Amerikanske forbrukere holder mer igjen på pengene enn ventet. Kronen bykser.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Den norske kronen styrker seg etter at detaljhandelen fra USA kom inn svakere enn ventet.
– Amerikanske forbrukere framstår som mer tilbakeholdne med pengebruken, etter å ha vært en viktig bidragsyter til USAs solide økonomiske vekst i lang tid, sier skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenrapport.
Shoppetallene steg med 0,1 prosent fra april til mai. På forhånd var det ventet 0,3 prosent, skriver Handelsbanken. I tillegg ble april justert ned fra nullvekst til et fall på 0,2 prosent.
– Dette var klart svakere enn forventet på forhånd, og et tegn på at farten i verdens største, og svært forbrukertunge, økonomi sakker, sier hun.
Mot euroen har kronen styrket seg med rundt 10 øre og koster nå 11,35 kroner. Dollar har også blitt rundt 10 øre rimeligere og koster 10,57 kroner.
Rentefall
Etter tallene falt rentene på amerikanske statsobligasjonerstatsobligasjonerStatsobligasjoner er lånepapirer utstedt av en stat for å låne penger. De som kjøper obligasjonene, låner altså penger til staten. med ti og to år løpetid har falt med rundt seks basispunkter det siste døgnet, til henholdsvis 4,22 og 4,71 prosent.
Fallet kan indikere at markedet tror på noe lavere styringsrente over tid. Forventninger om en lavere rente i utlandet er ofte godt nytt for kronen. Investorer ønsker gjerne å plassere penger i land der renten er høy. Litt som når du velger hvor du plasserer sparepengene.
– Den norske krona har fått medvind av det amerikanske rentefallet, sier sjeføkonomen.
Hun sier videre at norske renter har også trukket noe nedover det siste døgnet.
– Men markedene priser fortsatt inn en overvektsannsynlighet for at Norges Bank venter til desember med sitt første rentekutt. Dette er i tråd med vårt eget anslag.