Lavere strømpriser førte til omsetningsfall for Tibber

3 months ago 50


Tibber AS går mindre i underskudd enn i fjor.

CEO og gründer Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber. Foto: Bent Iversen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Det er fokus for Tibber-sjef Edgeir Vårdal Aksnes, som deler nøkkeltallene for 2023 med E24.

– Forrige år gikk ganske mye som planlagt. Vi var veldig godt fornøyd med lønnsomheten og resultatet i Norden, og fantastisk godt fornøyd med den store veksten i Tyskland, sier han.

Årsresultatet for gruppen som helhet ble minus 358 millioner kroner, mot minus 508 millioner året før.

I Norge endte driftsresultatet på 39 millioner kroner, som er et knepp opp fra 32 millioner i 2022.

Les på E24+

Her stiger boligprisene mest og minst

Årsresultatet i Norge var negativt i 2022, men positivt i 2023 med 21,5 millioner kroner.

– Og så har vi brukt året på å vokse masse i Tyskland. Der har vi mangedoblet fra et femsifret til godt sekssifret antall kunder, sier Aksnes.

Så er det også der strømselskapet har brukt penger, med vekstkapital på 1,6 milliarder kroner som tidligere er hentet inn.

For Tibber som helhet ender driftsresultatet dermed også negativt på grunn av markedsinvesteringene, med 279 millioner kroner i minus, mot 295 året før.

E24 har kun fått se disse utvalgte nøkkeltallene fra Tibber, og ikke hele årsregnskapet.

Milliardfall på strømpris

Den totale omsetningen endte på 5,3 milliarder kroner, ned fra 8,3 milliarder året før.

Det skyldes imidlertid i stor grad de høye strømprisene i 2022, som falt med 58 prosent i 2023, ifølge Nord Pool.

– Omsetningen falt, men det er på grunn av at strømprisene var lavere. Og det er bare bra for alle parter. Vi tjener ikke en krone på strømomsetningen uansett.

Den underliggende omsetningen, som abonnenter, salg av teknologi og tjenester som følge av plattformen, steg i stedet med rundt 55 prosent for Tibber.

Fortsatt er planen å vokse videre ut i Europa, forteller han.

– Tyskland er 20 ganger Norge. Det er 20 norske markeder. Der har vi masse potensial å ta av. Fra og med 2025 vil utviklingen av smarte strømmålere akselerere, sier Aksnes.

– Da vil Tyskland gjøre det samme som Norge i 2018. Vi har fått en helt fantastisk startposisjon og vil nok vokse kraftig der de neste årene.

Les også

Tibber får 8 millioner kroner i gebyr

Nå er det tyske teamet i Berlin blitt større enn det norske, forteller han. Det skjedde før påske.

– Hvordan er konkurransesituasjonen i Tyskland?

– Tyskland er ganske likt som Norge i 2018. Det finnes en del spreke startups som er konkurrenter, de har kommet litt kortere enn oss.

– Men det største volumet ligger hos etablerte gamle strømselskaper, som ikke gjør noe digitalt, ikke noe strømsparing, og ikke elbillading. Der vokser vi mest, og der er konkurransen mer eller mindre ikke til stede.

Aksnes trekker også frem at det finnes tre millioner husholdninger både i Tyskland og Nederland som allerede har solceller på taket.

– I Norge er det litt over 1,2 millioner eneboliger totalt. Det finnes altså to norske markeder som allerede har fått sol på taket i hvert av de to landene. I Norge er det bare noen tusen. Så det er litt andre muligheter også.

Måtte nedbemanne

I juni i fjor kom nyheten om at Tibber tilbød frivillige sluttpakker til 50 ansatte. Grepet måtte til, men ikke bare for å kutte kostnader, forteller Aksnes.

– Det ene var på grunn av kostnader, men det andre var på grunn av et teknologiskifte. Vi innførte AI i flere deler av selskapet, blant annet hos kundeservice. Det var noe som ikke fantes på radaren i 2022. Her trenger vi å ha en annen type stab enn det vi hadde lagt i planene før. Så vi gjorde reduksjoner og reduserte kostnadene, sier han.

– Vi måtte endre hvilken kompetanse vi hadde i selskapet. Utviklingen i antallet ansatte er nesten den samme tilbake nå, men med en litt annen komposisjon.

Aksnes ser for seg at komposisjonen av ansatte vil bli annerledes også fremover.

– Blant annet lå det i planen å vokse dette året med et tresifret antall personer på kundeservice, men det ble et mindre tosifret antall. I stedet hyrer vi inn flere ingeniører, sier han.

Schibsted Marketplaces er eier i Tibber. Schibsted Media, som eier E24, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i starten av juni 2024. Enkelte journalister i E24 har aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte.

Read Entire Article