– Harald døde stille og fredelig på Diakonhjemmet sykehus i dag klokken 11 med sin gode venn Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser ved sin side, opplyser ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG.
Den prisbelønte VG-fotografen Harald Henden ble 63 år gammel.
Han fikk diagnosen kreft i bukspyttkjertelen med spredning til leveren i oktober i fjor, etter sin siste reportasjereise til Israel.
– Prognosene er veldig dårlige. Seks måneder, sa Henden da han kort etter fortalte kolleger i VG om sykdommen.
På overtid ble 63-åringen nylig utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden, den siste av mange utmerkelser for hans livsverk.
– Jeg er ikke noe redd. Jeg er ikke redd for å dø, sa Henden til VG i januar.
I mer enn 30 år som utenriksfotograf har han dekket kriger og katastrofer og kommet tett på menneskene som rammes.
– Døden er ikke fremmed for meg. Det er forferdelig mange som er i en større tragedie enn meg.
Porsgrunn-gutten Harald Henden kom til VG som fotograf i 1987. Først til Bergen-kontoret, siden til hovedredaksjonen i Oslo.
Gulfkrigen i 1991 ble den første han dekket for avisen. Siden fulgte kriger i Midtøsten, på Balkan og i land som Afghanistan, Irak, Somalia og Ukraina.
Henden har i fire tiår dokumentert død og menneskelig lidelse verden over. Han er hedret med en rekke priser for sin fotojournalistikk.
Henden har jobbet sammen med mange nåværende og tidligere kolleger i VG. Han var en læremester og et forbilde. Ingen var bedre forberedt og mer opptatt av at VG skulle lykkes, samtidig som han ivaretok sikkerheten i krevende oppdrag.
Henden tok Årets Bilde i 1995 og 2000. Han har mottatt World Press Photo Award og ble i år tildelt Pressefotografenes ærespris.
Henden ble tildelt Den store journalistprisen i 2004, Røde Kors-prisen i 2015 og Fritt Ord-prisen i 2024.
Tydelig svekket av kreftsykdommen, men beveget og overveldet mottok han som første pressefotograf St. Olavs Orden.
– Med stort engasjement for de svakeste og med høy troverdighet har du arbeidet for at ofre skal få beholde sin verdighet, sa kansellisjef Mette Tverli ved overrekkelsen.
Flere presse- og humanitære organisasjoner hadde anbefalt at Henden skulle tildeles St. Olav.
Norsk Journalistlag fremhevet Hendens «unike evne til å formidle andres lidelser med respekt og på en hensynsfull måte».
Leger uten grenser vektla det medmenneskelige perspektiv i bildene:
– Vi kommer svært nær menneskene han skildrer, vi ser deres følelser, deres håp, deres hverdag, deres fortvilelse og drømmer.
– Til stor inspirasjon
Hendens mest ikoniske bilder er nylig samlet i fotoboken «The Human Eye». Overskuddet fra salget går til Leger uten grenser.
I begrunnelsen fra Norges Røde Kors heter det at Hendens bilder har gjort det umulig «å tåle den urett som ikke rammer oss selv».
Redaktørforeningen viste til at Hendens arbeid har vært i kjernen av medienes samfunnsoppdrag og til stor inspirasjon for mange.
– Han har vært vårt vitne. Og med sitt kamera har han gjort oss alle til øyenvitner, fremholdt VGs sjefredaktør Gard Steiro ved overrekkelsen.
Da Henden mottok Fritt Ords Pris, påpekte han at tre milliarder bilder daglig lastes opp på sosiale medier, også fra kriger og katastrofer
– I en tid med fake news, propaganda, manipulering og kunstig intelligens blir spørsmålet ofte hva vi kan stole på.
Henden fremholdt hvor viktig troverdighet er for media og at det mer enn noen gang er viktig å ha egne fotografer til stede.
– For også den enkelte fotografs viktigste kapital er troverdighet. Når jeg setter mitt navn under et fotografi, skal leserne kunne stole på at innholdet er korrekt. Det trengs ikke ytterligere verifisering.
Harald Henden var åpen om at jobben hadde vært hele livet hans. Han var stolt over å være førstevalget når krig og katastrofer skulle dekkes.
En viktig atspredelse ved siden av VG var fallskjermhopping. Henden levde alene og etterlater seg ingen barn.