offentlig drift. Jeg sliter med å forstå det. Det bidrar til at det er færre kvinner som blir gründere
og skaper egne bedrifter, fordi alt skal styres av det offentlige her i landet. Det går ut over kvinnenes frihet og mulighet til å starte egne bedrifter.– Så vil jeg nevne skolepolitikk, sier hun:
Lys i kvinne-tunnel
– Jeg har tre unger som går i skolen nå og ser godt hva som fungerer og hva som ikke fungerer. I dag er det altfor mange unge som går ut av skolen og bare har følt på nederlag. Mange blir mobbet
og det blir ikke tatt tak i. Det gjelder også tendensene til økt voldsbruk.– Du vil ha tilbake mer kustus
og sterkere rolle for læreren?– Ja, skolen må få anledning til sterkere gripe fatt i dette. De som mobber skal ikke få lov til å fortsette med det, uten at noen setter ned foten. Barn og lærere skal ha det trygt på skolen.
Det er ett lys i Frps kvinne-tunnel: Blant unge kvinner mellom 18 og 24 år har Frp etter valget i fjor hatt større oppslutning enn Ap.
– Det viser at det er fullt mulig å overbevise både unge og eldre om at vi er et parti for dem. Mange er faktisk redd for å gå på byen. Derfor har vi vært partiet som hele tiden har frontet behovet for mer politi i byrommet for at flere skal følge seg trygge.
– Frp har stempel som en manneparti – et machoparti?
– Jada, vi har tradisjonelt gjort det veldig bra blant menn, men også tidvis bra blant kvinner.
Får faglig støtte
Hun får støtte i det av Johan Giertsen i Poll of Polls.
– Da Frp var over 20 prosent i 2005 og 2009 var oppslutningen om kvinner høyere enn nå. Lykkes Listhaug i å knekke kvinnekoden, kan hun klare å se oppover mot pluss 20 prosent i oppslutning, konkluderer han.
– Det er spesielt når vi har greid å løfte helse- og omsorg at vi har greid å få flere kvinner til å stemme på oss, sier Frp-lederen.
Vi møter to unge kvinner i Frognerparken.
Listhaug får napp hos en av dem.
– Dere står for mye bra. Jeg er blant annet enig i innvandringspolitikken deres. Jeg er sykepleier på Rikshospitalet, og sier ja takk til høyere lønn. Vi fortjener det, sier Mathilde Bettum (27).
– Vi er ufarlige
Listhaug nikker fornøyd uten å love noe sykepleierlønnsløft på strak arm.
Søsteren Henriette (23) sier hun foretrekker Høyre, men at hun ikke har noe imot Frp.
Listhaug sier at de muligens må få ned skuldrene litt.
– Jeg tror vi kanskje må ufarliggjøre oss lite grann. Det er nok en del som har forestillinger om oss, som gjør at de ikke har stemt på oss. Da er det vår oppgave å vise at vi er et parti med god politikk på alle områder: Vi er et parti som har vært med på å styre Norge i mange år, sier hun og viser til at de satt i regjering fra 2013 til 2020 og at daværende partileder Siv Jensen var finansminister i samme periode.
Men nå skal Listhaug prioritere familien i noen uker.
– Vi skal kjøre til Tyskland i bil.
Og det er ikke hvilken som helst bil – det er et beist av en bensinbil.
– Det blir en stor en. En Cadillac
Escalade. Espen og meg og alle tre ungene, og mine foreldre, så det blir full bil.– Åj; hvor mange er det plass til?
– Syv.
– Er du en sånn som legger deg i 200 kilometer i timen på motorveiene i Tyskland, når du først får anledning?
– Det synes jeg er i meste laget, men vi guffer jo litt på. Men vi opplever jo at selv om vi mener vi kjører fort, så kommer det plutselig biler som blåser forbi oss i en vanvittig fart og forsvinner der fremme.
PS: Johan Giertsen er Høyre-mann.