Alle øyne er rettet mot president Joe Biden når han i dag ønsker vestlige ledere velkommen til toppmøte i Nato.
tirsdag 9. juli kl. 07:14Kortversjonen
- Alle øyne er rettet mot president Joe Biden under Nato-toppmøtet denne uken.
- Kritikernes tvil om Bidens evner som president kan avgjøre hans politiske fremtid.
- Flere demokrater har bedt Biden trekke seg, men han insisterer på å fortsette.
- Nato-møtet markerer alliansens 75-årsjubileum.
Dette er den mest kritiske uken i Bidens tid som president. Det som skjer i løpet av de kommende dagene kan avgjøre om Biden fortsetter valgkampen, eller om Donald Trump får en annen motkandidat.
Alt Biden sier og gjør på toppmøtet vil bli gransket og analysert. Særlig den avsluttende pressekonferansen på torsdag, nøyaktig to uker etter Bidens katastrofale og avslørende opptreden i TV-debatten mot Trump.
Er Biden mentalt og fysisk skikket til å være president i ytterligere fire år?
Spørsmålet har vært altoverskyggende siden debatten. Tvilen kan ødelegge det demokratiske partiet fra innsiden.
Bidens strategi i valgkampen var å overbevise velgerne om at Trump ikke er skikket til å bli president. Nå har Bidens argument slått tilbake mot ham selv. Det store temaet nå er om den 81 år gamle Biden er en egnet kandidat for fire nye år i Det hvite hus.
De siste dagene har flere ledende demokratiske politikere bedt Biden om å trekke sitt kandidatur. Mandag slo han hardt tilbake. Jeg er fast bestemt på å fortsette valgkampen, skrev Biden i et brev til partifeller i Kongressen.
Foreløpig er det bare et mindretall i partiet som åpent taler Biden i mot, men de målbærer en uro mange føler.
I et intervju med MSNBC sa presidenten at han var “frustrert av elitene” i det demokratiske partiet, de som mener at han bør tre til side. Han utfordrer dem til å stille med alternative kandidater på partiets landsmøte i august.
Biden er partiets elite. Han vant primærvalgene og delegatene på partiets landsmøte er forpliktet til å stemme på ham. Det var i gamle dager at nominasjonen av presidentkandidater foregikk på røykfylte bakrom på landsmøtene.
Skal noen andre overta, må det skje nå. Det eneste realistiske alternativ er visepresident Kamala Harris. Hun er selvfølgelig lojal til Biden så lenge han insisterer på å stille til gjenvalg. Men hun har i senere tid trappet opp valgkampen og fått langt større oppmerksomhet enn tidligere.
Først forsøkte Det hvite hus å bortforklare Bidens elendige debatt. De har forsøkt å skape et inntrykk av at alt er i orden. Det har i stedet virket foruroligende.
Det er som om Biden og hans nære krets lever i fornektelse. Biden mener fortsatt at han er den eneste som kan slå Trump og redde det amerikanske demokratiet.
Det virker som ønsketenkning. Meningsmålinger viser at Trump aldri har vært i en sterkere posisjon i forhold til Biden enn akkurat nå. Og det blir stadig vanskeligere å se hvordan Biden kan snu en negativ trend.
Nervøse demokrater frykter ikke bare for at Biden taper, men at han også trekker partiet med seg i nederlaget. Det syltynne demokratiske flertallet i Senatet kan forsvinne. Republikanerne kan styrke sin kontroll i Representantenes hus.
Nato-toppmøtet gjør at Biden må ta en pause i valgkamparrangementer. På toppmøtet skal lederne for den vestlige forsvarsalliansen markere at det er 75 år siden Nato ble til i den amerikanske hovedstaden.
I dag er USAs allierte langt mer opptatt av den nære fremtiden enn historien. Nato skal garantere medlemslandenes sikkerhet. Dette historiske toppmøtet overskygges av politisk usikkerhet i alliansens viktigste land.
Les også
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.