Eiendomsmeglere som har brutt loven og blitt fratatt meglerbrevet, kan i dag fortsette å jobbe med boligsalg uten at myndighetene kan stoppe dem.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
De siste ukene har E24 omtalt hvordan meglerkontoret Schala & Partners i Lørenskog har endt opp i bitre konflikter med sine kunder, som har endt med inngåelse av taushetsavtaler med kundene.
Meglerkjeden har i ettertid tatt selvkritikk for praksisen.
Meglerfullmektigen som sto bak de to E24 har omtalt, ble fratatt retten til å være eiendomsmegler i 2011. Likevel har han fortsatt, under tittelen eiendomsmeglerfullmektig.
Loven stiller ingen krav til at en eiendomsmeglerfullmektig er «egnet», sier Arne Solberg, seksjonssjef for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet til E24.
Derfor kan personer som har brutt eiendomsmeglingsloven fortsette å jobbe med boligsalg.
– Etter Finanstilsynets vurdering er det nødvendig med krav til egnethet og hjemmel til å kunne forby personer å jobbe som eiendomsmeglerfullmektig for å kunne føre et effektivt tilsyn med eiendomsmeglingsvirksomheten, sier han til E24.
38 meglere avskiltet på 14 år
Terskelen for å frata en person eiendomsmeglerbrevet er høy.
Finanstilsynet sier det som regel er snakk om «grove eller gjentatte regelbrudd som gjør at en kan stille spørsmål ved vedkommende sin evne eller vilje til å drive eiendomsmegling i tråd med regelverket».
Siden 2011 har 38 eiendomsmeglere blitt fratatt retten til å bruke tittelen «eiendomsmegler», ifølge en oversikt Finanstilsynet har delt med E24. Tre av dem jobber, eller har inntil nylig jobbet med boligsalg, til tross for at de er blitt fratatt godkjenningen, har skrev E24 lørdag.
Meglerfullmektiger er avhengige av en eiendomsmegler som godkjenner arbeidet deres. Men i praksis kan fullmektiger utføre helt sentrale deler av eiendomsmeglingen.
– Brukere av eiendomsmeglingstjenester bør kunne forvente at det stilles krav til personlig egnethet for personer som kan utføre så sentrale deler av et eiendomsmeglingsoppdrag, sier Solberg til E24.
Strengere lover ligger stille
Nye lovforslag, som ville gitt Finanstilsynet strengere verktøy, har ligget hos Finansdepartementet i over tre år.
Eiendomsmeglingsutvalget la i 2021 frem flere forslag til forbedringer i reglene for eiendomsmegling i Norge. Flertallet i utvalget mente at Finanstilsynet burde få muligheten til å forby personer å jobbe med eiendomsmegling.
Forslagene ble støttet av blant andre Norges Eiendomsmeglerforbund og Huseierne.
Forslagene ble overlevert daværende finansminister Jan Tore Sanner i juni 2021, og sendt ut på høring. Siden den gangen har det stått stille, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har ikke sendt lovarbeidet videre til Stortinget.
Seniorrådgiver Mark Berger i Finansdepartementet skriver i en epost til E24 at de venter å kunne følge opp lovforslagene om «ikke altfor lang tid»:
– Utvalget pekte på at dagens eiendomsmeglingslov fungerer godt, og foreslo derfor ikke store endringer, skriver han.
– Det ble fremmet en rekke endringsforslag som høringsinstansene har hatt ulike syn på. Dette er faktorer som har betydning for departmentets behandling av saker og hvor lang tid behandlingen tar. Departementet tar sikte på å kunne følge opp saken om ikke altfor lang tid.
E24 har spurt Finanstilsynet hva de tenker om fremdriften i lovarbeidet:
– NOU-enNOU-enRapporten fra Eiendomsmeglingsutvalget og høringssvarene ligger hos departementet, og vi avventer nå en eventuell proposisjon til Stortinget, skriver Solberg i Tilsynet.