Kortversjonen
- Sp-politiker Fredrick Bjerke lanserer flere tiltak for å få ned konflikten mellom mennesker og måker.
- Mer mat og bedre hekkeforhold gjør at flere av de rødlistede artene trekker til byene.
- Svein-Håkon Lorentsen i Norsk institutt for naturforskning mener blant annet at vi må legge til rette for og bedre tilstanden til de naturlige hekkeplassene langs kysten.
De skriker og bråker.
De stjeler kebab og angriper.
Man kan få et inntrykk av at måkene er «overalt», men i realiteten er seks av ni arter rødlistet
for Fastlands-Norge.– Måkene representerer en naturlig del av våre økosystemer og er viktige bærere av vår kystkultur. Norge huser store andeler av den Europeiske bestanden av noen arter. Vi har derfor et stort forvaltningsansvar, sier Svein-Håkon Lorentsen i NINA
til VG.VG ringer også til Vegard Ankarstrand, som er naturforvalter i en av Norges mer beryktede måkekommuner – Stavanger.
– I Rogaland har det alltid vært mye måker. De siste 20 årene har vi sett at flere har flyttet inn i byene. Det er på grunn av at det ikke er mat i sjøen. Vi ser også at de har større hekkesuksess og får flere unger i byene, sier han.
Følgende måkearter er rødlistet:
I juli ble det likevel ved flere anledninger funnet drepte måker i Orkanger i Trøndelag, og man har sett flere lignende hendelser tidligere.
Sp-politiker Fredrick Bjerke beskriver måkedrapene som forferdelige, men mener at politikerne må tenke over at disse sannsynligvis er gjort som følge av hat eller frustrasjon.
– Måker begynner dessverre å bli hatet veldig mange steder, som skyldes konflikten når måker er i byen og begynner å bli nærgående og aggressive, sier Bjercke til VG.
Bør vurdere skyting
For Bjerke er rotter, duer og måker i samme kategori – dyr som det har blitt altfor mange av i byene.
– Et verktøy vi har i naturmangfoldloven er å redusere bestanden, da med tillatelse fra myndighetsutøvende organer, sier Bjerke.
Hvis det å skyte måker er vesentlig for å få ned konflikten, er dette noe vi skylder arten, mener han.
– Jeg har vokst opp i Oslo, og vet at om man går på Ekeberg etter klokken 22.00 under Norway Cup, så er nesten hele Oslos måkebestand der. Da har du mulighet til å få skutt noen måker på en trygg og human måte, sier Bjerke.
Lorentsen i NINA stiller heller spørsmål til hvorfor disse måkene er på Ekebergsletta:
– Kanskje det er fordi det ligger igjen masse matrester etter folk? spør han retorisk og fortsetter:
– Det har alltid vært måker i byer og tettsteder. Vi burde heller fokusere på å bedre tilstanden for måkene langs kysten slik at de opprinnelige og mest naturlige hekkeplassene blir mer attraktive. Vi kan ikke bare skyte det som ikke passer oss.
– Kan det bli aktuelt å skyte måker i Stavanger?
– På ingen måte, og jeg tviler på at det er aktuelt i Oslo heller. Det er ikke slik vi driver naturforvaltning i Norge, svarer Ankarstrand.
Bymat = trøbbel
Bjerke kommer med flere forslag for å få ned konfliktnivået mellom mennesker og måker:
Forbud mot mating
– Det burde være forbudt å mate måker på grunn av fugleinfluensa og fordi det endrer deres adferd, sier han.
Sp-politikeren legger til at det er viktig å tenke over hvordan vi oppfører overfor dyrene, og at vi ikke gir dem intensiv til å komme tettere på oss.
Lorentsen i NINA henger seg på, og sier at man ikke skal mate måker bevisst i byer og tettsteder der folk ferdes.
– Slik mating fører til konflikter, siden måkene da forbinder mat i hendene til folk som noe de fritt har tilgang til, sier Lorentsen.
– Om man ser at måker tar kurs mot en pølse eller is man holder i hånden, så stirr den rett inn i øynene, da viker den.
Bort fra tak
– Man må se på bedre tiltak mot reirbygging for å få de bort fra takene, og om måkene ikke kan sitte på lyktestolper får man mer nattero, sier Bjerke.
Ifølge Ankerstrand har de derimot hatt suksess med montering av skinner på typiske utkikkspunkter på Torget i Stavanger.
De har også fokus på å tilrettelegge for hekkeplasser og god arealforvaltning til sjøs.
Standard søppelkasser
– I Oslo river måker opp søppelbøttene, og så kommer rottene etterpå – da har vi feil søppelbøtter og dette burde man få en standard på i hele Norge, sier Bjerke.
Ankarstrand forteller at de også har gjort søppel-tiltak i Stavanger, spesielt på Torget.
– Men på nattetid får du ikke styrt så mye, når folk er ute, sier han.
– Er det blitt mindre måker i byen eller har problemet bare forflyttet seg?
– Begge deler. Måkene har flyttet litt på seg, men det er også generelt mindre måker enn før. Alle blir irritert om en måke tar hamburgeren din, men jeg føler at konfliktnivået har blitt redusert. Folk har vendt seg til måker, og mange har forståelse for problemet og er fortvilet over at vi fisker opp all fisken.
Hva tenker du?Hvordan er måkene der du bor?aHer er ikke måkerbDe plager ikke megcLitt slitsomme innimellomdDe angriper og jeg får ikke sove!– Løft en hånd i været
I tillegg til å mattyveri, lister Lorentsen opp to faktorer som skaper konflikt:
– Måkene stuper etter folk og oppleves som aggressive. Dette skjer stort sett når fuglene har unger.
Forskningssjefen forklarer at foreldrene vil passe på unger som forlater reiret.
– Som regel er dette skinnangrep. De vil svært sjelden treffe folk fysisk, da de kan bli skadet selv. I slike tilfeller bør man gå bort fra der hvor ungen er, følge med på voksenfuglene. Om de stuper kan man løfte en hånd i været, da de går etter det høyeste punktet, sier Lorentsen.
Han anerkjenner at måker støyer mye, men peker på at det også er mye annet støy byene, som biler, tog eller høy musikk.
– De lager litt «støy» når de kommuniserer med hverandre, men dette skjer en kort periode på sommeren, så det bør man tolerere, sier Lorentsen.