– Dette er ikke en liten hendelse. Dette er en stor skandale, sier Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen til VG.
Søndag ble Marius Borg Høiby (27), sønnen til kronprinsesse Mette-Marit, pågrepet og siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en hendelse natt til søndag.
Taalesen har jobbet ti år på Slottet som lakei
, har skrevet flere bøker og lager podkast om kongehuset.Selv om Marius Borg Høiby ikke har en offisiell tilknytning til kongehuset, mener hun at han uansett er en del av kongefamilien og derav en rollemodell.
– Han har et moralsk ansvar og bør stramme seg litt ekstra opp. Har moren din blitt kronprinsesse, så bør du klare å holde deg på riktig side av loven, sier hun.
Etterforskningen er fortsatt i en tidlig fase. Forsvarer Øyvind Bratlien har sag til VG at hans klient ennå ikke har forklart seg for politiet.
Dette skal ha skjedd
Søndag ble Marius Borg Høiby pågrepet og siktet for kroppskrenkelse og skadeverk.
Hendelsen skal ha funnet sted i en leilighet på Frogner natt til søndag.
Fornærmede har en relasjon til Høiby, og har nå fått oppnevnt Mette Yvonne Larsen som bistandsadvokat. Hun ønsker foreløpig ikke kommentere saken.
TV 2 har i en sak skrevet mer detaljert om hva som skal ha skjedd i leiligheten natt til søndag. Politiet skal ifølge TV 2 ha funnet en kniv som sto ut av veggen da de tok seg inn i leiligheten. Den fornærmede kvinnen skal ha ifølge kanalen ha blitt lagt inn på sykehus i etterkant av hendelsen.
Borg Høiby ble søndag satt i arresten, men senere løslatt.
– Det er viktig at prosessen får gå sin gang på riktig måte, og at media respekterer min klients behov for privatliv og ro. Politiet må få gjøre jobben uten at mediene avgjør faktum og skyld. Det er eventuelt rettens oppgave om saken ender der, skriver forsvareren i en melding til VG onsdag.
– Vi vil komme tilbake med en uttalelse så snart tiden er inne for det. Det er ikke i dag, skrev han til TV 2 på torsdag.
VG har torsdag forsøkt å komme i kontakt med Borg Høibys forsvarer og den fornærmedes bistandsadvokat. De har ikke besvart våre henvendelser.
Taalesen mener kongehuset uansett bør forvente at pressen omtaler siktelsen.
– Det jeg, og sikkert mange andre, lurer på er jo hvordan dette kunne skje, sier hun.
– Uklar rolle
– Han har en litt uklar rolle egentlig. Han har jo ikke valgt å komme inn i kongefamilien, og har jo ingen offisielle oppgaver for kongehuset, sier Taalesen.
Hun påpeker derimot at han er sønn av vår kronprinsesse og bror til vår fremtidige dronning.
– Først og fremst er dette en personlig krise. Deretter påvirker det kongehuset fordi kronprinsen og kongeparet har vært tydelig på at Marius er en fullverdig del av familien.
Hun legger til at hun ikke mener Borg Høiby har oppsøkt offentligheten i stor grad, men at det kommer som «et produkt av morens valg».
– Han har håndtert den rollen relativt greit, mener hun.
Marius Borg Høibys offisielle tilknytning til kongehuset
Kongehuset består av den direkte arverekkefølgen. Det omfatter Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja, Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit og Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Ingrid Alexandra.
Kongefamilien består av øvrig familie. Det vil si Prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, prinsesse Märtha Louise, Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn og prinsesse Astrid, fru Ferner.
Marius Borg Høiby er sønnen til Kronprinsesse Mette-Marit og bror til prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.
Kilde: kongehuset.no
Hun mener uansett at Slottet bør uttale seg om saken.
– Kronprinsparet og Marius må stille opp og fortelle hvordan dette kunne skje, mener hun.
VG har torsdag gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med kongehuset. De har enda ikke besvart våre henvendelser.
Påvirkes på en uheldig måte
TV2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen sier at kongehuset ikke må uttale seg. De har til nå henvist til Høibys forsvarer.
Likevel, i går møtte kronprinsen pressen da han besøkte OL i Paris, og fortalte at saken preget ham:
– Det er jo en alvorlig sak når politiet er involvert på den måten som de er, men samtidig er det ikke riktig av meg å gå inn i detaljene i saken, sier kronprinsen og viser til Høibys advokat.
– Svarte kronprinsen på en god måte?
– Kronprinsen uttalte seg, og det må man se på som en offisiell uttalelse. Jeg vil si at det var på en god måte, sier kongehuseksperten.
Schulsrud-Hansen tror at kongehuset nå forsøker å skaffe seg oversikt over situasjonen. Det er ikke ofte at et medlem av en kongefamilien blir siktet for en kriminell handling, og kongehuseksperten forteller at det er første gang det skjer i Norge.
Han forteller at Høiby har deltatt på kongelige arrangementer, men at han ikke har en egen funksjon.
– Problemet er at familien er konstitusjonen, og da er det vanskelig å skille dem fra hverandre.
Det har vært flere skandaler i kongefamilien den siste tiden. Tidligere i sommer høstet Märtha Louise og Durek Verrets gin mye kritikk.
– Hvordan påvirkes kongehusets omdømme av skandalene i det lange løp?
– Kongehuset blir påvirket på en uheldig måte når perifere medlemmer av kongefamilien får negative skriverier. Hvilken innvirkning det har på kongehuset i lengden vet vi ikke før om en stund, sier Schulsrud-Hansen.
Taalesen sier det er trist at slike hendelser tar oppmerksomheten bort fra kongehusets «viktige og gode arbeid».
– Kongen har hele tiden jobbet hardt og gjort ofre for å holde sin sti ren. Kongefamiliens medlemmer har et ekstra ansvar om å gjøre ting litt bedre enn oss andre. Hvorfor skal vi ha et monarki hvis de ikke skal være rollemodeller? spør hun seg.
Hun mener at ryktet til den norske kongefamilien blir svekket av skandaler, blant annet rundt Märtha Louise (52) og Durek Verrett (49) og nå Marius Borg Høiby.
– Bryllup er nok det siste kongehuset har tenkt på de siste dagene, avslutter hun.