Kongsberg Gruppen videreutvikler sitt luftvernsystem for å kunne konkurrere om å beskytte Oslo.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Tirsdag stilte alle partiene på Stortinget seg bak at Norge skal kjøpe langtrekkende luftvern, som skal beskytte hovedstaden og det sentrale østlandsområdet.
Samme dag arrangerte forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen kapitalmarkedsdagkapitalmarkedsdagPå en kapitalmarkedsdag kan ledelsen i et selskap presentere fremtidige økonomiske mål, strategiske retninger og lignende. . Der kunne ledelsen fortelle at de har store planer for sitt luftvernsystem NASAMSNASAMSNASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) et mobilt modulbasert mellomdistanse luftvernsystem utviklet av Kongsberg Gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon. .
I dag er NASAMS verdens mest solgte luftvernsystem for kort- og mellomdistanse, men ambisjonen er å gjøre det til et «fullspektrum» system.
– Hvis vi får et komplett fullspektrum luftvernsystem, da vil Norge ha verdens beste luftvernsystem på det tidspunktet, sier sjefen for Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), Eirik Lie, til E24 på kapitalmarkedsdagen.
Les også
Kongsberg Gruppen vil øke inntektene til 120 milliarder i 2033
– Kan gjøres innenfor tidsrammen
LangtidsplanenLangtidsplanenDette er en plan som strekker seg over flere år og beskriver hvordan Forsvaret skal utvikles og hva slags utstyr og kapasiteter de skal ha. for Forsvaret gjelder for perioden 2025–2036. Innfasingen av langtrekkende luftvern skal skje fra 2029 ut 2034.
KDA-sjefen sier at NASAMS-oppgraderingene er mulig å gjennomføre tidsnok.
– Det kan gjøres innenfor tids- og kostnadsrammene som er skissert i langtidsplanen, sier Lie.
Ifølge Teknisk Ukeblad, som omtalte saken først, er videreutvikling av NASAMS én av to mulige løsninger som Forsvarsdepartementet vurderer. Den andre løsningen er å kjøpe et eksisterende system som andre allierte bruker.
Langtidsplanen innebærer også en dobling av det eksisterende NASAMS-luftvernet til åtte batterier til Luftforsvaret og Hæren.
Les også
Kongsberg trosser regjeringens bonuskutt: – Ingen planer om å gjøre tilpasninger
Fleksibelt system
Fleksibiliteten til NASAMS-systemet har vært en viktig suksessfaktor, og er noe av nøkkelen til at nye oppgraderinger kan komme på plass relativt raskt.
– Det er ikke utvikling av et nytt luftvern. Det er snakk om å videreføre NASAMS, sier Lie.
I dag kan systemet bruke tre ulike missiler for å skyte ned trusler som droner, fly og helikoptre på ulike avstander, men det kan ikke skyte ned taktiske ballistiske missiler (TBM)taktiske ballistiske missiler (TBM)Et taktisk ballistisk missil har typisk rekkevidde på under 300 kilometer. .
Det er nettopp slike ballistiske missiler med kort rekkevidde som Norge ønsker å forsvare seg mot, ifølge langtidsplanen.
– Fleksibiliteten og arkitekturen tillater å ta inn andre missiltyper, for eksempel anti-TBM, sier Lie.
Les også
Norge kjøper luftvern fra Kongsberg Gruppen til 1,4 milliarder kroner
På kapitalmarkedsdagen tirsdag fortalte Kjetil Reiten Myhra, direktør for forsvarssystemer i Kongsberg Gruppen, at de også ser på nye antidronesystemer, lasere og mikrobølger for veldig korte avstander.
– Siden fødselen på 90-tallet, har systemet vært i kontinuerlig utvikling, sier Myhra.
– Miksen av missiler gjør det vanskelig for motstanderen.
NASAMS er resultatet av et norsk-amerikansk forsvarssamarbeid mellom Kongsberg og forsvarsgiganten Raytheon. I fjor høst inngikk Norge en samarbeidsavtale med selskapene for å videreutvikle systemet mot fremtidens trusler.
Les også
Rekordkvartal for Kongsberg Gruppen: – Har aldri levert så sterkt noen gang
Viktig lærdom fra Ukraina
NASAMS har vist seg å være svært effektivt i Ukraina-krigen. Norge og USA har sendt en rekke systemer til landet etter Russlands invasjon.
Kun noen dager etter invasjonen skrev E24 at systemet «ville vært gull verdt for Ukraina».
– Systemet har bevist seg på slagmarken igjen og igjen, sier Myhra under sin presentasjon, som viser til at over 1.000 missiler er avfyrt i krig og på øvelser.
KDA-sjef Eirik Lie sier at konsernet kan ta med viktig lærdom fra slagmarken i Ukraina.
– For oss er det veldig viktig at Ukraina kommer tilbake til oss og sier at det utgjør en forskjell for dem i sitt forsvar. Både av byer og folk som bor i byene, men også av flyplasser og lignende.
– Har Israel også satt luftvern på kartet?
– Israel har mange systemer som utgjør et godt luftvernforsvar. På lik linje med NASAMS sin rolle i Ukraina, har Israels systemer hatt sin funksjon hos dem.
«Svært interessant» for kundene
Totalt bruker 13 NATO- og partnerland systemet i dag.
– Alle vil ønske – tror jeg – å se på muligheten for å øke kapasiteten sin, sier Lie
I april bestilte Spania ytterligere NASAMS-enheter og modernisering av sitt luftvernsystem for 410 millioner dollar eller rundt 4,8 milliarder kroner. Spania har brukt systemet i 20 år og utplassert det i Baltikum gjennom NATO.
– Vi har en kundeportefølje som nok vil se på det som særdeles interessant å få en moderne kapasitet som vil ha anti-TBM, avslutter Lie.
Kongsberg-aksjen har sust opp over 100 prosent på Oslo Børs bare i år: